ΨΥΛΛΟΙ ΚΑΙ ΚΟΡΙΟΙ

ΨΥΛΛΟΙ ΚΑΙ ΚΟΡΙΟΙ

ΨΥΛΛΟΙ ΚΟΡΙΟΙ – ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το γεγονός ότι οι ΨΥΛΛΟΙ και οι ΚΟΡΙΟΙ είναι και τα δύο μικρά παράσιτα που ρουφούν το αίμα, ίσως είναι και η μόνη κύρια ομοιότητά τους. Υπάρχουν πολλά περισσότερα που διαφοροποιούν τα δύο αυτά έντομα και γι’ αυτό το να γνωρίζουμε πώς να τα αναγνωρίζουμε είναι κρίσιμο για να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά. Χωρίς να γνωρίζετε από ποιον τύπο παρασίτου δέχεστε επίθεση, μπορεί να χρησιμοποιείτε μεθόδους αντιμετώπισης που είναι αναποτελεσματικές. Αυτό θα δώσει αναπόφευκτα χρόνο σε αυτά τα έντομα να αναπαραχθούν και να επεκτείνουν την εμβέλεια της προσβολής τους. 

Οι ΨΥΛΛΟΙ και οι ΚΟΡΙΟΙ μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον άνθρωπο, που κυμαίνονται από φαγούρα ή εξανθήματα μέχρι ψυχολογικές επιπτώσεις. Ενώ οι κοριοί βρίσκονται συνήθως σε στρώματα και έπιπλα σπιτιού, οι ψύλλοι συνήθως προσβάλλουν γούνινους ξενιστές όπως γάτες και σκύλους. Οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν ακόμη και μολυσματικές ασθένειες. Είναι πιο εύκολο να ελέγξετε την προσβολή από ψύλλους στο σπίτι παρά να απαλλαγείτε από κοριούς.

ΨΥΛΛΟΙ ΚΟΡΙΟΙ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

1. ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Στο τηλεφωνικό μας κέντρο ένας ειδικός στις απολυμάνσεις για κατσαρίδες θα είναι διαθέσιμος να ακούσει το πρόβλημά σας, ημέρα και νύκτα, Κυριακές και αργίες.

2. ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ

Θα συζητήσουμε το πρόβλημα των παρασίτων, θα οργανώσουμε μία έρευνα εάν είναι απαραίτητο και θα παράσχουμε τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες.

3. ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ

Προγραμματισμός ραντεβού την ημέρα και ώρα που σας βολεύει. Η εφαρμογή απεντόμωσης είναι ασφαλής για εσάς, τα παιδιά σας και τα κατοικίδια ζώα σας.

4. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Θα είμαστε κοντά σας και μετά το τέλος των εργασιών με σαφείς απαντήσεις στις απορίες σας αλλά και τους τρόπους πρόληψης μελλοντικής εισβολής παρασίτων.


Κοριοί

Ψύλλοι
ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΨΥΛΛΩΝ - ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΌψηΜικρά, επίπεδα, κοκκινοκαφέ έντομα.Μικρό, μακρύ και κόκκινο ή καφέ.
ΜέγεθοςΟι κοριοί έχουν γενικά μήκος 4–5 mm και πλάτος 1,5–3 mm.Οι ψύλλοι είναι μικρότεροι – μήκους 1,5 – 3,3 mm
ΑσθένειεςΔεν μεταδίδει ασθένειες.Μπορεί να μεταδώσει ασθένειες.
ΤσιμπήματαΔεν πονάει. Φαγούρα. Μπορεί να οδηγήσει σε εξάνθημα.Μπορεί να γίνει αισθητός ο πόνος. Ελαφρύ πρήξιμο.
ΤαυτοποίησηΣκούρες κηλίδες στα κλινοσκεπάσματα, αυγά, λεκέδες σαν σκουριά στα σεντόνια.Ορατό σε κατοικίδια.
ΤοποθεσίαΚοντά σε ρωγμές στο πλαίσιο του κρεβατιού και τις σωληνώσεις και τις ραφές του στρώματος.Σε κατοικίδια, σε ταπετσαρίες.
ΠρόληψηΜειώστε την ακαταστασία. χρησιμοποιήστε προστατευτικό περίβλημα στο στρώμα. ελέγξτε τα μεταχειρισμένα έπιπλα πριν τα φέρετε στο σπίτι.Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα για κατοικίδια κάθε εβδομάδα. Καθημερινή καθαριότητα με ηλεκτρική σκούπα.

