ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ. Τα διάφορα τσιμπήματα από τα έντομα είναι τόσο συχνά που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι τα βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ως επί το πλείστον, προκαλούν μόνο ήπια ενόχληση. Μερικά τσιμπήματα περνούν απαρατήρητα μέχρι να δημιουργηθεί ένα εξόγκωμα που προκαλεί φαγούρα στο δέρμα.

Το τσίμπημα όμως από σφήκα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Οι σφήκες μοιάζουν αρκετά με τις μέλισσες και πολλοί άνθρωποι τις συγχέουν, όμως οι σφήκες έχουν πιο λεπτή μέση και λιγότερες τρίχες στο σώμα τους συγκριτικά με τις μέλισσες. Παρά τις σωματικές τους διαφορές όμως, έχουν ένα κοινό στοιχείο, το τσίμπημά τους είναι αρκετά επώδυνο.

Το καλό με τις σφήκες είναι ότι δεν είναι πάντα επιθετικές και αν τσιμπήσουν το κάνουν γιατί νιώθουν απειλή. Έτσι αν δεν τις ενοχλήσετε τότε δεν πρόκειται να σας επιτεθούν. Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μια σφήκα, δείτε πιο κάτω τι πρέπει να ξέρετε για τα φάρμακα που θα πρέπει να σας χορηγηθούν και τι αλλεργίες προκαλεί το τσίμπημα της σφήκας.

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πραγματοποιούμε ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ και ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ σε όλους τους χώρους, για όλα τα έντομα και τα παράσιτα.

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

Πηγές για τις πληροφορίες συμπτωμάτων, αντιμετώπισης και ιατρικής βοήθειας.

ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ, ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ (Δερματολόγος), ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΛΗ (Δερματολόγος)

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα από το τσίμπημα της σφήκας;

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

Το τσίμπημα από σφήκα είναι δηλητηριώδες, οπότε αν τυχόν σας τσιμπήσει θα το αισθανθείτε άμεσα. Συνήθως προκαλείται μια τοπική αντίδραση σαν κάψιμο στο σημείο του τσιμπήματος. Τα συμπτώματα από το τσίμπημα της σφήκας είναι:

 • Πόνος και κάψιμο
 • Ερυθρότητα
 • Πρήξιμο
 • Κνησμός

Οι αντιδράσεις από τσίμπημα σφήκας είναι συνήθως ήπιες και οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

Πώς μοιάζει το τσίμπημα σφήκας;

Μπορεί να σας τσίμπησε σφήκα όμως αν δεν το έχετε δει πώς θα ξεχωρίσετε πως το τσίμπημα ήταν πράγματι από σφήκα;

Το πιο πιθανό που θα δείτε μετά από τσίμπημα σφήκας είναι ένα μικρό τραύμα παρακέντησης στο σημείο του τσιμπήματος που θα ακολουθείται από πόνο και αίσθημα καύσου. Το σημείο μπορεί να έχει και λίγο αίμα στο κέντρο, υποδεικνύοντας ότι μπήκε κεντρί στο δέρμα σας.

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

Το πρήξιμο και η ερυθρότητα του δέρματος θεωρούνται ήπιες τοπικές αντιδράσεις, οι οποίες βελτιώνονται σταδιακά, όμως μια μεγαλύτερη αντίδραση ίσως χρειαστεί αρκετές μέρες για να βελτιωθεί.

Αλλεργική αντίδραση από τσίμπημα σφήκας

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

Συνήθως τα τσιμπήματα από σφήκα δεν είναι επικίνδυνα, είναι μόνο επώδυνα. Αν όμως έχετε αλλεργία σε κάποιο έντομο ή είστε αλλεργικοί στο δηλητήριο της σφήκας τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Σε περίπτωση αλλεργίας από δηλητήριο εντόμων τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν αμέσως μετά το τσίμπημα ή μετά από μερικά λεπτά. Η σοβαρότητα μιας αλλεργικής αντίδρασης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, έτσι σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι ήπια η αντίδραση στο δηλητήριο της σφήκας.

Μια ήπια αλλεργική αντίδραση περιλαμβάνει κνίδωση στο σημείο του τσιμπήματος και σε άλλα σημεία του σώματος, χωρίς δυσκολία στην αναπνοή. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν μια ελαφρά πτώση της αρτηριακής πίεσης, συνοδευόμενη από ζάλη.

