ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ. Τα τσιμπούρια είναι ένα παράσιτο που μπορεί να προκαλέσει στα σκυλιά σοβαρές ασθένειες οι οποίες πρέπει ν αντιμετωπίζονται άμεσα. Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα τσιμπούρια στα σκυλιά και πώς να προστατεύσετε το σκυλί σας από αυτά. Οι ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων, σκύλων ή και γατιών σίγουρα δεν θα ήθελαν να έρθουν αντιμέτωποι με προσβολή τσιμπουριών στο αγαπημένο τους κατοικίδιο. Τα τσιμπούρια είναι κοινά παράσιτα και υπάρχουν διάφοροι τύποι που πρέπει να γνωρίζετε.  Αν είστε ιδιοκτήτης σκύλου θα πρέπει να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που βρείτε τσιμπούρι στον σκύλο σας, πώς να αναγνωρίσετε το τσιμπούρι και τι να κάνετε για να προστατέψετε τον σκύλο σας.

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ

Τύποι τσιμπουριών στους σκύλους

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ – ΕΙΔΗ

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε τους τύπους των τσιμπουριών αλλά και πώς να τα εντοπίσετε. Τρία είναι τα κύρια είδη τσιμπουριών που μολύνουν τους σκύλους. Τα τσιμπούρια παράλυσης, τα καφέ τσιμπούρια και τα τσιμπούρια θάμνων. 

 • Τσιμπούρια παράλυσης: Τα τσιμπούρια παράλυσης είναι επικίνδυνα παράσιτα που ρουφούν το αίμα του ξενιστή τους για να τραφούν. Τα συναντάμε στις περισσότερες χώρες του κόσμου μα πιο συχνά στις τροπικές και ημιτροπικές περιοχές. Είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα παράσιτα που μπορούν να επηρεάσουν το κατοικίδιο ζώο σας καθώς παράγουν μια τοξίνη που προκαλεί παράλυση ακόμα και θάνατο εξαιτίας της παράλυσης των αναπνευστικών νεύρων.
 • Καφέ τσιμπούρια σκύλου: Το καφέ τσιμπούρι είναι πιο σύνηθες παράσιτο και παρόλο που δεν προκαλεί παράλυση μπορεί να ερεθίσει το δέρμα του σκύλου και να προκαλέσει αναιμία από την υπερβολική απώλεια αίματος. Μπορεί ακόμα να μεταφέρει σοβαρές λοιμώξεις από τον ένα σκύλο στον άλλο. Ένα από τα βακτήρια που μπορεί να μεταδώσει αυτό το είδος τσιμπουριού, είναι το Ehrlichia canis το οποίο μπορεί να αποφέρει ακόμα και θάνατο στον σκύλο. Αυτή η θανατηφόρα ασθένεια εντοπίστηκε πρώτη φορά το 2020.
 • Τσιμπούρια θάμνων: Αν βρείτε τέτοιου τύπου τσιμπούρι στον σκύλο σας πρέπει να το αφαιρέσετε αμέσως. Τα τσιμπούρια θάμνων ερεθίζουν το δέρμα του σκύλου και μεταφέρουν ασθένειες όπως μπαμπεζίωση ή κοινώς ελονοσία των σκύλων. 

Πώς μοιάζουν τα τσιμπούρια σκύλων;

Τα τσιμπούρια στους σκύλους αρχικά, έχουν το ίδιο μέγεθος, δηλαδή όσο ένας σπόρος μήλου. Αυτό το μέγεθος διατηρείται πριν τραφούν από το αίμα του σκύλου σας. Επίσης μπορεί να διαφέρουν σε χρώμα, ανάλογα με το είδος του τσιμπουριού. Μόλις προσκολληθούν στο δέρμα του ζώου και αρχίσουν να ρουφούν το αίμα του, τότε τα τσιμπούρια αρχίζουν να μεγαλώνουν και μπορεί να γίνουν τόσο μεγάλα όσο το μικρό νύχι του χεριού σας. Τα τσιμπούρια δεν είναι όλα ίδια, αλλά και κατά τη διάρκεια της ζωής τους διαμορφώνονται, έτσι αν δεν είστε βέβαιοι ότι ο σκύλος σας έχει τσιμπούρια, καλύτερα να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο.