Οι ΨΥΛΛΟΙ και οι ΚΟΡΙΟΙ είναι νυχτόβια παράσιτα.

Οι ψύλλοι και οι κοριοί μπορούν να χαρακτηριστούν ως νυχτερινοί τύποι, που σημαίνει ότι είναι συνήθως πιο δραστήριοι τη νύχτα. Αυτό το γεγονός καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη δυνατότητα να τα εντοπίσετε, ειδικά αν δεν έχετε φαγούρα ή κόκκινα τσιμπήματα.

Και τα δύο έντομα μπορούν να ζήσουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αίμα από τον ξενιστή, οι ψύλλοι έως και 100 ημέρες και οι κοριοί έως και μερικές εβδομάδες.

ΨΥΛΛΟΙ ΚΟΡΙΟΙ – ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ

Τόσο τα τσιμπήματα από ψύλλους όσο και από κοριούς μπορεί να είναι μια ομάδα μικρών κουκκίδων στο δέρμα σας. Τα τσιμπήματα ψύλλων εντοπίζονται συχνά στο κάτω μισό του σώματός σας ή σε ζεστές, υγρές περιοχές όπως οι κάμψεις των αγκώνων και των γονάτων. Τα τσιμπήματα κοριών είναι συχνά στο πάνω μισό του σώματός σας, γύρω από το πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια.

Εάν παρατηρήσετε μια ομάδα μικρών κουκκίδων στο δέρμα σας, μπορεί να είναι είτε τσιμπήματα κοριών είτε δαγκώματα ψύλλων. Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ τους.

ΨΥΛΛΟΙ ΚΟΡΙΟΙ - ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΡΙΟΥ

ΨΥΛΛΟΙ ΚΟΡΙΟΙ – ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ – ΠΟΥ ΤΣΙΜΠΑΝΕ

Όπως οι ψύλλοι, έτσι και οι κοριοί επιβιώνουν με αίμα. Είναι μικρά, καστανοκόκκινα και έχουν σχήμα οβάλ. Μπορεί να μην τα βλέπετε κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί κρύβονται σε σκοτεινά μέρη. Τείνουν να δαγκώνουν τους ανθρώπους όταν κοιμούνται. Αυτό συμβαίνει επειδή έλκονται από τη θερμότητα του σώματός σας και το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται όταν εκπνέετε.

Στους κοριούς αρέσει να κρύβονται σε:

 • στρώματα
 • κουφώματα κρεβατιού
 • κιβώτια ελατήρια
 • χαλιά
 • Οι κοριοί βρίσκονται συχνά σε εγκαταστάσεις με έντονη χρήση, όπως ξενοδοχεία και νοσοκομεία. Μπορούν επίσης να βρεθούν σε σπίτια και διαμερίσματα.

Συμπτώματα

Οι κοριοί τείνουν να δαγκώνουν στο πάνω μισό του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των:

 • πρόσωπο
 • λαιμός
 • όπλα
 • χέρια

Τα τσιμπήματα κοριών είναι μικρά και έχουν μια σκούρα κόκκινη κηλίδα στη μέση ενός ελαφρού εξογκώματος στο δέρμα. Μπορεί να εμφανίζονται σε ένα σύμπλεγμα ή σε μια γραμμή και συχνά χειροτερεύουν αν τα ξύσετε.

