ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΡΙΟΥ

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ. Συνήθως τα τσιμπήματα από τσιμπούρια δεν είναι βλαβερά, όμως μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να μεταδώσουν ασθένειες σε ανθρώπους και κατοικίδια ζώα. Κάποιες από αυτές τις ασθένειες μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή αν η αντιμετώπιση δεν είναι άμεση. Τα τσιμπούρια ζουν σε εξωτερικούς χώρους όπως στο γρασίδι, στα δένδρα, στους θάμνους, σε σωρούς φύλλων.

Τα έλκουν τα κατοικίδια ζώα και οι άνθρωποι και μπορούν να μετακινηθούν από τον ένα στον άλλο με ευκολία. Σίγουρα έχετε δει τσιμπούρια στην εξοχή ή σε εξωτερικούς χώρους. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς να ξεχωρίζετε τα τσιμπούρια, πώς μοιάζουν τα τσιμπήματα από τσιμπούρια αλλά και τα συμπτώματα από τις ασθένειες που μπορεί να σας μεταδώσουν τα τσιμπούρια.

Τι είναι τα τσιμπούρια

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ

Τα τσιμπούρια είναι μικρά ζωύφια και το μέγεθός τους ξεκινάει από πολύ μικρό όπως το κεφάλι μιας καρφίτσας έως και μεγαλύτερο όσο η γόμα ενός μολυβιού. Έχουν 8 πόδια, και ανήκουν στην οικογένεια των αρθρόποδων όπως και η αράχνη.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη τσιμπουριών και τα χρώματά τους είναι στις αποχρώσεις του καφέ, κόκκινο-καφέ και μαύρο.

Όσο πιο πολύ αίμα ρουφάνε τόσο πιο πολύ μεγαλώνουν και στο μεγαλύτερο μέγεθος μπορεί να φτάσουν τα 3,6 εκατοστά. Μόλις ένα τσιμπούρι τραφεί για αρκετές ημέρες αλλάζει χρώμα και γίνεται πρασινωπό – μπλε.

Πού δαγκώνουν τους ανθρώπους τα τσιμπούρια;

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ – ΠΟΥ ΔΑΓΚΩΝΕΙ

Στο ανθρώπινο σώμα τα τσιμπούρια αναζητούν υγρές και ζεστές περιοχές κι έτσι μπορεί να δείτε τσιμπούρι στα εξής σημεία του σώματός σας:

 • Μασχάλες
 • Γεννητικά όργανα
 • Στο τριχωτό της κεφαλής
 • Πίσω από τα γόνατα
 • Μέσα στον αφαλό
 • Γύρω από τη μέση σας
 • Μέσα ή γύρω στα αυτιά σας

Αν εντοπίσετε τσιμπούρι στο σώμα σας, φροντίστε να ελέγξετε ολόκληρο το σώμα. Μόλις το τσιμπούρι βρει το κατάλληλο σημείο στο σώμα σας αρχίζει να ρουφάει αίμα και σε αντίθεση με άλλα ζωύφια παραμένει προσκολλημένο πάνω σας μετά το φαγητό του. Μόλις σας δαγκώσει ένα τσιμπούρι πιθανότατα θα το καταλάβετε μόνο αν το δείτε, γιατί το τσίμπημά του δεν είναι ιδιαίτερα αισθητό. Αν καταφέρει να μείνει πάνω στο δέρμα σας για 10 ημέρες τότε μετά την αιμοληψία αποκολλάται και πέφτει.

Προσοχή! Απευθυνθείτε στο γιατρό σας μετά από τσίμπημα τσιμπουριού ακόμα και αν δεν έχετε εμφανή συμπτώματα.

Για παράδειγμα αν σε κάποια περιοχή ή σε άλλο κράτος που έχετε ταξιδέψει υπάρχει η νόσος Lyme, τότε η πρόληψη και η θεραπεία είναι απαραίτητα στοιχεία και θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας μετά από τσίμπημα τσιμπουριού.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν σας έχει δαγκώσει τσιμπούρι;

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ – ΠΟΥ ΔΑΓΚΩΝΕΙ

Όπως προαναφέρθηκε, τα τσιμπούρια μένουν προσκολλημένα στο δέρμα ώς και δέκα ημέρες από την αρχική εισβολή. Εντοπίζονται πιο εύκολα μόλις περάσουν οι μέρες γιατί μεγαλώνουν.

