ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ. Τα κουνούπια είναι μικρά πετούμενα έντομα, όμως είναι ορατά με γυμνό μάτι και ανήκουν στην οικογένεια των μυγών. Η διάρκεια της ζωής τους είναι μικρή, παρόλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα στους ανθρώπους, όπως φαγούρα μόλις τσιμπήσουν, έως μολυσματικές ή και θανατηφόρες ασθένειες. Τόπος κατοικίας των κουνουπιών είναι το γρασίδι, οι θάμνοι και αναπαράγονται σε σημεία που έχει στάσιμο και ρυπαρό νερό. Έτσι τα βρίσκουμε συγκεντρωμένα σε υδρορροές που έχουν βουλώσει, σε αποχετεύσεις που έχουν στάσιμο νερό, σε λίμνες και όπου αλλού έχει νερό που δεν ρέει. Το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ προκαλεί ενοχλητική φαγούρα, όμως μεταδίδουν και ασθένειες μεταξύ ζώων και ανθρώπων, αλλά και από το ένα άτομο στο άλλο.

Πώς μοιάζουν τα τσιμπήματα από κουνούπι

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το αρχικό σημάδι από το τσίμπημα του κουνουπιού είναι ένα στρογγυλό εξόγκωμα στο δέρμα και μερικές φορές έχει και μια μικρή κουκίδα στο κέντρο. Το εξόγκωμα γίνεται γρήγορα κόκκινο με μικρό οίδημα και στο σημείο του τσιμπήματος είναι σκληρό το δέρμα. Μπορεί να τσιμπήσουν πολλές φορές την ίδια στιγμή σε διάφορα σημεία του δέρματος.

Πιο ευαίσθητοι στο ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ είναι οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και τα μικρά παιδιά. Μπορεί το τσίμπημα να γίνει κνίδωση, δηλαδή μεγαλύτερο πρήξιμο και κοκκινίλα ή να πρηστούν οι λεμφαδένες.

Πώς είναι το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Αρχικά το τσίμπημα του κουνουπιού, προκαλεί τσούξιμο μόλις τρυπήσει το δέρμα και αμέσως μετά αρχίζει η φαγούρα. Συνήθως τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι ήπια και υποχωρούν σχετικά γρήγορα. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται πιο σοβαρά και προκαλούν αλλεργική αντίδραση με πόνους στο σώμα, πονοκέφαλο και πυρετό.

Γιατί το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ προκαλεί φαγούρα;

Τα κουνούπια τρέφονται με φυτικό νέκταρ και νερό. Αυτά που χρειάζονται όμως αίμα στη διατροφή τους για την αναπαραγωγή είναι τα θηλυκά. Έτσι τα τσιμπήματα γίνονται από τα θηλυκά κουνούπια κι όχι από τα αρσενικά. Τα θηλυκά κουνούπια είναι έτσι διαμορφωμένα που μπορούν να τρυπήσουν το δέρμα και να ρουφήξουν το αίμα που χρειάζονται, έχουν δηλαδή σωληνοειδή στοματική κοιλότητα που τους διευκολύνει στο τσίμπημα.

Όταν τσιμπάνε εισχωρούν σάλιο στο σώμα σας, ενώ ταυτόχρονα ρουφάνε αίμα. Αυτό το σάλιο που διαχέουν περιέχει πρωτεΐνες οι οποίες δημιουργούν αλλεργία στους ανθρώπους. Μόλις τσιμπήσουν, αμέσως αρχίζει να αντιδρά το ανοσοποιητικό μας σύστημα δημιουργώντας κοκκινίλα και φαγούρα.

Αυτό που τραβάει τα κουνούπια είναι το άρωμα του διοξειδίου του άνθρακα και διάφορες άλλες χημικές ουσίες που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Σίγουρα έχετε παρατηρήσει σε μια παρέα μερικοί να ξύνονται κι άλλοι να κάθονται απαθείς. Κάθε άνθρωπος εκρήγνει διαφορετικές χημικές ουσίες και τα κουνούπια επιλέγουν να τσιμπήσουν αυτόν που τους έλκει.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζετε το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μια πρώτη αντιμετώπιση για ανακούφιση από τσιμπήματα κουνουπιών είναι να πλυθείτε με νερό και σαπούνι. Αν η ενόχληση είναι μεγάλη μπορείτε να πάρετε παυσίπονο ή αντιισταμινικό χάπι καθώς και μη συνταγογραφούμενη αλοιφή για τον κνησμό και τον πόνο. Ακόμα, βοηθάει και ο πάγος στην ανακούφιση του ερεθισμένου δέρματος από τη φαγούρα. Αν έχουν τσιμπήσει κουνούπια το παιδί σας φροντίστε να του κόψετε κοντά τα νύχια και να το επιβλέπετε να μην ξύνεται.