Παράγοντες κινδύνου

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μία πιο σοβαρή αντίδραση στα τσιμπήματα κοριών. Η πληγείσα περιοχή μπορεί να διογκωθεί ή να ερεθιστεί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φουσκάλας. Μπορεί ακόμη και να εμφανίσετε κνίδωση ή πιο σοβαρό εξάνθημα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα κοριών

Τα τσιμπήματα κοριών συνήθως υποχωρούν μετά από μία ή δύο εβδομάδες. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν:

 • τα τσιμπήματα δεν υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες
 • αναπτύσσετε μια δευτερογενή μόλυνση από το ξύσιμο των δαγκωμάτων
 • παρουσιάζετε σημάδια αλλεργικής αντίδρασης, όπως κνίδωση

Εάν πιστεύετε ότι τα τσιμπήματα κοριών εμφανίστηκαν στο σπίτι σας, πρέπει να περιποιηθείτε τον χώρο διαβίωσής σας. Για να αφαιρέσετε τους κοριούς, θα πρέπει:

 • Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα και καθαρίστε τα δάπεδα και τα έπιπλά σας.
 • Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα και άλλες ταπετσαρίες. Χρησιμοποιήστε ένα ζεστό πλυντήριο και στεγνωτήριο για να σκοτώσετε τα σφάλματα.
 • Βγάλτε τα πράγματα από το δωμάτιό σας και βάλτε τα σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν για αρκετές ημέρες.
 • Προσλάβετε μια υπηρεσία ελέγχου παρασίτων για τη θεραπεία του χώρου διαβίωσής σας.
 • Απομακρύνετε μόνιμα τα μολυσμένα αντικείμενα από το σπίτι σας.

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΨΥΛΛΟΥ

ΨΥΛΛΟΙ ΚΟΡΙΟΙ – ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΑΓΚΩΝΟΥΝ

Οι ψύλλοι είναι μικροσκοπικά έντομα που ρουφούν το αίμα. Πέντε τοις εκατό του πληθυσμού των ψύλλων ζει με κατοικίδια, κάτι που είναι γενικά ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι τσιμούνται από τους ψύλλους. Οι ψύλλοι δεν μπορούν να πετάξουν, αλλά μπορούν να πηδήξουν έως και 18 εκατοστά. Μόλις κολλήσουν σε έναν οικοδεσπότη, αρχίζουν να τσιμπάνε.

Συμπτώματα

Τα κοινά συμπτώματα των τσιμπημάτων από ψύλλους περιλαμβάνουν μικρά κόκκινα σημάδια στο δέρμα σας και έντονο κνησμό. Τα τσιμπήματα μερικές φορές ομαδοποιούνται ανά τρία.

Τα τσιμπήματα ψύλλων συμβαίνουν συνήθως πάνω ή κοντά σε:

 • πόδια και κάτω πόδια
 • μέση
 • τους αστραγάλους
 • μασχάλες
 • αγκώνες και γόνατα (στην κάμψη)
 • άλλες πτυχές του δέρματος

Παράγοντες κινδύνου

Εάν είστε αλλεργικοί στους ψύλλους, μπορεί να εμφανίσετε κνίδωση ή εξάνθημα. Η πληγείσα περιοχή μπορεί επίσης να διογκωθεί και να εμφανίσει φουσκάλες. Εάν εμφανιστεί μια φουσκάλα και σπάσει, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Εάν ξύσετε την πληγείσα περιοχή και ανοίξετε το δέρμα, μπορεί επίσης να πάρετε μια δευτερογενή μόλυνση από τα δαγκώματα.

Οι ψύλλοι μπορούν να μολύνουν το δέρμα σας. Για παράδειγμα, οι ψύλλοι που τρυπώνουν μπορεί να προκαλέσει μια προσβολή που ονομάζεται tungiasis. Εμφανίζεται σχεδόν πάντα γύρω από τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών. Αυτός ο τροπικός ή υποτροπικός ψύλλος μπορεί να σκάψει κάτω από το δέρμα σας για να τραφεί. Ο ψύλλος θα πεθάνει μετά από δύο εβδομάδες, αλλά συχνά προκαλεί μια περίπλοκη μόλυνση του δέρματος στη συνέχεια.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα των ψύλλων

Η θεραπεία πρώτης γραμμής για τσιμπήματα ψύλλων περιλαμβάνει πλύσιμο των δαγκωμάτων με σαπούνι και νερό και, εάν χρειάζεται, εφαρμογή τοπικής κρέμας κατά της φαγούρας. Ένα χλιαρό μπάνιο με πλιγούρι βρώμης μπορεί επίσης να ανακουφίσει τη φαγούρα. Θα πρέπει να αποφεύγετε το ντους ή το μπάνιο με ζεστό νερό, κάτι που μπορεί να κάνει τον κνησμό πιο σοβαρό.