Δαγκώνουν μία φορά και τα περισσότερα τσιμπήματα είναι αβλαβή χωρίς σημάδια ή συμπτώματα. Μερικά τσιμπήματα τσιμπουριών δημιουργούν ένα κόκκινο εξόγκωμα ή ένα εξόγκωμα αποχρωματισμένο που μοιάζει με το τσίμπημα από κουνούπι.

Το εξάνθημα από τη νόσο Lyme μπορεί να εμφανιστεί σε διάστημα 3 έως 30 ημερών μετά το αρχικό δάγκωμα από τσιμπούρι και μπορεί κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών να μεγαλώσει αισθητά.

Συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης από τσίμπημα τσιμπουριού

Συνήθως τα τσιμπήματα των τσιμπουριών είναι αβλαβή και δεν προκαλούν συμπτώματα. Αν όμως είστε αλλεργικοί ίσως εμφανιστούν τα εξής συμπτώματα:

 • Πόνος ή πρήξιμο στο σημείο που σας δάγκωσε
 • Εξάνθημα
 • Αίσθημα καύσου στο σημείο
 • Φουσκάλες
 • Δύσπνοια σε σοβαρή αλλεργία

Τι ασθένειες μπορεί να μεταδώσει το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ

Τα τσιμπούρια μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο σοβαρές ασθένειες. Τα περισσότερα συμπτώματα σε σοβαρές περιπτώσεις ξεκινούν μέσα σε λίγες μέρες ή και εβδομάδες μετά το αρχικό τσίμπημα.

Οι κρότωνες (τσιμπούρια) μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους με βακτήρια, ιούς και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Μερικές από τις ασθένειες που μεταδίδονται από δήγμα (δάγκωμα) τσιμπουριού είναι η νόσος του Lyme, ο κηλιδώδης πυρετός των βραχωδών ορέων, η τουλαραιμία, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό κ.α.

Ο κίνδυνος προσβολής του ανθρώπου από νοσήματα που μεταδίδονται από τσιμπούρια είναι σχετικά μικρός, ακόμη και εάν το τσιμπούρι έχει προσκολληθεί, τραφεί και είναι μολυσμένο. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τηρούνται τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, καθώς τα νοσήματα που μεταδίδονται από μολυσμένα τσιμπούρια μπορεί να είναι σοβαρά.

Ο κίνδυνος νόσησης εξαρτάται από τη γεωγραφική περιοχή, την εποχή του έτους, το είδος του τσιμπουριού και -για τη νόσο Lyme- από τη διάρκεια προσκόλλησης του τσιμπουριού στο δέρμα.

Νόσος Lyme

Η λοίμωξη από το βακτήριο Borrelia, γνωστότερη ως νόσος Lyme (Μπορρελίωση), είναι η συχνότερη μορφή νόσου μεταδιδόμενης από τα τσιμπούρια. Η νόσος Lyme εκδηλώνεται αρχικά με συμπτώματα σαν εκείνα της γρίπης. Στην πορεία, επηρεάζει πιο συνολικά τον οργανισμό και μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα στο μυοσκελετικό, τις αρθρώσεις, νευρολογικά ή και καρδιολογικά. Χαρακτηριστικό σημάδι είναι η ένα κόκκινο ερεθισμένο σημείο, με πιο ανοιχτόχρωμο κέντρο. Το σημάδι αυτό ονομάζεται μεταναστευτικό ερύθημα και μπορεί να μεγαλώνει.

Πώς αντιμετωπίζεται
Η νόσος του Lyme συνήθως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με αντιβιοτικά. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική εάν δοθεί στο ξεκίνημα της νόσου. Η παρουσίαση της νόσου ποικίλει και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα γρίπης στα αρχικά στάδια και έπειτα εκδηλώνεται με μυοσκελετικά, αρθριτικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά και καρδιακά συμπτώματα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος θεραπεύεται με αντιβιοτικά, ειδικά εάν η θεραπεία ξεκινήσει στα αρχικά στάδια της ασθένειας. Καθυστερημένη θεραπεία συχνά οδηγεί σε «προχωρημένη» βορρελίωση η οποία είναι δύσκολο να θεραπευτεί.

