ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ. Οι σκνίπες είναι ένα συνηθισμένο παράσιτο γύρω από το σπίτι ή την αυλή και συχνά τις μπερδεύουμε με τα κουνούπια. Όμως διαφέρουν καθώς είναι μικρότερες σε μέγεθος και πολλές φορές δεν εντοπίζονται εύκολα με γυμνό μάτι εκτός αν εστιάσετε. Κάποια είδη σκνίπας τσιμπάνε τους ανθρώπους και τα τσιμπήματά τους προκαλούν μικρά ερυθρά εξογκώματα, ερεθισμό και φαγούρα. Πιο σπάνια τα τσιμπήματα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Θα δείτε πιο κάτω πώς είναι τα τσιμπήματα από σκνίπα, τους τρόπους αντιμετώπισης και πώς να αποτρέψετε τα τσιμπήματα από τις σκνίπες. Ακόμα πότε θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ

Τι είναι οι σκνίπες

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ

Οι σκνίπες είναι μικροσκοπικά δίπτερα που μοιάζουν με τα κουνούπια. Οι σκνίπες διαφοροποιούνται σε σχέση με τα κουνούπια από τις τριχωτές πτέρυγές τους και το μικρό τους μέγεθος καθώς είναι 2 με 3 χιλιοστά πιο μικρές και πιο αθόρυβες. Τρέφονται με ζάχαρη, αλλά τα θηλυκά έχουν ανάγκη αίμα για το μεγάλωμα των αυγών τους. Πρόκειται για έντομα μικρού μεγέθους, διαδεδομένα σε όλες τις θερμές περιοχές του κόσμου. Τα αρσενικά χρησιμοποιούν ως τροφή χυμούς φυτών και διαφέρουν από τα θηλυκά διότι διαθέτουν στην άκρη της κοιλιάς τους ένα γεννητικό όργανο, που θυμίζει λαβίδα.

Οι σκνίπες (αρσενικές και θηλυκές) τρέφονται με το νέκταρ των φυτών, ορισμένα είδη σκνίπας όμως χρειάζονται και αίμα για να γεννήσουν τα αυγά τους. Έτσι οι θηλυκές και μόνο σκνίπες τσιμπάνε ζώα, πουλιά και ανθρώπους για να πάρουν το αίμα που χρειάζονται για την ωοτοκία. Το στόμα της θηλυκής σκνίπας έχει σχήμα που μοιάζει με ψαλίδι και μπορεί να τεμαχίσει το δέρμα. Τρυπώντας, εισάγει σάλιο το οποίο έχει αντιπηκτικές ουσίες που αραιώνουν το αίμα με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται πιο εύκολα στον οργανισμό τους.

Πώς μοιάζει και τι αίσθηση έχει το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ – ΟΨΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τα τσιμπήματα της σκνίπας μοιάζουν με αυτά των κουνουπιών. Μόλις τσιμπήσει κάνει μικρή αλλεργική αντίδραση από το σάλιο της και δημιουργεί εξόγκωμα. Τα εξογκώματα που δημιουργεί το τσίμπημα της σκνίπας έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Είναι μικρά
 • Είναι κόκκινα
 • Είναι επώδυνα
 • Προκαλούν φαγούρα
 • Δημιουργούν πρήξιμο στο δέρμα

Το τσίμπημα της σκνίπας μπορεί να αποφέρει μικρή αιμορραγία και σε μερικούς ανθρώπους το εξόγκωμα από το τσίμπημα κάνει φουσκάλες που γεμίζουν υγρό.

Πώς να ξεχωρίσετε το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ από άλλα έντομα

Οι θηλυκές σκνίπες όπως και άλλα έντομα χρειάζονται αίμα για την παραγωγή των αυγών τους. Πώς θα αναγνωρίσετε όμως ποιο έντομο σας έχει τσιμπήσει; Αρχικά να σας πούμε ότι τα τσιμπήματα από σκνίπες και κουνούπια είναι παρεμφερή, δημιουργούν δηλαδή φλεγμονή, φαγούρα και κόκκινα εξογκώματα στα σημεία που τσιμπάνε. Οι σκνίπες όμως έχουν πιο ομαδοποιημένα τσιμπήματα από τα κουνούπια και είναι μικρότερα τα σημάδια που αφήνουν σε μέγεθος.