Επειδή δεν είναι όλες οι αλλεργικές αντιδράσεις απειλητικές για τη ζωή, μια ήπια αντίδραση από τσίμπημα σφήκας μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί στο σπίτι.

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

Πότε πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια για ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

Περίπου 50 με 100 άνθρωποι πεθαίνουν από τσιμπήματα μέλισσας και σφήκας κάθε χρόνο. Τα τσιμπήματα εντόμων είναι μια κοινή αιτία αναφυλαξίας, επομένως είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται έγκαιρα τα συμπτώματα της αναφυλαξίας.

Η αναφυλαξία είναι η συντριπτική απάντηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αντί για ένα τοπικό εξάνθημα και φαγούρα, η αρτηριακή πίεση πέφτει, λιποθυμάτε και η αναπνοή σταματά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Εάν είστε αλλεργικοί στο δηλητήριο της σφήκας, η πρώτη αντίδραση στο αλλεργιογόνο δηλητήριο θα είναι ήπια, όμως η δεύτερη έκθεση στην αλλεργιογόνα ουσία καθώς και οι επόμενες, μπορεί να επιφέρουν αναφυλακτική αντίδραση.

Αντιμετώπιση από ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

Οι σφήκες δεν χάνουν τα κεντρί τους. Έτσι, αν σας τσιμπήσει, δεν χρειάζεται να το ψάξετε για να το αφαιρέσετε από το δέρμα σας. Μερικές βασικές κινήσεις για φροντίδα από τσίμπημα σφήκας είναι οι ακόλουθες:

 • Πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό. Καθαρίζετε την περιοχή κάθε μέρα μέχρι να επουλωθεί, για να αποτρέψετε μια μόλυνση του δέρματος.
 • Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα για να ανακουφίσετε τον πόνο και το πρήξιμο.  Τυλίξτε πάγο ή παγοκύστη σε μια πετσέτα και τοποθετήστε το στο σημείο του τσιμπήματος για 10 λεπτά συνεχόμενα και μετά 10 λεπτά χωρίς πάγο και επαναλάβετε. Αν σας τσιμπήσουν στο πόδι ή στο χέρι, κρατήστε αυτό το μέρος του σώματός σας ψηλά.
 • Πάρτε ένα αντιισταμινικό χάπι αν έχετε αλλεργική αντίδραση. Αν έχετε ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε δηλητήριο σφήκας τότε πρέπει να σας χορηγηθεί επινεφρίνη για να αποφύγετε την αναφυλαξία.
 • Χρησιμοποιήστε ένα μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό για να μειώσετε τον πόνο.

Για μια μέτρια έως σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η θεραπεία περιλαμβάνει τη σταθεροποίηση της υγείας σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χορήγηση καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης ή οξυγονοθεραπείας.

Εάν είχατε αναφυλακτική αντίδραση στο δηλητήριο της σφήκας, ρωτήστε το γιατρό σας για ειδική ανοσοθεραπεία για αλλεργιογόνα για να αποτρέψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τις μελλοντικές αλλεργικές αντιδράσεις. Γνωστή και ως απευαισθητοποίηση, αυτή η θεραπεία γίνεται με χορήγηση ένεσης (εμβόλιο) στο σώμα σας με όλο και μεγαλύτερες δόσεις δηλητηρίου σφήκας σε μια προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποκρίνεται όταν εκτίθεται στο αλλεργιογόνο. Μπορείτε να ξεκινήσετε με εβδομαδιαίες ενέσεις για μερικούς μήνες, ακολουθούμενες από μία ένεση περίπου κάθε τρεις μήνες ως συντήρηση.

Τι είναι ασφαλές να βάλετε σε τσίμπημα σφήκας;

Για να ανακουφίσετε τον κνησμό από τσίμπημα σφήκας, εφαρμόστε μια τοπική κρέμα κατά της φαγούρας πάνω από την παρακέντηση. Οι επιλογές είναι κρέμα υδροκορτιζόνης ή λοσιόν καλαμίνης. Εφαρμόστε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος.