Πηγές: capital.gr

Πυρετός του Κολοράντο

Ο κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο είναι μία ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από το τσίμπημα του μολυσμένου κρότωνα Dermacentor andersoni. Αυτό το είδος κρότωνα συχνά αναφέρεται ως κρότωνας ξύλου Βραχωδών Ορέων.

Οι κρότωνες (τσιμπούρια) είναι μικρά καφέ παράσιτα που εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές με ξυλεία και σε πεδιάδες. Χρειάζονται αίμα από ανθρώπους ή ζώα για να επιβιώσουν. Δυστυχώς, συχνά είναι φορείς συγκεκριμένων ασθενειών τις οποίες μεταδίδουν στους ανθρώπους όταν τους τσιμπούν. Ο κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο είναι μία από τις πολλές ασθένειες που οι κρότωνες μεταφέρουν.

Ο κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο περιορίζεται στον Καναδά και στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Η ασθένεια είναι κυρίαρχη στην Πολιτεία του Κολοράντο. Ο επιπολασμός του κροτωνογενούς πυρετού του Κολοράντο είναι υψηλότερος μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου, με 90% των περιπτώσεων να αναφέρονται μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου. Βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης αν περνάτε χρόνο σε περιοχές όπου κυριαρχούν οι κρότωνες.

Πώς αντιμετωπίζεται ο κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον κροτωνογενή πυρετό του Κολοράντο. Μόλις τα συμπτώματα εμφανιστούν, τυπικά υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε 10 ημέρες. Ο πυρετός και οι μυϊκοί πόνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με παρακεταμόλη και άλλα παυσίπονα. Ξεκουραστείτε αρκετά και παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Επίσης, θα χρειαστεί να απομακρύνετε τον κρότωνα όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Καλέστε το γιατρό σας αν δεν είστε σε θέση να απομακρύνετε ολόκληρο τον κρότωνα από το δέρμα σας.

Πηγές: wikihealth.gr

Τουλαραιμία

Μία οξεία, ομοιάζουσα με την πανώλη, λοιμώδης νόσος που προκαλείται από τον Francisella tularensis. Μεταδίδεται σε ανθρώπους μέσω δήγματος (δαγκώματος) ενός προσβεβλημένου κρότωνα (τσιμπουριού) ή άλλου εντόμου που απομυζεί αίμα, μέσω άμεσης επαφής με άλλα ζώα, μέσω της βρώσης ανεπαρκώς μαγειρεμένου κρέατος, ή μέσω της πόσης ύδατος που περιέχει τον οργανισμό. Η στρεπτομυκίνη ή η γενταμυκίνη είναι αποτελεσματικά στην θεραπεία της νόσου.

Η τουλαραιμία είναι ασθένεια των ζωών που οφείλεται στο μικρόβιο Πασταρέλα η τουλαρίνεια. Προσβάλει κυρίως τους λαγούς, και σπανιότερα το ζαρκάδι, την γάτα, τον σκύλο, τα πρόβατα, τους χοίρους, τα βοοειδή κ.α. Κυρίως ένας άνθρωπος μπορεί να πάθει τουλαραιμία απο τις αλογόμυγες. Από τα προσβεβλημένα ζώα μεταδίδεται στον άνθρωπο, κυρίως με ενοφθαλμισμό του βακτηριδίου στο δέρμα των κυνηγών, των κτηνοτροφών των σφαγέων, και των κτηνιάτρων. Μπορεί να μεταδοθεί και από την κατανάλωση κρέατος που δεν βράστηκε η δεν ψήθηκε καλά, μεταδίδεται επίσης με την εισπνοή και με το πόσιμο νερό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η περίοδος επώασης διαρκεί 2 έως 10 ημέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, πυρετό, ρίγη, εμετό και πόνους στο σώμα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Είναι απαραίτητη η χορήγηση στρεπτομυκίνης ή γενταμυκίνης. Η θεραπεία είναι άμεση και ο ασθενής απαλλάσσεται μέσα σε δύο μόλις μέρες από τον πυρετό.