Εάν υποψιάζεστε ότι είστε αλλεργικοί, πάρτε ένα αντιισταμινικό για να μειώσετε τις πιθανότητές σας για αλλεργική αντίδραση.

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε λοίμωξη ή εάν τα τσιμπήματα δεν υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες. Εάν τα δαγκώματα σας μολυνθούν, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα.

Τόσο για τσιμπήματα ψύλλων όσο και για κοριούς , είναι σημαντικό να αποφεύγετε το ξύσιμο, καθώς το ξύσιμο μπορεί να επιδεινώσει τα δαγκώματα. Τα τσιμπήματα που μετατρέπονται σε φουσκάλες και σκάνε είναι ευάλωτα σε μια ποικιλία δερματικών λοιμώξεων . Εάν εμφανίσετε μια δευτερογενή λοίμωξη μετά από γρατσουνιές τσιμπήματα ζωύφιου, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. 

Για να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα κοριών και τα τσιμπήματα ψύλλων, εφαρμόστε μια τοπική κρέμα κατά της φαγούρας στα δαγκώματα σας για να ανακουφίσετε τον κνησμό και την ενόχληση. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα αντιισταμινικό για να μετριαστούν τα συμπτώματα που σχετίζονται με μια αλλεργική αντίδραση. 

ΨΥΛΛΟΙ ΚΟΡΙΟΙ – Τι μπορείτε να κάνετε

ΨΥΛΛΟΙ ΚΟΡΙΟΙ – ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Για τους ψύλλους

 • Βεβαιωθείτε ότι το γρασίδι στην αυλή σας είναι πολύ κοντά, αφαιρώντας το φυσικό περιβάλλον των ψύλλων.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδιά σας λαμβάνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τους ψύλλους για να ανακουφιστούν τα συμπτώματά τους και να βοηθήσετε να κρατήσετε τους ψύλλους έξω από το σπίτι σας. 
 • Κρατήστε τα δάπεδα και τα έπιπλά σας καθαρά με την ηλεκτρική σκούπα.
 • Καθαρίστε το χαλί σας με ατμό.
 • πλένοντας το κατοικίδιό σας με σαπούνι και νερό.
 • εξετάζοντας τα κατοικίδιά σας για ψύλλους.
 • βάζοντας ένα κολάρο ψύλλων στο κατοικίδιο ζώο σας ή θεραπεύοντας το κατοικίδιο ζώο σας με ένα μηνιαίο φάρμακο.

Για κοριούς

 • Καθαρίστε το σπίτι σας σχολαστικά.
 • Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα παντού και πετάξτε αμέσως τη σακούλα κενού έξω από το σπίτι.
 • Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα με εξαιρετικά ζεστό νερό και στεγνώστε τα σε υψηλή θερμοκρασία, καθώς οι κοριοί δεν μπορούν να επιβιώσουν σε έντονη ζέστη.
 • Επενδύστε σε ένα περίβλημα στρώματος για να προστατεύσετε το κρεβάτι σας.
 • Οι ζωντανοί κοριοί μπορούν να σκοτωθούν αμέσως έρχονται σε επαφή με οινόπνευμα εντριβής. 
 • Μια μεγάλη προσβολή από ψύλλους ή κοριούς πιθανότατα θα απαιτήσει παρέμβαση από επαγγελματίες εργάτες ελέγχου παρασίτων.

Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα να εξολοθρεύσουμε κοριούς και ψύλλους πλήρως και ολοκληρωτικά.