Επίσης η ανατομία αυτών των ζωυφίων παίζει ρόλο στο τσίμπημα. Τα κουνούπια μόλις τσιμπήσουν εισάγουν στο δέρμα σας σάλιο και όταν ρουφήξουν το αίμα αφήνουν μια κόκκινη πληγή με μια μικρή τρύπα στη μέση. Οι σκνίπες με την ανατομία της στοματικής τους κοιλότητας τεμαχίζουν το δέρμα και το αίμα που βγαίνει λιμνάζει και με αυτό τον τρόπο διευκολύνονται στο να τραφούν. Η πληγή που δημιουργούν οι σκνίπες μπορεί να κρατήσει περισσότερο στο δέρμα από τις πληγές που δημιουργούν τα κουνούπια, γιατί όπως αναφέραμε είναι τεμαχισμένη η πληγή.

Τέλος, τα τσιμπήματα από τα κουνούπια πάνω στο δέρμα εξασθενούν γρήγορα, ενώ τα τσιμπήματα από τις σκνίπες μπορεί να είναι ομαδοποιημένα κι επειδή το δέρμα τεμαχίζεται μπορεί να κρατήσουν και εβδομάδες.

Τι ασθένειες μπορεί να μεταδώσει το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ

Λεϊσμανίαση είναι μία δυνητικά θανατηφόρος παρασιτική νόσος που οφείλεται στο πρωτόζωο – παράσιτο Leishmania infantum, γνωστή και ως «Kala azar» που σημαίνει μαύρος πυρετός.

Πρόκειται για μία ασθένεια που εμφανίζεται παγκοσμίως, σε πάνω από 70 χώρες, σε μέρη όπως είναι η Νότια Αμερική, η Αφρική, η Ασία, καθώς και η Νότια Ευρώπη (λεκάνη της Μεσογείου). Τα πιο συνηθισμένα ζώα, που προσβάλλονται από τη νόσο είναι τα σκυλιά. Ωστόσο, η λεϊσμανίαση προσβάλλει επίσης τα άγρια τρωκτικά, την αλεπού, αλλά και τον άνθρωπο (σπανιότερα).

Τρόπος Μετάδοσης

Η μετάδοσή της γίνεται από το τσίμπημα μολυσμένης, από το παράσιτο, σκνίπας, και μάλιστα ενός ειδικού είδους σκνίπας και γένους θηλυκού η οποία ονομάζεται «φλεβοτόμος» (Phlebotomus). Δραστηριοποιείται ιδιαίτερα κατά την περίοδο μεταξύ Μαρτίου  και Νοεμβρίου και είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή με γυμνό μάτι. Η φλεβοτόμος σκνίπα στοχεύει στα σημεία όπου δεν υπάρχουν τρίχες και με το τσίμπημά της μεταφέρει το παράσιτο στο αίμα του σκύλου και προσβάλλει τα μακροφάγα (λευκοκύτταρα). Σύμφωνα με μελέτες, έχει βρεθεί ότι το είδος αυτό της σκνίπας είναι πιο δραστήριο νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Ο χρόνος για την επώαση του παρασίτου μπορεί να είναι από ένα μήνα έως και μερικά έτη.

Πηγές: markellachasiotivet.gr

Λεϊσμανίαση (μετάδοση μέσω σκνιπών)

Τι είναι η λεϊσμανίαση; Η λεϊσμανίαση είναι μια παρασιτική ασθένεια που οφείλεται σε ενδοκυπαρικό παράσιτο (πρωτόζωο), του γένους Leishmania (Λεϊσμάνια). Οι πιο κοινές μορφές είναι η σπλαγχνική λεϊσμανίαση (καλααζάρ), η δερματική λεϊσμανίαση και η βλεννογονοδερματική. Η σπλαγχνική λεϊσμανίαση είναι η πιο σοβαρή μορφή της νόσου, προσβάλει πολλά εσωτερικά όργανα συνήθως τη σπλήνα, το ήπαρ και τον μυελό των οστών) και είναι πιθανά θανατηφόρος εάν δε θεραπευθεί. Υπάρχουν και ασυμπτωματικές μορφές. Η νόσος αυτή, σε όσους αναπτύσσουν συμπτώματα, χαρακτηρίζεται από πυρετό, απώλεια βάρους, διόγκωση ήπατος, σπλήνας και λεμφαδένων, αναιμία ή/και πτώση του αριθμού των αιμοπεταλίων και των λευκών αιμοσφαιρίων. Η δερματική λεϊσμανίαση (η πιο συχνή μορφή παγκοσμίως) προκαλεί κυρίως δερματικά έλκη και θεωρείται λιγότερο σοβαρή μορφή της νόσου. Τα συμπτώματα εμφανίζονται από λίγες ημέρες έως πολλούς μήνες μετά το τσίμπημα της μολυσμένης σκνίπας.