Πηγές: blog.doctoranytime.gr, iatronet.gr

Κηλιδώδης πυρετός των βραχωδών ορέων

Η μετάδοση της ρικέτσιας γίνεται με τσίμπημα μολυσμένου κρότωνα (τσιμπουριού).Το μικρόβιο διεισδύει στην κυκλοφορία και προκαλεί συστηματική λοίμωξη και αγγείτιδα. Υπάρχει κυρίως στις νότιες και κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά εμφανίζεται ενίοτε και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο αιτιολογικός παράγοντας μεταδίδεται στους ανθρώπους από το τσίμπημα τσιμπουριών. Το τσιμπούρι που μεταδίδει τη νόσο στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ ζει μέσα στο ξύλο. Επομένως κινδυνεύουν να νοσήσουν κυρίως τα άτομα που εργάζονται ή συνηθίζουν να κατασκηνώνουν μέσα στα δάση. Σε άλλες όμως πολιτείες, κυρίως του ανατολικού τμήματος των ΗΠΑ, προσβάλλεται ο αγροτικός ή ο ημιαστικός πληθυσμός μέσω των τσιμπουριών του σκύλου. Η εποχιακή κατανομή της νόσου είναι συνήθως εαρινή-θερινή, αλλά κρούσματα μπορούν να παρατηρηθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων της νόσου παρατηρείται τρεις με δεκατρείς ημέρες μετά το τσίμπημα ενός μολυσμένου τσιμπουριού και περιλαμβάνει απώλεια της όρεξης, αίσθημα αδυναμίας, ναυτία, κεφαλαλγία και πονόλαιμο.

Πηγές: care.gr, in.gr

Ερλιχίωση

Η ερλιχίωση (Ehrlichia) είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει το σκύλο και αρκετά σπανιότερα τη γάτα. Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι μία ασθένεια που παρατηρείται συχνά κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι κρότωνες ή τσιμπούρια εμφανίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Μέσω των τσιμπημάτων αυτών των αρθρόποδων μεταδίδεται και ο μικροοργανισμός Erlichia Canis προκαλώντας την ερλιχίωση. Το κύριο είδος κρότωνα μέσω του οποίου μεταδίδεται η Εrlichia Canis λέγεται Rhipicephalus Sanguineous. Δεν υπάρχει έως σήμερα κάποια ένδειξη για άμεση μετάδοση της νόσου από το σκύλο και τη γάτα στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.

Πηγές: markellachasiotivet.gr

Ζητήστε ιατρική βοήθεια μετά από τσίμπημα τσιμπουριού ακόμα και αν δεν έχετε συμπτώματα. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα για τυχόν επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν και θα ζητήσει το ιστορικό σας για τυχόν αλλεργίες. Σε συμπτώματα ο γιατρός με εξέταση αίματος θα μπορέσει να καταλάβει αν είναι απόρροια του τσιμπήματος τσιμπουριού.

Πώς αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα από τσιμπούρια;

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε αμέσως ένα τσιμπούρι από το δέρμα σας μόλις το εντοπίσετε. Έτσι θα αποτρέψετε τυχόν ασθένειες που μπορεί να σας μεταδώσει. Αν έχετε αλλεργίες μην το αφαιρείτε μόνοι σας αν δεν γνωρίζετε τον τρόπο, καθώς μπορεί να απελευθερωθεί μεγαλύτερη αλλεργιογόνα ουσία και να επιδεινωθεί το πρόβλημα.

Μετά την αφαίρεσή του από το δέρμα σας καθαρίστε καλά το σημείο με αντιβακτηριδιακό καθαριστικό ή με αλοιφή. Ο γιατρός σας μπορεί να στείλει για ανάλυση το τσιμπούρι σε μικροβιολογικό εργαστήριο και να αναλύσει τον τύπο του. Ακόμα θα διαγνώσει αν το τσιμπούρι μεταφέρει παθογόνες ουσίες.

Μόλις αφαιρέσετε το τσιμπούρι από το δέρμα σας βάλτε το σε ένα μικρό βάζο και κλείστε το για να το δείξετε στο γιατρό σας. Η θεραπεία που θα σας δοθεί θα εξαρτηθεί από τις αλλεργικές αντιδράσεις που θα έχετε εμφανίσει μετά το τσίμπημα του τσιμπουριού ή από τυχόν ασθένεια που σας έχει μεταδώσει.

