ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΨΥΛΛΟΥ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΨΥΛΛΟΥ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΨΥΛΛΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΨΥΛΛΟΥ. Τα τσιμπήματα από τους ψύλλους είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Τα σημάδια που αφήνουν μοιάζουν με τα τσιμπήματα από κουνούπια ή κοριούς κι έτσι είναι δύσκολο να εντοπίσετε το ζωύφιο που σας τσίμπησε. Όμως είναι καλό να ξέρετε από πού προέρχεται ένα τσίμπημα για τυχόν αντίδραση που μπορεί να έχετε και ειδικά αν χρειαστεί να απευθυνθείτε σε γιατρό.

Έτσι θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε σε γνώσεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τσιμπήματα των ψύλλων, πώς μοιάζουν, πόσο επικίνδυνα είναι αλλά και τον τρόπο που θα το αντιμετωπίσετε.

Πώς συμπεριφέρεται το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΨΥΛΛΟΥ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΨΥΛΛΟΥ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πώς φαίνονται τα τσιμπήματα ψύλλων στον άνθρωπο

Τα τσιμπήματα από τους ψύλλους είναι μικρά σε μέγεθος, κόκκινα, έχουν ανώμαλη υφή και γύρω τους έναν ανοιχτό ροζ κύκλο. Στους ανθρώπους συνήθως συγκεντρώνονται σε μικρές ομάδες, δηλαδή έως και 4 τσιμπήματα ή παρατεταγμένα τσιμπήματα σε σειρά. Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης από τσίμπημα ψύλλου τα συμπτώματα θα είναι οίδημα, ερυθρότητα και κόκκινα εξογκώματα που θα μοιάζουν με σπυράκια.

Πόσο διαρκεί το τσίμπημα ψύλλου στον άνθρωπο

Αυτό έχει να κάνει με τον τύπο του δέρματος και από το αν θα δημιουργηθεί αλλεργική αντίδραση. Αν δεν κάνετε αλλεργική αντίδραση, τότε το τσίμπημα εξαφανίζεται σε 1 ή 2 ημέρες. Αν κάνετε αλλεργική αντίδραση τότε μπορεί να γίνει εξάνθημα το οποίο θα κρατήσει από 1 έως 2 εβδομάδες. Έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις λοιμώξεων και η επούλωση σε αυτές τις περιπτώσεις καθυστερεί. Όμως κάτι τέτοιο είναι αρκετά σπάνιο. Παρόλα αυτά αν γίνει κάτι τέτοιο, τα συμπτώματα είναι φλεγμονή, πόνος και πρησμένοι αδένες.

Πώς να σταματήσετε τη φαγούρα από το τσίμπημα ψύλλου

Όπως όλα τα τσιμπήματα έτσι και το τσίμπημα των ψύλλων είναι αρκετά ενοχλητικό και δημιουργεί κνησμό. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αντισταθείτε στο ξύσιμο γιατί μπορεί να δημιουργηθεί μόλυνση. Καλύτερα θα πλύνετε τα τσιμπήματα με νερό για ανακούφιση και να βάλετε μια λοσιόν ή μια αλοιφή που δε χρειάζεται ιατρική συνταγή. Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακουφιστείτε από τον κνησμό και τον πόνο. Η καλύτερη κίνηση είναι να συμβουλευτείτε αρχικά τον φαρμακοποιό σας και κυρίως τον γιατρό σας.

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΨΥΛΛΟΥ

Τι ασθένειες μπορεί να μεταδώσει το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΨΥΛΛΟΥ

Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι ψύλλοι μπορούν να προκαλέσουν αρκετές επικίνδυνες ασθένειες. Μερικές χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω.

Βουβωνική πανώλη

Σίγουρα δεν το περιμένατε, αλλά οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο βουβωνικής πανώλης. Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται από μικρά ζώα όπως π.χ. τα ποντίκια, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν τους ψύλλους. Αν και ο ίδιος ο ψύλλος δεν κολλάει αυτή την ασθένεια μπορεί να τη μεταδώσει καθώς τσιμπάει το άρρωστο τρωκτικό και κατόπιν τσιμπάει τον άνθρωπο. Μόλις λοιπόν τσιμπήσει, τα βακτήρια πηγαίνουν στους λεμφαδένες μέσω των λεμφικών αγγείων, δημιουργώντας πρήξιμο. Αν προσβληθείτε από τα βακτήρια τότε θα εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο και τάση για εμετό. Τα σημάδια αυτά αναπτύσσονται από 1 έως 7 ημέρες μετά την είσοδο των βακτηρίων στους λεμφαδένες.