Πως μεταδίδεται η λεϊσμανίαση

Η λεϊσμανίαση μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων φλεβοτόμων (σκνιπών). Οι σκνίπες μολύνονται όταν τσιμπάνε ένα μολυσμένο ζώο (συνηθέστερα σκύλους και τρωκτικά) ή άνθρωπο, ανάλογα με το είδος της Λεϊσμάνιας. Οι άνθρωποι μπορεί να μην αντιληφθούν ότι υπάρχουν σκνίπες στο χώρο, επειδή δεν κάνουν κανένα θόρυβο, είναι μικρές (μόνο περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους των τυπικών κουνουπιών) και τα τσιμπήματα τους μπορεί να περάσουν απαρατήρητα (τα τσιμπήματα μπορεί να είναι είτε ανώδυνα είτε επώδυνα). Οι σκνίπες παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας, ενώ είναι λιγότερο δραστήριες κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας. Ωστόσο, οι σκνίπες τσιμπάνε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας όταν κάποιος τις ενοχλήσει (π.χ. κατά τη διάρκεια κηπευτικών εργασιών).

Που υπάρχει λεϊσμανίαση

Η λεϊσμανίαση ενδημεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της νοτιο-Ανατολικής Ασίας, την Ινδική χερσόνησο, της Αφρικής, τη Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, καθώς και στη Νότια Ευρώπη, σε χώρες της Μεσογείου. Στην Ευρωπαϊκές χώρες ενδημούν δύο κυρίως είδη, η Leishmania infantum που προκαλεί σπλαγχνική και δερματική λεϊσμανίαση σε ανθρώπους και σκύλους (οι σκνίπες μολύνονται από σκύλους) και η Leishmania topica που προκαλεί ανθρωπονοτική δερματική λεϊσμανίαση (οι σκνίπες μολύνονται από ανθρώπους). Στις χώρες της Μεσογείου και στην Ελλάδα- η κύρια μορφή της νόσου είναι η σπλαγχνική μορφή.

Λεϊσμανίαση στην Ελλάδα

Η Ελλάδα θεωρείται ενδημική χώρα για τη λεϊσμανίαση, με τη σπλαγχνική μορφή (κυρίως από Leishmania infantum) να αποτελεί την κύρια μορφή, που απαντάται σχεδόν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας και τη δερματική μορφή (από Leishmania tropica) να απαντάται σποραδικά. Στην Ελλάδα, ετησίως καταγράφονται περίπου 30-70 περιπτώσεις σπλαχνικής λεϊσμανίασης και <10 περιπτώσεις δερματικής. Όσον αφορά στη σπλαγχνική μορφή, κύρια αποθήκη του παρασίτου στη χώρα μας θεωρείται ο σκύλος (και σπανιότερα άλλα κυνοειδή ή τρωκτικά) και η μετάδοση της σπλαγχνικής λεϊσμανίασης γίνεται από σκύλο σε σκύλο (μέσω σκνίπας). Ο άνθρωπος θεωρείται τυχαίο θύμα σε αυτήν τη μορφή της νόσου.

Πηγές: eody.gov.gr

Πως να αντιμετωπίσετε το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Λόγω του μικροσκοπικού τους μεγέθους οι σκνίπες δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν. Άνετα μπορούν να εισβάλλουν στο σπίτι από τις σιδερένιες σίτες των παραθύρων και των πορτών. Έτσι μπορεί να σας περιτριγυρίζουν χωρίς να μπορείτε να τις δείτε όμως το καταλαβαίνετε ότι είναι εκεί μόλις σας τσιμπήσουν.

Τα τσιμπήματά τους είναι ενοχλητικά και προκαλούν κνησμό, όμως μπορεί να προκαλέσουν και πιο σοβαρά προβλήματα στο δέρμα. Παρά το μικρό τους μέγεθος μπορούν να μεταδώσουν πολύ σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο όπως και τα κουνούπια. Μπορείτε όμως να αποτρέψετε τον κίνδυνο μόλυνσης του δέρματος ή κάποιας ασθένειας χρησιμοποιώντας αλοιφές ή χάπια που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, αλλά και να εφαρμόσετε σπιτικές θεραπείες για ανακούφιση.