Κρατήστε το τσίμπημα καλυμμένο με επίδεσμο αν θέλετε. Η χρήση επίδεσμου εμποδίζει τα ρούχα και τα κοσμήματα να τρίβονται στο τσίμπημα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ερεθισμό και φαγούρα.

Σπιτικοί τρόποι αντιμετώπισης για ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

Μερικές σπιτικές θεραπείες μπορούν επίσης να προσφέρουν ανακούφιση από τσίμπημα σφήκας.

 • Εφαρμόστε ένα αλκαλικό διάλυμα στο δέρμα σας αποτελούμενο από μαγειρική σόδα και νερό. Βάλτε σε ένα μπολ 1 κουταλιά της σούπας σόδα και λίγο νερό και ανακατέψτε τα για να γίνουν μια πάστα. Κατόπιν εφαρμόστε στο δέρμα. Η εφαρμογή της μαγειρικής σόδας στο σημείο του τσιμπήματος ανακουφίζει.
 • Αν δεν έχετε μαγειρική σόδα στο σπίτι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο αναμεμειγμένο με νερό σε αναλογία 50/50. Το μηλόξυδο βοηθάει στην αποκατάσταση του φυσικού επιπέδου pH του δέρματός σας, μειώνοντας τον κνησμό και τον ερεθισμό.
 • Επειδή τα τσιμπήματα της σφήκας ή των εντόμων γενικότερα μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση ισταμίνης στην περιοχή, μπορείτε να βάλετε τζελ αλόης βέρα απευθείας στο σημείο του τσιμπήματος.
 • Το τζελ αλόης έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδη δράση λόγω των φυσικών σαλικυλικών και αναστολής του σχηματισμού ισταμίνης.
 • Επίσης, το πλιγούρι βρώμης έχει επιδείξει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθιστώντας το εξαιρετικό προστατευτικό του δέρματος και καταπραϋντικό για φαγούρα.

Πώς να αποφύγετε το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

Τα τσιμπήματα σφήκας μπορεί να είναι επώδυνα και να προκαλέσουν μια αντίδραση που κυμαίνεται από κνίδωση έως αναπνευστικά προβλήματα. Τα καλά νέα είναι ότι πολλές σφήκες τσιμπάνε μόνο όταν αισθάνονται ότι απειλούνται. Αν λοιπόν δεν τις προκαλέσετε ή δεν πλησιάσετε στο σπίτι τους, τότε δε χρειάζεται να ανησυχείτε.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις στα τσιμπήματα σφήκας μπορεί να ποικίλουν. Το να μην έχετε αλλεργική απόκριση σε τσίμπημα σφήκας κατά την πρώτη σας έκθεση είναι αρκετά συχνό. Τα επόμενα τσιμπήματα μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας, γι’ αυτό να αντιμετωπίζετε το καθένα προσεκτικά και να είστε σε εγρήγορση για τα προειδοποιητικά σημάδια της αναφυλαξίας.

Να παρατηρείτε το σπίτι σας περιμετρικά για σφηκοφωλιές και αν βρείτε κάποια φωλιά κοντά σε ένα σημείο του σπιτιού σας που κοντά παίζουν τα παιδιά σας, μην επιχειρήσετε να την καταστρέψετε μόνοι σας. Καλέστε μια εταιρεία απεντομώσεων κι ελέγχου παρασίτων για να την αφαιρέσετε επαγγελματικά και με ασφάλεια.

Ποιοι είναι οι τύποι σφήκας που τσιμπάνε;

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ

Υπάρχουν περίπου 20.000 είδη σφήκας, όμως δεν τσιμπούν όλα τα είδη τους ανθρώπους. Όπως συμβαίνει με τις μέλισσες, μόνο οι θηλυκές σφήκες έχουν κεντρί και σε αντίθεση με τις μέλισσες οι σφήκες δε χάνουν το κεντρί τους μετά το τσίμπημα. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό η σφήκα να τσιμπήσει αρκετές φορές όταν επιτεθεί. Τέσσερις είναι οι συνήθης τύποι σφήκας που τσιμπούν και είναι οι ακόλουθες:

Σφήκες με φαλακρό πρόσωπο – Hornet

Οι σφήκες που έχουν φαλακρό πρόσωπο είναι ασπρόμαυρες και το μήκος τους είναι περίπου 2 εκατοστά. Είναι ιδιαίτερα επιθετικές όταν αφορά την προστασία των χαρακτηριστικών στρογγυλών χάρτινων φωλιών τους, οι οποίες συχνά κρέμονται από τα δέντρα.