Πώς κολλάνε τα σκυλιά τσιμπούρια;

Αρχικά μπορεί να κολλήσει ένας σκύλος από το παιχνίδι του σε ένα πάρκο ή στην ύπαιθρο και καθώς τα τσιμπούρια ψάχνουν για ξενιστή είναι ένας εύκολος τρόπος να προσκολληθούν πάνω στο κατοικίδιό σας. Τα τσιμπούρια έλκονται από τη θερμότητα του σώματος του σκύλου αλλά και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέει ο σκύλος σας. Όταν λοιπόν είναι έξω στην ύπαιθρο ο σκύλος, το τσιμπούρι θα χρησιμοποιήσει τα μπροστινά του πόδια για να γαντζωθεί στο τρίχωμα του σκύλου και αφού γαντζωθεί τότε θα αρχίσει να σέρνεται πάνω στη γούνα του για να βρει το κατάλληλο σημείο για να προσκολληθεί και να αρχίσει να τρέφεται.

Τα τσιμπούρια μπορούν να εισβάλλουν σε ένα ζώο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, όμως μεγαλύτερη προσβολή από τσιμπούρια υπάρχει κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Τα προβλήματα που προκαλούν τα τσιμπούρια στους σκύλους

Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στον σκύλο σας είναι ανάλογα με τον τύπο του τσιμπουριού που το έχει τσιμπήσει. Όπως προαναφέραμε το τσιμπούρι παράλυσης προκαλεί παράλυση στο ζώο, ή άλλος τύπος τσιμπουριού μπορεί να μεταδώσει θανατηφόρες ασθένειες. Το λιγότερο που μπορεί να συμβεί από ένα τσιμπούρι είναι ο ερεθισμός του δέρματος στον σκύλο.

Τα συμπτώματα των τσιμπουριών σε σκύλους

Τα συμπτώματα των τσιμπουριών είναι ανάλογα με τον τύπο τσιμπουριού που έχει προσβάλλει τον σκύλο. Το καφέ τσιμπούρι δημιουργεί ερεθισμό στο δέρμα του ζώου ή αναιμία από υπερβολική λήψη αίματος. Τα τσιμπούρια παράλυσης μπορεί να περάσουν έως και 3 ημέρες μέχρι να δείξουν τα συμπτώματα που αφήνουν και τα σημάδια είναι τα εξής:

 • Απώλεια συντονισμού στα πίσω πόδια (ταλαντεύονται ή δεν μπορούν να σηκωθούν) που μπορεί να εξελιχθεί σε παράλυση.
 • Αλλαγή στη φωνή ή στο γάβγισμα.
 • Μπορεί να παρατηρήσετε το σκυλί σας να κάνει εμετό μετά από ένα δάγκωμα τσιμπουριού.
 • Βρόγχος, βήχας ή απώλεια όρεξης.
 • Επίπονη αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή.
 • Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας είναι ληθαργικός μετά από ένα δάγκωμα τσιμπουριού.

Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα δαγκώματος τσιμπουριού στον σκύλο σας, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση κτηνιατρική βοήθεια. 

Πώς να βρείτε ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ – ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Αν είστε ιδιοκτήτης σκύλου είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ελέγξετε τον σκύλο σας για τσιμπούρια καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν. Μόλις μάθετε πώς να τα εντοπίσετε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αφαίρεσή τους από το δέρμα του ζώου. Συνήθως τα τσιμπούρια τα εντοπίζουμε στο λαιμό του σκύλου ή στην περιοχή του κεφαλιού, όμως μπορεί να εντοπιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος του σκύλου οπότε είναι σημαντικό να γίνει έλεγχος σε όλο το σώμα του ζώου. Ψηλαφίστε καλά το δέρμα του σκύλου με τα δάχτυλά σας και προσπαθήστε να εντοπίσετε αν έχει ερεθισμό κάποιο σημείο του δέρματός τους. Ξεκινήστε από το κεφάλι και το λαιμό του, δείτε το στόμα και τα αυτιά του και συνεχίστε κάτω από τα μπροστινά πόδια μέχρι τα πίσω πόδια του, ελέγχοντας και τα δάχτυλά του ενδιάμεσα. Μετά ψάξτε καλά το στήθος, την κοιλιά, την πλάτη, και την ουρά. 

Τι να κάνετε εάν βρεθεί τσιμπούρι

Αφού θα γνωρίζετε πώς να ψάξετε για τσιμπούρια θα πρέπει να μάθετε και τι θα κάνετε μόλις τα εντοπίσετε. Καθώς μπορεί να είναι δυσμενείς οι επιπτώσεις στην υγεία του σκύλου σας μην σας πιάσει πανικός και δράσετε άμεσα, αλλά με ηρεμία.