Αν τα συμπτώματα από τσίμπημα σκνίπας είναι ήπια μπορείτε εύκολα να τα αντιμετωπίσετε στο σπίτι και θα βελτιωθούν σε λίγο χρονικό διάστημα. Δείτε κάποιους τρόπους άμεσης ανακούφισης από το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ.

Σαπούνι και νερό

Πλύνετε τα σημεία του δέρματος από τα τσιμπήματα απαλά, με νερό και σαπούνι για να απολυμάνετε το δέρμα και να το καταπραΰνετε. Κατόπιν σκουπίστε καλά για να μη μείνει υγρασία χωρίς να τρίψετε το δέρμα και επιδεινώσετε τα συμπτώματα από τα τσιμπήματα.

Κρύα κομπρέσα

Η κρύα κομπρέσα βοηθάει στο να μειωθεί ο ερεθισμός του δέρματος από το πρήξιμο. Μπορείτε να κάνετε κομπρέσα με διάφορους τρόπους ως εξής:

 • Τυλίξτε πάγο σε μια πετσέτα ή σε ένα πανί και εφαρμόστε
 • Τυλίξτε μια παγοκύστη σε πετσέτα και αφήστε τη για λίγα λεπτά στα τσιμπήματα
 • Βάλτε παγάκια σε μια πλαστική σακούλα ως κομπρέσα
 • Μπορείτε να τυλίξετε σε πανί επίσης οποιαδήποτε κατεψυγμένη συσκευασία τροφίμων ως κομπρέσα για τα τσιμπήματα

Μπορείτε να κάνετε κομπρέσα για 10 λεπτά κάθε φορά, πολλές φορές μέσα στην ημέρα, όμως να μην βάζετε τον πάγο απευθείας πάνω στο δέρμα σας γιατί θα το ερεθίσει.

Κρέμες κατά της φαγούρας

Για ανακούφιση από τη φαγούρα βάλτε πάνω στα τσιμπήματα κρέμα υδροκορτιζόνης. Οι κορτικοστεροειδής κρέμες βοηθούν στη μείωση του ερεθισμού, της κοκκινίλας και της φαγούρας που προκαλούν τα τσιμπήματα από σκνίπα. Για πιο μικρούς ερεθισμούς στο δέρμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λοσιόν καλαμίνης. Και οι δύο αυτές θεραπείες δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, όμως να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης πριν τις εφαρμόσετε.

Αντιισταμινικά

Τα αντιισταμινικά χάπια βοηθούν στις αλλεργικές αντιδράσεις από διάφορους παράγοντες και βοηθούν εξίσου και στα τσιμπήματα από σκνίπες. Ανακουφίζουν από τον ερεθισμό του δέρματος και τη φαγούρα. Τα αντιισταμινικά χάπια μπορείτε να τα αγοράσετε από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή όμως να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης.

Ανυψώστε την πληγείσα περιοχή

Αν οι σκνίπες σας έχουν τσιμπήσει στα χέρια ή στα πόδια ένας καλός τρόπος αποσυμφόρησης είναι να σηκώσετε ψηλά τα χέρια ή τα πόδια σας για να απομακρυνθεί το αίμα σας από τα τσιμπήματα. Αυτή η κίνηση βοηθάει αρκετά.

Επιπλέον συμβουλές αντιμετώπισης για το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ

 • Παρατηρήστε τα τσιμπήματα στο δέρμα σας, τα οποία συνήθως είναι μικρές κόκκινες κουκκίδες ή μπορεί να είναι ελαφρώς πρησμένο το δέρμα σαν φλύκταινα, να σας φαγουρίζει ή να πονάει και να έχει δημιουργηθεί αίσθημα καύσου. Οι σκνίπες πηγαίνουν στο εκτεθειμένο δέρμα και πιο συχνά τσιμπάνε στο πίσω μέρος του λαιμού και στα πόδια. Παρατηρήστε σε αυτά τα σημεία για τσιμπήματα τα οποία συνήθως είναι περισσότερα του ενός.
 • Προσπαθήστε να μην ξύσετε τα σημεία που σας έχουν τσιμπήσει για να μην ερεθίσετε το δέρμα και διευκολύνετε την ανάπτυξη λοιμώξεων.
 • Αν δεν έχετε κάποιο αντιισταμινικό στο σπίτι φτιάξτε τη δική σας σπιτική συνταγή για εφαρμογή στο δέρμα χρησιμοποιώντας αμαμελίδα με μαγειρική σόδα και ξύδι. Κάντε τα υλικά μια πάστα και βάλτε πάνω στα τσιμπήματα.
 • Αν έχετε κάνει αλλεργική αντίδραση από τα τσιμπήματα όπως δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση, επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας για διάγνωση και θεραπεία.
ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική φροντίδα