Αλλεργία από το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Αν και σπάνια, έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις από κουνούπια. Αν μετά από τσίμπημα κουνουπιού εμφανίσετε πόνο στο σώμα, πονοκέφαλο ή πυρετό απευθυνθείτε στο γιατρό σας, διότι αυτά τα συμπτώματα δείχνουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή μεταδοτική ασθένεια από τα κουνούπια.

Τι ασθένειες μπορεί να μεταδώσει το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Τα κουνούπια μεταφέρουν ιούς, βακτήρια και παράσιτα στο σάλιο τους κι έτσι όταν τσιμπήσουν μεταφέρουν τις παθογόνες ουσίες προκαλώντας σοβαρές ή και απειλητικές ασθένειες για την ανθρώπινη ζωή, όπως:

Ελονοσία

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου Ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Τα κουνούπια μολύνονται από ασθενείς με παρασιταιμία.

Η ελονοσία ενδημεί -με συνεχιζόμενη μετάδοση- σε 85 χώρες/περιοχές του πλανήτη (WHO, World Malaria Report, 2021), κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η ελονοσία ήταν ενδημική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως τα μισά του 20ού αιώνα, εκριζώθηκε όμως από αυτές, κατόπιν εντατικών προγραμμάτων ελέγχου. Στην Ελλάδα η ελονοσία εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού. 

Η ελονοσία προκαλεί συμπτώματα που συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, κούραση, εμετούς και πονοκεφάλους. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ίκτερο, επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή θάνατο. Τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν δέκα με δεκαπέντε μέρες μετά το τσίμπημα. Σε αυτούς που δεν έχουν θεραπευτεί κατάλληλα, η ασθένεια μπορεί να επανεμφανισθεί μήνες αργότερα. Σε αυτούς που μόλις ξεπέρασαν μια μόλυνση, η επαναμόλυνση συνήθως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα. Αυτή η μερική ανοσία εξαφανίζεται για μήνες έως χρόνια, αν δεν υπάρχει τρέχουσα έκθεση στην ελονοσία.

Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις έλος και νόσος, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι η νόσος ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη γύρω από ελώδεις περιοχές. Διεθνώς αποκαλείται μαλάρια (malaria, από τις ιταλικές λέξεις: mal + aria = κακός αέρας) από την πεποίθηση που επικρατούσε κάποτε ότι η ασθένεια προκαλούνταν από τον “κακό (δύσοσμο) αέρα” κοντά στα έλη.

Ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.

Δάγκειος πυρετός

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια μόλυνση που προκαλείται από τον δάγκειο ιό. Ο δάγκειος ιός μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών. Ο δάγκειος πυρετός είναι επίσης γνωστός ως «πυρετός των σπασμένων οστών», επειδή ο πόνος που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλος, που έχουν την αίσθηση ότι σπάνε τα κόκκαλά τους. Μερικά από τα συμπτώματα της νόσου είναι: πυρετός, πονοκέφαλος, δερματικό εξάνθημα που μοιάζει με της ιλαράς και πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις. Σε κάποιους ασθενείς ο δάγκειος πυρετός μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις δύο μορφές που είναι επικίνδυνες για τη ζωή. Η πρώτη μορφή είναι ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, ο οποίος προκαλεί αιμορραγία, διαρροή στα αιμοφόρα αγγεία (αγωγοί που μεταφέρουν αίμα) και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (υπεύθυνα για τη θρόμβωση του αίματος). Η δεύτερη μορφή είναι το σύνδρομο δάγκειου κλονισμού, που προκαλεί την πτώση της αρτηριακής πίεσης σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Κίτρινος πυρετός

Ο κίτρινος πυρετός είναι ιογενές λοιμώδες νόσημα, που μεταδίδεται στον άνθρωπο με τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Συναντάται στις τροπικές περιοχές της νότιας Αμερικής και της Αφρικής, ενώ απουσιάζει από τις χώρες της Ασίας. Η θνητότητα της νόσου κυμαίνεται μεταξύ 3 και 7,5%, ενώ για το υποσύνολο των ασθενών που θα αναπτύξουν ίκτερο η θνητότητα κυμαίνεται από 20 έως 50%.