Τύφος ποντικού

Αυτή η ασθένεια μπορεί να μεταφερθεί από αρουραίους και γάτες που μεταφέρουν μολυσμένους ψύλλους. Ο ψύλλος όταν τσιμπάει αφοδεύει ταυτόχρονα και έτσι το βακτήριο που αφήνει, και λέγεται Rickettsia typhi, εισέρχεται στην πληγή. Μπορεί ακόμα να κολλήσετε αυτή την ασθένεια και από κάποιον που ξύνεται κοντά σας, ο οποίος εν αγνοία του έχει τσιμπηθεί από μολυσμένο ψύλλο.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι πυρετός, πονοκέφαλος, ναυτία και πόνοι στο σώμα. Μόλις περάσουν 5 με 6 ημέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα, θα αρχίσει να εμφανίζεται ένα εξάνθημα στο σώμα το οποίο θα εξαπλωθεί στα πόδια και στα χέρια. Αν εντοπίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας. Συνήθως χορηγείται αντιβίωση για αυτή την ασθένεια, όμως οι ενέργειές σας πρέπει να είναι άμεσες για να μη χρειαστεί να νοσηλευτείτε σε νοσοκομείο.

Mycoplasma haemofelis

Αυτή η ασθένεια είναι παρασιτική βακτηριακή και μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Μεταδίδεται από γάτες που έχουν τσιμπηθεί από ψύλλους, αλλά και από κουνούπια και τσιμπούρια. Αν τσιμπήσει το οικόσιτο ζώο ένας ψύλλος που έχει αυτή την ασθένεια, τότε το ζώο θα παρουσιάσει πυρετό και αναιμία. Η γάτα όμως δεν είναι ο μόνος φορέας της ασθένειας αυτής. Αν ο μολυσμένος ψύλλος τσιμπήσει απευθείας τον άνθρωπο τότε μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια και πιο ευάλωτοι είναι όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τουλαραιμία

Η ασθένεια αυτή είναι σπάνια αλλά εξαιρετικά σοβαρή. Επηρεάζει το δέρμα, τους λεμφαδένες, τους πνεύμονες και τα μάτια. Πιο συχνά θύματα αυτής της ασθένειας είναι τα τρωκτικά, τα κουνέλια και οι λαγοί. Όμως και τα οικόσιτα ζώα μπορούν να προσβληθούν, όπως οι γάτες, οι σκύλοι, τα χάμστερ και τα πουλιά. Εκτός από τα ζώα η ασθένεια τουλαραιμία (Francisella tularensis – βακτήριο) μπορεί να προσβάλλει και τους ανθρώπους αν τους τσιμπήσει μολυσμένος ψύλλος που έχει το βακτήριο ή αν έρθετε αντιμέτωποι με μολυσμένο θηλαστικό.

Έτσι λοιπόν οι ψύλλοι άσχετα με το μέγεθός τους που είναι μικροσκοπικό, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν μπορεί να έχει μεγάλο μέγεθος. Εκτός από τις ασθένειες που προαναφέρθηκαν, οι μολυσμένοι ψύλλοι μπορεί να προκαλέσουν κι άλλα προβλήματα υγείας, όπως:

 • Εξανθήματα
 • Πυρετό
 • Πονοκέφαλο
 • Διάρροια
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ανησυχία

Πώς να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα των ψύλλων

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΨΥΛΛΟΥ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα των ψύλλων τόσο με φυσικούς τρόπους όσο και με φαρμακευτικούς. Αν δε θέλετε να καταφύγετε άμεσα σε φαρμακευτική αντιμετώπιση δείτε μερικούς φυσικούς τρόπους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

 • Η Aloe Vera ηρεμεί την κοκκινίλα και το πρήξιμο.
 • Το έλαιο αμαμελίδας ή το έλαιο τεϊόδεντρου σταματάει τη φαγούρα.
 • Χρησιμοποιείστε οινόπνευμα για να στεγνώσετε τα τσιμπήματα.
 • Αραιώστε ξύδι και νερό και αλείψτε τα σημάδια για να ηρεμήσει ο πόνος.
 • Βάλτε στην κατάψυξη τα χρησιμοποιημένα φακελάκια από το τσάι και χρησιμοποιείστε τα σαν κομπρέσα για τις φλεγμονές που έχουν δημιουργηθεί.

Αν έχετε κάνει εξάνθημα το οποίο είναι μολυσμένο, τότε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε φαρμακευτικές ουσίες για αντιμετώπιση όπως αντισταμινικά χάπια, κορτιζόνη και λοσιόν καλαμίνης. Αν όμως το εξάνθημα επιμένει πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας.

Οι ψύλλοι αν και μικροσκοπικοί, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα τόσο σε εσάς όσο και στα κατοικίδια. Αν σας τσιμπήσει ψύλλος χρησιμοποιείστε τα φάρμακα που είναι κατάλληλα για αυτό τον σκοπό και ΠΟΤΕ μην ξύνετε τις πληγές για να μην ερεθίσετε περαιτέρω την περιοχή του δέρματος που έχει προσβληθεί. Εφόσον προσβληθείτε από ψύλλους λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να τους εξαλείψετε, άμεσα. Αν η προσβολή από ψύλλους είναι μεγάλη ζητήστε επαγγελματική βοήθεια από εταιρεία απεντομώσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση. Σε περίπτωση που έχετε επιπλοκές στην υγεία σας όπως αυτές που προαναφέρθηκαν επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Πραγματοποιούμε ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ και ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ σε όλους τους χώρους, για όλα τα έντομα και τα παράσιτα. Είμαστε διαθέσιμοι 24 ώρες, 365 ημέρες.