Η ευρωπαϊκή σφήκα hornet είναι μεγαλύτερη και το μήκος της φθάνει περίπου τα 2,5 εκατοστά. Η ευρωπαϊκή σφήκα hornet έχει κοκκινοκαφέ κεφάλι και πόδια και η κοιλιά της, δηλαδή το πίσω άκρο είναι μαύρη ριγέ. Φωλιάζουν στο έδαφος, στις κοιλότητες των δέντρων και στους τοίχους σε εσωτερικά σημεία. Τις συναντάμε στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική.

Σφήκα – κίτρινο μπουφάν

Μπορεί να σας επισκεφθούν σε ένα υπαίθριο μπάρμπεκιου και λόγω της ομοιότητάς τους με τις μέλισσες να σας μπερδέψουν, όμως αν τις παρατηρήσετε καλά θα τις ξεχωρίσετε καθώς έχουν μαύρη και κίτρινη ριγέ κοιλιά και κοντά πόδια. Αυτού του τύπου οι σφήκες είναι ιδιαίτερα επιθετικές και τσιμπάνε πιο συχνά από τα άλλα είδη σφήκας.

Αυτές οι σφήκες είναι ενεργές από την άνοιξη έως το τέλος του καλοκαιριού και μπορείτε να τις βρείτε σε όλο τον κόσμο. Σε κάποια μέρη είναι πιο πυκνός ο πληθυσμός τους όπως π.χ. στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Σφήκα χαρτιού

Αυτές οι σφήκες βρίσκονται κατά κόρον στις ΗΠΑ και συνήθως πετούν γύρω από κατασκευές. Το μήκος τους είναι από 1,5 έως 2,5 εκατοστά και ξεχωρίζουν από το χρώμα του σώματός τους που είναι κόκκινο – καφέ έως μαύρο και τα μακριά πόδια τους τα οποία κρέμονται όταν πετούν.

Μερικές σφήκες αυτού του είδους έχουν κίτρινους δακτύλιους γύρω από την κοιλιά τους σαν να φορούν κίτρινο σακάκι. Αυτές οι σφήκες είναι ενεργές την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Σφήκα – δολοφόνος τζιτζικιού

Αυτή η σφήκα είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη σφήκας και τη συναντάμε συνήθως στη Βόρεια Αμερική. Μπορεί να φτάσει σε μήκος σχεδόν 4 εκατοστά. Έχει μαύρη κοιλιά με υπόλευκα σημάδια.

Αυτές οι σφήκες τρέφονται με τζιτζίκια τα οποία είναι αρκετά μεγάλα έντομα. Συνήθως δεν τσιμπούν ανθρώπους, εκτός αν νιώσουν απειλή.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ – FAQ

Πλύνετε καλά την περιοχή με σαπούνι και νερό. Εφαρμόστε μια κρύα ή παγωμένη συσκευασία τυλιγμένη σε ένα λεπτό πανί για να μειώσετε το πρήξιμο και τον πόνο (ανά 10 λεπτά το βάζετε για 10 λεπτά, για συνολικά 30 έως 60 λεπτά). Εάν το τσίμπημα είναι σε χέρι ή πόδι, κρατήστε το χέρι ή το πόδι σηκωμένα για να μειώσετε το πρήξιμο.

 • Πόνος και κάψιμο
 • Ερυθρότητα
 • Πρήξιμο
 • Κνησμός

Για να ανακουφίσετε τον κνησμό από τσίμπημα σφήκας, εφαρμόστε μια τοπική κρέμα κατά της φαγούρας πάνω από την παρακέντηση. Οι επιλογές είναι κρέμα υδροκορτιζόνης ή λοσιόν καλαμίνης.

Ένα μικρό τραύμα παρακέντησης στο σημείο του τσιμπήματος που θα ακολουθείται από πόνο και αίσθημα καύσου. Το σημείο μπορεί να έχει και λίγο αίμα στο κέντρο, υποδεικνύοντας ότι μπήκε κεντρί στο δέρμα σας. Το πρήξιμο και η ερυθρότητα του δέρματος θεωρούνται ήπιες τοπικές αντιδράσεις.