Ιούς που προκαλούν εγκεφαλίτιδα

Συνήθως προκαλείται από ιούς, βακτήρια, παράσιτα. Η εγκεφαλίτιδα διακρίνεται σε πρωτογενή, όταν ο ιός εισέρχεται απευθείας στον εγκέφαλο, που είναι και η πιο σοβαρή περίπτωση και δευτερογενή, όταν ο ιός εισέρχεται στον εγκέφαλο από την συστηματική κυκλοφορία και εξελίσσεται ηπιότερα.

Εκ των βασικών αιτίων της εγκεφαλίτιδας είναι οι ιοί. Αν και οι εμβολιασμοί έχουν συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας, ιοί όπως ο ερπητοϊός, ο ιός του Δυτικού Νείλου (που μεταφέρεται από τα κουνούπια) και της λύσσας (που φέρεται από έναν αριθμό διαφορετικών ζώων) μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλίτιδα.

Πρόληψη για ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ – ΠΡΟΛΗΨΗ

Δεν είναι εύκολο να αποτρέψετε τελείως τα τσιμπήματα από τα κουνούπια όμως μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να σας τσιμπήσουν.

  • Όπως προαναφέρθηκε, τα κουνούπια αναπαράγονται στο στάσιμο νερό, έτσι προσπαθήστε να μην έχετε στάσιμα νερά στο σπίτι σας όπως π.χ. αν έχετε πουλιά να καθαρίζετε συχνά τις ποτίστρες ή αν έχετε πισίνα και δεν τη χρησιμοποιείτε αδειάστε το νερό της.
  • Αν έχετε κήπο προσπαθείστε να διατηρείτε το γρασίδι σε καλή κατάσταση και να ξεβλαστώνετε τα άγρια χόρτα που βγαίνουν.
  • Αν είστε σε περιοχή με βλάστηση, να φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια και επίσης να φοράτε εντομοαπωθητικό στο σώμα.
  • Αν πρόκειται να ταξιδέψετε κάντε τα εμβόλια κατά της ελονοσίας και σε συνεννόηση με το γιατρό σας να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα χάπια για πρόληψη από ελονοσία ή άλλες ασθένειες.

Σπιτική αντιμετώπιση στο ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ – ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τα κουνούπια κάνουν την εμφάνισή τους μόλις αρχίζει η ζέστη. Τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι αβλαβή σε γενικές γραμμές, όμως μερικές φορές προκαλούν επιπλοκές. Αυτό έχει άμεση σχέση με τον τόπο κατοικίας και τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου. Τα έλκει το ανθρώπινο αίμα και μόλις τσιμπήσουν προκαλούν φαγούρα. Σε περίπτωση που κάνετε αλλεργική αντίδραση από τσίμπημα κουνουπιού, δηλαδή αν νιώσετε δυσκολία στην αναπνοή, ή πρησμένο λαιμό, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες κι έτσι σε οποιαδήποτε αντίδραση πρέπει να έχετε λάβει τα μέτρα σας. Σπάνια μπορεί να συμβεί αλλεργική αντίδραση μόνο από το τσίμπημά τους.

Μπορείτε να ανακουφίσετε τον κνησμό που προκαλείται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών με κρέμες ή λοσιόν αλλά και με υλικά που έχετε στο σπίτι σας όπως το πλιγούρι βρώμης, το μέλι ή η μαγειρική σόδα.

Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι εκτός από θρεπτικό πρωινό είναι και εξαιρετικό στην ανακούφιση της φαγούρας και στα πρηξίματα. Οι ουσίες που περιέχει έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες.

Μπορείτε να φτιάξετε ένα μίγμα με πλιγούρι και νερό σε ένα μπολ, ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνει μια πάστα. Βάλτε σε μια πετσέτα την πάστα αυτή και κρατήστε την πάνω στην πληγή από το τσίμπημα για 10 λεπτά για να απορροφηθούν οι ουσίες του πλιγουριού. Στη συνέχεια σκουπίστε την περιοχή.