Πώς να αφαιρέσετε ένα ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ – ΑΦΑΙΡΕΣΗ

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ

Όπως αναφέραμε είναι σημαντικό να αφαιρεθεί ένα τσιμπούρι από τον σκύλο σας, αμέσως μετά τον εντοπισμό του. Ο καλύτερος τρόπος για να το αφαιρέσετε άμεσα είναι ένα τσιμπιδάκι φρυδιών ή με το ειδικό εργαλείο αφαίρεσης τσιμπουριών σκύλων. Στις παρακάτω οδηγίες θα δείτε αναλυτικά πώς να βγάλετε ένα τσιμπούρι από τον σκύλο σας.

 • Ξεκινήστε ψηλαφίζοντας με τα δάχτυλά σας όλο το σώμα του σκύλου σας. Αν νιώσετε κάποια διαφορά στο δέρμα του, ή κάποιο πρησμένο σημείο ελέγξτε αν έχει εισχωρήσει ένα τσιμπούρι εκεί. Ελέγξτε ανάμεσα από τα δάχτυλα των ποδιών του και περιμετρικά, το εσωτερικό των αυτιών του, γύρω από το στόμα τα μάτια και το πρόσωπο, το πηγούνι και το λαιμό του.
 • Τα τσιμπούρια είναι μαύρα, καφέ ή καστανά και έχουν 8 πόδια. Είναι μικροσκοπικά παράσιτα και ορισμένα είδη είναι όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Πιάστε καλά το τσιμπούρι στο σημείο που βρίσκεται η στοματική του κοιλότητα και κολλητά στο δέρμα του σκύλου σας και τραβήξτε προς τα πάνω το τσιμπιδάκι για να αφαιρέσετε το τσιμπούρι. Προσοχή με την αφαίρεση για να μη μείνει μέρος του τσιμπουριού στο δέρμα του σκύλου σας.
 • Προμηθευτείτε το ειδικό εργαλείο αφαίρεσης τσιμπουριών. Πιέστε απαλά το εργαλείο αφαίρεσης στο δέρμα του κατοικίδιου ζώου σας κοντά στο τσιμπούρι. Σύρετε την εγκοπή του εργαλείου αφαίρεσης κάτω από το τσιμπούρι, τραβώντας το προς τα πάνω.
 • Μόλις βγάλετε το τσιμπούρι αποθηκεύστε το σε ένα σφραγισμένο δοχείο για να το δείξετε στον κτηνίατρό σας και να αναγνωρίσει το είδος του.
 • Σε περίπτωση που ο σκύλος σας εμφανίσει σημάδια παράλυσης μετά την αφαίρεση του τσιμπουριού θα πρέπει να τον παρακολουθήσετε για μερικές μέρες σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας.

Προσοχή: Δεν συνιστάται να αφαιρείται τσιμπούρι από τον σκύλο σας με βαζελίνη ή με οινόπνευμα. Ο πιο σωστός τρόπος είναι με το ειδικό τσιμπιδάκι αφαίρεσης τσιμπουριών. 
Μείνετε ασφαλείς! Να φοράτε πάντα γάντια όταν βγάζετε τα τσιμπούρια από τον σκύλο σας, για να αποφύγετε την επαφή με το δέρμα σας.

Πώς να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι που έχει φουσκώσει από έναν σκύλο

Το τσιμπούρι μόλις τραφεί αρκετά από το αίμα του σκύλου σας θα φουσκώσει και θα μεγαλώσει αρκετά. Η αφαίρεση γίνεται με τον ίδιο τρόπο που προαναφέραμε, δηλαδή με το ειδικό τσιμπιδάκι αφαίρεσης τσιμπουριών ή με το τσιμπιδάκι φρυδιών. Προσοχή όμως να μην πιέσετε το μέρος του τσιμπουριού που είναι πρησμένο από το αίμα του σκύλου.

Αν ο σκύλος σας περνά αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού τότε ο έλεγχος που θα πρέπει να κάνετε για τσιμπούρια πρέπει να είναι καθημερινός. Στις περισσότερες περιοχές τα τσιμπούρια είναι ενεργά όλο το χρόνο, ακόμα και μετά από παγετό. Δείτε πώς μπορείτε να εντοπίσετε ένα τσιμπούρι στον σκύλο σας και τι να κάνετε.

Πώς να αποτρέψετε το ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ από τον ΣΚΥΛΟ

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ – ΠΡΟΛΗΨΗ

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ

Καθώς τα τσιμπούρια ενέχουν μεγάλους κινδύνους για τη ζωή των αγαπημένων σας ζώων συντροφιάς θα πρέπει να τα προστατεύετε με ειδική αντιμετώπιση για να μπορούν να απολαμβάνουν τις βόλτες τους στην ύπαιθρο. Σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε ενδοπαρασιτική και εξωπαρασιτική αγωγή έναντι των τσιμπουριών. Την ενδοπαρασιτική αγωγή θα την ακολουθείτε κάθε 3 μήνες και την εξωπαρασιτική, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, κάθε μήνα.