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ – ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό, αν:

 • Σας τσιμπήσουν στα μάτια ή γύρω από το στόμα
 • Αν τα συμπτώματα από τα τσιμπήματα δεν υποχωρούν ή αν χειροτερεύουν
 • Αν κάνετε δερματική λοίμωξη όπως π.χ. αν βγαίνει πύον

Ο γιατρός, ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζετε θα σας συστήσει μια αλοιφή για στοχευμένη θεραπεία. Πιο σπάνια τα τσιμπήματα από σκνίπα μπορεί να προκαλέσουν αναφυλαξία. Η αναφυλαξία είναι σοβαρή αλλεργική αντίδραση και απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αν εμφανίσετε κάποιο από τα κατωτέρω συμπτώματα πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο:

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Συριγμός κατά την αναπνοή
 • Πρησμένο λαιμό, χείλη ή βλέφαρα
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Γρήγορο καρδιακό παλμό
 • Ζαλάδα
 • Ναυτία
 • Σύγχυση

Συμβουλές πρόληψης για το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ – ΠΡΟΛΗΨΗ

Μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια προληπτικά μέτρα για να αποφύγετε τα τσιμπήματα από σκνίπες:

 • Μην κάθεστε κοντά σε στάσιμα νερά. Οι σκνίπες πηγαίνουν σε βάλτους, λίμνες, έλη, ρυάκια, οπότε να είστε προσεκτικοί αν είστε κοντά σε τέτοιες περιοχές.
 • Καλύψτε το σώμα σας. Οι σκνίπες συνήθως τσιμπάνε στο πρόσωπο αλλά και στο εκτεθειμένο δέρμα γενικότερα. Έτσι, όταν είστε έξω να φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια για τα χέρια και μακριά παντελόνια.
 • Βάλτε εντομοαπωθητικό. Όταν θέλετε να πάτε σε περιοχή που πιστεύετε ότι έχει σκνίπες βάλτε εντομοαπωθητικό ή για πιο φυσική αντιμετώπιση χρησιμοποιείστε φυτικό σπρέι με ευκάλυπτο λεμονιού και λάδι.
 • Φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα. Οι σκνίπες έλκονται από σκούρα χρώματα, οπότε προτιμήστε τα ανοιχτόχρωμα.
 • Φορέστε κλειστά παπούτσια. Αν τα πόδια σας μείνουν εκτεθειμένα δεν θα γλιτώσετε από τα τσιμπήματα. Προτιμήστε κλειστά παπούτσια.
 • Βάλτε σίτες στο σπίτι σας. Προστατευτείτε στο σπίτι από τις σκνίπες τοποθετώντας σίτες. Βοηθάει αρκετά κι ο ανεμιστήρας οροφής ή και ο κλασικός ανεμιστήρας δαπέδου.
 • Αποφύγετε τα δυνατά αρώματα. Όλα τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης με έντονο άρωμα προσελκύει τις σκνίπες.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΚΝΙΠΑΣ – FAQ

Κύρια τροφή των σκνιπών είναι το νέκταρ λουλουδιών. Μόνο οι θηλυκές σκνίπες χρειάζονται αίμα για την αναπαραγωγή και την ωοτοκία.

Μόλις η θηλυκή σκνίπα τσιμπήσει, εγχέει σάλιο μέσα στο ανθρώπινο δέρμα προκαλώντας συγκέντρωση αίματος και διευκολύνει έτσι τη σίτισή της.

Όχι. Το μόνο που προκαλούν είναι φαγούρα και κοκκινίλα στο δέρμα. Τα αυγά τους τα γεννούν σε υδάτινα σημεία με λιμνάζον νερό ή και σε δέντρα.

Άμεση προστασία και αντιμετώπιση από τα τσιμπήματα της σκνίπας προσφέρει το εξουσιοδοτημένο συνεργείο ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ. Διαθέτουμε τις καλύτερες λύσεις για την εξάλειψη των σκνιπών και άλλων παρασίτων που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στους ανθρώπους.

Πηγές: apolymanseis.biz

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πραγματοποιούμε ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ και ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ σε όλους τους χώρους, για όλα τα έντομα και τα παράσιτα.