Αν έχετε πολλά τσιμπήματα από κουνούπια μπορείτε να κάνετε ένα μπάνιο με πλιγούρι βρώμης. Γεμίστε την μπανιέρα με ζεστό νερό και ρίξτε μέσα τυλιγμένη σε μια πετσέτα τη βρώμη. Αυτό γίνεται για να μη βουλώσει η αποχέτευση από το πλιγούρι μόλις τελειώσετε το μπάνιο σας. Να λειτουργήσει δηλαδή η πετσέτα σαν φακελάκι τσαγιού. Μείνετε μέσα στο μπάνιο για 20 λεπτά.

Θρυμματισμένος πάγος

Ο πάγος επίσης βοηθάει πολύ στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος μετά από τσίμπημα κουνουπιού. Μουδιάζει το δέρμα και ανακουφίζει από τη φαγούρα. Δεν πρέπει όμως να έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας, αλλά να είναι τυλιγμένος σε μια πετσέτα.

Τυλίξτε σε μια πετσέτα τον πάγο και τοποθετήστε την πάνω στα τσιμπήματα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ανακουφιστείτε από τα τσιμπήματα.

Θερμότητα

Λειτουργώντας σαν ομοιοπαθητική, η θερμότητα μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Μουλιάστε μια πετσέτα σε ζεστό νερό, στίψτε την  και τοποθετήστε την πάνω στα τσιμπήματα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αρκετές φορές, όχι όμως σε ανοιχτές πληγές. Υπάρχουν στο εμπόριο και μηχανήματα που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα εφαρμογής.

Μέλι

Το μέλι είναι ένα προϊόν που βοηθάει σε διάφορες παθήσεις του δέρματος αλλά και του ξηρού λαιμού. Έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κι έτσι κάνει καλό και στα τσιμπήματα από κουνούπια, αρκεί να μην είστε σε εξωτερικό χώρο και προσελκύσετε κι άλλα έντομα για τροφή λόγω της ζάχαρης του μελιού.

Βάλτε μια σταγόνα από μέλι πάνω στο τσίμπημα από κουνούπι για να μειώσετε τη φλεγμονή. 

Aloe vera

Το τζελ του φυτού αλόη έχει επίσης θεραπευτικές ιδιότητες. Μειώνει τον πόνο των εγκαυμάτων, προσφέρει γρήγορη επούλωση κι είναι ιδανικό και για τα τσιμπήματα από κουνούπια.

Κόψτε ένα φύλλο αλόης από τη γλάστρα σας και ανοίξτε το στη μέση για να πάρετε το τζελ. Εφαρμόστε το στο σημείο του σώματος που έχετε τσιμπήματα και αφήστε το να στεγνώσει. Μπορείτε, αν χρειάζεται, να το εφαρμόσετε ξανά κατά τη διάρκεια της ημέρας κόβοντας κι άλλο φύλλο.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα υπάρχει σε κάθε σπίτι και μπορεί να έχει πολλά οφέλη πέραν της μαγειρικής. Από καθάρισμα της αποχέτευσης, απολύμανση και καθαριότητα αλλά και ανακούφιση από τσιμπήματα κουνουπιών.

Φτιάξτε μια πάστα μαγειρικής σόδας με νερό (1 κουταλιά σούπας σόδα) και ανακατέψτε. Εφαρμόστε πάνω στα τσιμπήματα και αφήστε το μείγμα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια μπορείτε να ξεπλύνετε. Αν παρατηρήσετε κάποιο ερεθισμό να ξεπλύνετε αμέσως το δέρμα σας.

Βασιλικός

Ο βασιλικός επίσης έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες βρίσκονται στα φύλλα του και βοηθούν ιδιαίτερα σε δερματικές λοιμώξεις.

Βράστε 2 φλιτζάνια νερό και προσθέστε 10 γραμμάρια αποξηραμένα φύλλα βασιλικού. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια βυθίστε μια πετσέτα στο υγρό και εφαρμόστε πάνω στα τσιμπήματα. Μπορείτε αν θέλετε να ψιλοκόψετε φύλλα φρέσκου βασιλικού και να τα τρίψετε πάνω στο δέρμα σας. Αν όμως δημιουργηθεί ερεθισμός ξεπλύνετε καλά την περιοχή.