Αν ζείτε σε μέρη που τα τσιμπούρια είναι αρκετά, εκτός από τη θεραπεία που θα σας δώσει ο κτηνίατρος μην αμελείτε τον καθημερινό έλεγχο του δέρματος του σκύλου σας και αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα του απευθυνθείτε στον κτηνίατρο. 

Πώς να αποτρέψετε τα τσιμπούρια σε σκύλους με φυσικά προϊόντα

Δεν είναι τεκμηριωμένη η αποτροπή των τσιμπουριών στους σκύλους με φυσικά προϊόντα όπως π.χ. το ξύδι. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα αποδεδειγμένα αποτελεσματικά προϊόντα έναντι των τσιμπουριών που σας έχει συστήσει ο κτηνίατρος. Αν έχετε κάποιες απορίες σχετικά με το είδος του κάθε προϊόντος και τι παρενέργειες μπορεί να έχει στον σκύλο σας συζητήστε το με τον κτηνίατρό σας.

Συχνός έλεγχος

Αν περνάτε χρόνο με τον σκύλο σας σε πάρκα ή σε εξωτερικούς χώρους τότε να τον ελέγχετε συχνά για τσιμπούρια. Καθώς αυτά μεταφέρονται από τον έναν στον άλλο με ευκολία, είναι σημαντικό να ελέγχετε τον εαυτό σας, τον σκύλο σας καθώς και τα μέλη της οικογένειάς σας σε περίπτωση που είχατε υπαίθριες δραστηριότητες σε δασώδεις περιοχές ή σε σημεία με χλόη.

Να χτενίζετε συχνά τον σκύλο σας με ειδική χτένα για ψύλλους και τσιμπούρια και να σκουπίζετε το σπίτι σας με ηλεκτρική σκούπα. Αμέσως μετά να πετάτε τη σακούλα στα σκουπίδια. Να κουρεύετε το γκαζόν του κήπου σας αν ο σκύλος σας περιφέρεται συχνά εκεί και να πλένετε συχνά τα κλινοσκεπάσματά του. Να κάνετε μπάνιο τον σκύλο με ειδικό σαμπουάν που δεν περιέχει φυτοφάρμακα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε έναντι των

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ – FAQ

Εάν βρείτε τσιμπούρια στον σκύλο σας, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε το συντομότερο δυνατό και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές.

Πριν από τη σίτιση, τα τσιμπούρια είναι μικρά και μόνο λίγα χιλιοστά σε μέγεθος. Μετά την προσκόλληση και τη σίτιση με το αίμα ενός σκύλου, τα πλήρως εμποτισμένα τσιμπούρια μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος περισσότερο από 1 cm.  

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές. Εάν ο σκύλος σας ζει ή έχει ταξιδέψει σε μια περιοχή που ζουν τσιμπούρια παράλυσης, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας και μεταφέρετε το κατοικίδιό σας στην κλινική το συντομότερο δυνατό. Εάν εντοπίσετε ένα τσιμπούρι και δεν παρατηρηθούν κλινικά σημάδια παράλυσης, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας καθώς μπορεί να εμφανιστούν σημάδια παράλυσης κροτώνων ακόμη και μετά την αφαίρεση του τσιμπουριού. 

Χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκι φρυδιών ή το ειδικό εργαλείο αφαίρεσης κροτώνων, για να αφαιρέσετε το τσιμπούρι. Πιάστε το τσιμπούρι δίπλα στο δέρμα του κατοικίδιου ζώου σας (στα στοματικά μέρη του κρότωνα), στρίψτε το τσιμπούρι και, στη συνέχεια, αφαιρέστε το από το δέρμα. Προσέξτε να μην πιέσετε το σώμα του τσιμπουριού.

Ανεξάρτητα από το χρώμα του σκύλου σας, για να βρείτε τσιμπούρια, συνιστάται να ψηλαφείτε με τα δάχτυλά σας μέσα από το τρίχωμα του σκύλου σας, νιώθοντας την επιφάνεια του δέρματος προσεκτικά καθώς προχωράτε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνες τις κρυφές ή δυσπρόσιτες περιοχές όπως κάτω από το λαιμό και το πηγούνι, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, τα πόδια, τη γραμμή των ούλων, τα χείλη, τα μάτια και το εσωτερικό των αυτιών. Και μην ξεχάσετε να το ψάξετε κατά μήκος του σώματός του, φροντίζοντας να ελέγξετε την κοιλιά του και στη συνέχεια κάτω από τα πίσω πόδια και την περιοχή των γεννητικών οργάνων του, καθώς και στην ουρά. Να κουρεύετε τον σκύλο σας την άνοιξη ώστε να μπορείτε να ελέγχετε πιο εύκολα το δέρμα του.