Ξύδι

Από τα παλιά τα χρόνια το μηλόξυδο το χρησιμοποιούσαν σαν φυσική πηγή για τη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων αλλά και για προβλήματα γλυκόζης στο αίμα.

Έτσι και για τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει την ενόχληση και την αίσθηση καύσου, αλλά και να απολυμάνει την περιοχή μετά τον κνησμό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ταμπονάροντας πάνω στα σημάδια από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Αν η ενόχληση είναι μεγάλη, βουτήξτε μια πετσέτα στο ξύδι και περάστε την περιοχή του δέρματος που έχει τσιμπήματα. Αν σας έχουν τσιμπήσει τα κουνούπια σε πολλά σημεία μπορείτε να κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο, ρίχνοντας μέσα 2 φλιτζάνια ξυδιού και να μείνετε για 20 λεπτά. Να προσέξετε όμως τη θερμοκρασία του νερού, καθώς δεν πρέπει να καυτό, αλλά ζεστό. Το καυτό νερό επιδεινώνει τον κνησμό. Αν παρουσιάσετε ερεθισμό στο δέρμα ξεπλύνετε καλά το ξύδι.

Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι ανακουφίζει το δέρμα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Ο χυμός του μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό του δέρματος και καθώς έχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες μειώνει και τον κίνδυνο μόλυνσης.

Κόψτε μια λωρίδα κρεμμυδιού και βάλτε την πάνω στο τσίμπημα για μερικά λεπτά. Κατόπιν ξεπλύνετε καλά την περιοχή.

Θυμάρι

Τα φύλλα του θυμαριού βοηθούν επίσης στην ανακούφιση από τη φαγούρα μετά από τσιμπήματα κουνουπιών. Το θυμάρι είναι μια φυσική λύση για δερματικά προβλήματα. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μειώνει τον κίνδυνο ερεθισμού και μόλυνσης του δέρματος μετά από τσίμπημα κουνουπιού.

Κόψτε πολύ ψιλά μερικά φύλλα θυμαριού και εφαρμόστε τα πάνω στα σημεία που σας έχουν τσιμπήσει τα κουνούπια. Αφήστε τα για 10 λεπτά και μετά ξεπλύνετε.

Μπορείτε ακόμα να κάνετε ένα υγρό με τα φύλλα θυμαριού. Αφήστε τα κλωνάρια να βράσουν και μετά περιμένετε να κρυώσει το υγρό. Κατόπιν μουλιάστε μια πετσέτα και αφού τη στίψετε ταμπονάρετε τα σημεία του δέρματος που έχουν τσιμπήματα από τα κουνούπια. Κρατήστε την πετσέτα για μερικά λεπτά στα τσιμπήματα. Μπορείτε επίσης στην πετσέτα με το εμποτισμένο θυμάρι να προσθέσετε και πάγο για περισσότερη ανακούφιση στο δέρμα σας.

Έλαιο μέντας

Το έλαιο μέντας είναι μια εξίσου φυσική θεραπεία που κρατάει από τα βάθη αιώνων. Ανακουφίζει από τη φαγούρα σε ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι ηπατικές παθήσεις και φυσικά ανακουφίζει και από τα τσιμπήματα των εντόμων. 

Σε ένα κουτάλι της σούπας ρίξτε λίγες σταγόνες έλαιο μέντας και λίγες σταγόνες από λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο. Ταμπονάρετε στη συνέχεια τα σημεία του δέρματος που έχουν τσιμπήματα. Μη χρησιμοποιείτε μόνο του το έλαιο μέντας στο δέρμα σας.

Μπορείτε ακόμα να κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο ρίχνοντας λίγες σταγόνες από το έλαιο μέντας στην μπανιέρα σας.

Όταν κάνετε χρήση αιθέριων ελαίων και παίρνετε φάρμακα θα πρέπει να έχετε πρώτα ενημέρωση από τον γιατρό σας για το αν είναι ασφαλή και να ακολουθείτε τις συμβουλές του. Επίσης η συγκεκριμένη θεραπεία δεν συνιστάται για μικρά παιδιά.