Μερικές φορές τα στοματικά μέρη του κρότωνα μένουν στο δέρμα μετά την αφαίρεση τους. Αυτό φαίνεται σαν ένα σκούρο σημείο στο δέρμα. Μην επιχειρήσετε να το αφαιρέσετε μόνοι σας. Συνιστάται πάντα να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας ζητήσει να φέρετε τον σκύλο σας στην κλινική για έλεγχο. 

Μετά την αφαίρεση ενός κρότωνα, το δέρμα συνήθως επουλώνεται καλά από μόνο του. Θα πρέπει όμως να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές, ειδικά εάν ζείτε σε μια γνωστή περιοχή κροτώνων παράλυσης, καθώς μπορεί να εμφανιστούν σημάδια παράλυσης κροτώνων ακόμα και μετά την αφαίρεση του κρότωνα. 

Εάν τα στοματικά μέρη του τσιμπουριού μείνουν μέσα, είναι απίθανο να προκαλέσουν πρόβλημα, ωστόσο θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές. Ποτέ μην σκάβετε στο δέρμα στην προσπάθεια να τα αφαιρέσετε μόνοι σας.

Μετά την αφαίρεση ενός κρότωνα, το δέρμα συνήθως επουλώνεται καλά από μόνο του. Θα πρέπει όμως να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές, ειδικά εάν ζείτε σε μια γνωστή περιοχή κροτώνων παράλυσης, καθώς μπορεί να εμφανιστούν σημάδια παράλυσης κροτώνων ακόμα και μετά την αφαίρεση του κρότωνα.

Χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκι φρυδιών ή το ειδικό εργαλείο αφαίρεσης κροτώνων, για να αφαιρέσετε το τσιμπούρι. Πιάστε το τσιμπούρι δίπλα στο δέρμα του κατοικίδιου ζώου σας (στα στοματικά μέρη του κρότωνα), στρίψτε το τσιμπούρι και, στη συνέχεια, αφαιρέστε το τσιμπούρι μακριά από το δέρμα. Προσέξτε να μην πιέσετε το σώμα του τσιμπουριού.  

Όπως και με τα μεγαλύτερα σκυλιά, τα κουτάβια μπορούν να μαζέψουν τσιμπούρια όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Τα τσιμπούρια αναζητούν ότι σέρνεται στα χαμηλά χόρτα ή τους θάμνους. Έτσι αν το κουτάβι σας κυλιέται στην εξοχή είναι εύκολο τα τσιμπούρια να προσκολληθούν πάνω στο δέρμα του.

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πραγματοποιούμε ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ και ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ σε όλους τους χώρους, για όλα τα έντομα και τα παράσιτα.

Ασθένειες που προκαλούνται από το ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ από τον ΣΚΥΛΟ

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ – ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Οι ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τα τσιμπούρια είναι απειλή τόσο για την υγεία των σκύλων όσο και για την υγεία των ανθρώπων. Τα τσιμπούρια είναι παράσιτα που προσκολλώνται τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους και τρέφονται με αίμα.

Η γεωγραφική κατανομή των τσιμπουριών αλλάζει λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης των δασών και των προτύπων διαβίωσης και μετανάστευσης πτηνών, τρωκτικών και ελαφιών. Τα τσιμπούρια βρίσκονται σε όλα τα μέρη του κόσμου αλλά και στις αστικές περιοχές και είναι κίνδυνος για ανθρώπους και ζώα.

Οι πιο σοβαρές ασθένειες που μεταδίδουν τα τσιμπούρια και επηρεάζουν τους σκύλους είναι η νόσος Lyme, η ερλιχίωση, η αναπλάσμωση, ο κηλιδώδης πυρετός, η μπαμπεζίωση, η βαρτονέλλωση και η ηπατοζωονόωση. Όλες αυτές οι ασθένειες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των σκύλων, όμως εξίσου σοβαρές μπορεί να είναι οι συνέπειες και για την υγεία των ανθρώπων.

Είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες σκύλων να έρχονται σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό τους για να ορίσουν την καλύτερη θεραπεία για τον έλεγχο των τσιμπουριών και των ψύλλων.