Βάλσαμο λεμονιού (μελισσόχορτο)

Το βάλσαμο λεμονιού ή αλλιώς μελισσόχορτο, είναι φυτό με φύλλα και ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Είναι γνωστό εδώ και αιώνες για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες αλλά και για την ανακούφιση που παρέχει στις στομαχικές διαταραχές και το στρες. Σύμφωνα με μελέτες οι κρέμες που περιλαμβάνουν βάλσαμο λεμονιού ανακουφίζουν από τη φαγούρα και επίσης προσφέρουν ανακούφιση και σε άλλα συμπτώματα που έχουν άνθρωποι με έρπη.

Μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένα φύλλα μελισσόχορτου απευθείας πάνω στα τσιμπήματα από κουνούπια ή να αγοράσετε μια κρέμα που έχει τα συστατικά αυτού του βοτάνου.

Το βότανο αυτό περιέχει τανίνη, η οποία είναι ένα φυσικό στυπτικό και επίσης περιέχει πολυφαινόλες. Και οι δύο αυτές ουσίες βοηθούν στη φλεγμονή, επιταχύνουν την επούλωση του δέρματος και ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Αμαμελίδα

Την αμαμελίδα μπορείτε να την αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακείο ή από κατάστημα καλλυντικών. Είναι φυσικό στυπτικό και όπως το μελισσόχορτο περιέχει τανίνες κι έτσι μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος.

Η αμαμελίδα χωρίς άλλες προσμίξεις είναι ευεργετική για τον ερεθισμό του δέρματος, τα κοψίματα, τις γρατζουνιές ακόμα και τις αιμορροΐδες. Η εφαρμογή στο δέρμα μειώνει τη φλεγμονή και τον ερεθισμό που προκαλείται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, καταπραΰνει το κάψιμο που δημιουργείται από το τσίμπημα και επιταχύνει την επούλωση του δέρματος.

Βάλτε μικρή ποσότητα αμαμελίδας σε ένα βαμβάκι και ταμπονάρετε τα σημεία που σας έχουν τσιμπήσει τα κουνούπια. Αφήστε την κρέμα να στεγνώσει κι αν χρειαστεί επαναλάβετε.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι μια φυσική θεραπεία για πολλές παθήσεις και ανήκει στην οικογένεια των μαργαριτών. Το έλαιο χαμομηλιού για το δέρμα μειώνει τη φαγούρα και καταπραΰνει τη φλεγμονή.

Βάλτε ένα φακελάκι χαμομηλιού ή μια κουταλιά της σούπας χαμομήλι να βράσει και μετά αφήστε το να κρυώσει. Στη συνέχεια με το υγρό ταμπονάρετε τα σημεία του δέρματος που έχουν τσιμπήματα με ένα πανί ή βαμβάκι. Αν θέλετε μπορείτε να διατηρήσετε το υπόλοιπο χαμομήλι στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσετε ξανά.

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι και το χαμομήλι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιους ανθρώπους.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι στους περισσότερους ανθρώπους γνωστό σαν θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις. Όμως η εφαρμογή σκόρδου στα τσιμπήματα από κουνούπια βοηθάει αρκετά, ίσως όμως η απευθείας εφαρμογή σας προκαλέσει  τσούξιμο.

Για να μη νιώσετε τσούξιμο, ψιλοκόψτε το σκόρδο και ανακατέψτε σε ένα μπολ το σκόρδο με μικρή ποσότητα λοσιόν χωρίς άρωμα ή εναλλακτικά ζελέ από πετρέλαιο. Έτσι θα μειωθεί η δύναμη του σκόρδου, δε θα νιώσετε τσούξιμο στην εφαρμογή και θα ανακουφιστείτε από τα τσιμπήματα με τη φυσική αντιβακτηριδιακή του δράση.

Μόλις εφαρμόσετε το μίγμα στο δέρμα σας, αφήστε το για 10 λεπτά και μετά σκουπίστε με ένα νοτισμένο πανί. Αν ο κνησμός επιμένει εφαρμόστε ξανά αργότερα.

Αν σε οποιαδήποτε σπιτική μέθοδο αντιμετώπισης παρατηρήσετε κάποια αλλεργική αντίδραση ή ερεθισμό δέρματος, σταματήστε να τη χρησιμοποιείτε άμεσα και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πραγματοποιούμε ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ και ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ σε όλους τους χώρους, για όλα τα έντομα και τα παράσιτα.