Πώς να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι

Για να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι από το δέρμα σας χρησιμοποιείστε ειδικό εργαλείο αφαίρεσης τσιμπουριών ή χρησιμοποιείστε τσιμπιδάκι φρυδιών με λεπτή μύτη. Να είναι καθαρά τα εργαλεία και να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας. Κατόπιν ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 • Πιάστε το τσιμπούρι με το εργαλείο όσο πιο κοντά μπορείτε στην επιφάνεια του δέρματος.
 • Τραβήξτε σε ευθεία γραμμή προς τα πάνω πιέζοντας σταθερά χωρίς να λυγίσετε ή να στρίψετε το εργαλείο.
 • Ελέγξτε καλά το σημείο του τσιμπήματος μήπως έχει μείνει μέρος του σώματος του τσιμπουριού μέσα στο δέρμα σας. Αν παρατηρήσετε κάποιο τμήμα του σώματός του αφαιρέστε το με προσοχή.
 • Απολυμάνετε καλά την περιοχή του δέρματος με οινόπνευμα ή ιώδιο.
 • Μόλις απομακρύνετε το τσιμπούρι από το δέρμα σας ρίξτε το σε ένα βάζο με οινόπνευμα και σφραγίστε το για να πεθάνει.
 • Δείξτε το δείγμα του τσιμπουριού στο γιατρό σας και ενημερώστε τον για την ημερομηνία που έγινε το τσίμπημα.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ – ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μιλήστε με το γιατρό σας κατευθείαν μετά τον εντοπισμό του τσιμπήματος από τσιμπούρι. Ο γιατρός θα σας καθοδηγήσει για στοχευμένη θεραπεία ανάλογα τον τύπο του τσιμπουριού που σας τσίμπησε. Οι ασθένειες από τσιμπήματα τσιμπουριών είναι διαφορετικές ανάλογα με τον τόπο κατοικίας. Σε μια αστική περιοχή που δεν έχει τσιμπούρια δεν είναι εύκολο να γίνει άμεσα η διάγνωση ακόμα και από το γιατρό σας. Αν έχετε κάποιο σύμπτωμα απευθυνθείτε και αλλού για ιατρική γνωμάτευση και θεραπεία. Αν έχετε επισκεφθεί κάποια εξοχική περιοχή ή αν έχετε ταξιδέψει σε κάποια χώρα με σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες από τσιμπούρια πρέπει να το πείτε στο γιατρό σας.

Επίσης θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αν εμφανίσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα μετά από τσίμπημα τσιμπουριού:

 • Πολύμορφο εξάνθημα
 • Πυρετό
 • Υπνηλία
 • Πόνο στους μύες
 • Πονοκέφαλο

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τις μολύνσεις από τσιμπήματα τσιμπουριών;

Για να αποφύγετε μια μολυσματική ασθένεια από τσίμπημα τσιμπουριού μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής προληπτικές συμβουλές:

 • Αν κάνετε μια εκδρομή ή ένα ταξίδι και πάτε σε δάσος να φοράτε μακρυμάνικα ρούχα και παντελόνι.
 • Να περπατάτε στο κέντρο των μονοπατιών.
 • Να έχετε βάλει στο σώμα εντομοαπωθητικό για τσιμπούρια.
 • Να έχετε ψεκάσει τα ρούχα και τον εξοπλισμό του ταξιδιού σας με σπρέι για τσιμπούρια.
 • Να κάνετε αμέσως μπάνιο μετά τον περίπατό σας σε δασώδη περιοχή.
 • Ελέγξτε προσεκτικά το σώμα σας μετά τον περίπατό σας, δηλαδή κάτω από τα χέρια, πίσω από τα αυτιά, ανάμεσα στα πόδια, πίσω από τα γόνατα και τα μαλλιά.

Για να νοσήσει ένας άνθρωπος από το τσίμπημα του τσιμπουριού που μεταφέρει ασθένεια, χρειάζεται να περάσουν πάνω από 24 ώρες. Όσο πιο γρήγορα ανακαλύψετε ένα τσιμπούρι που έχει προσκολληθεί πάνω σας και το αφαιρέσετε τόσο πιο καλά θα είναι τα πράγματα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ – FAQ

Το τσίμπημα του τσιμπουριού προκαλεί έντονη φαγούρα λόγω των τοξικών ουσιών που έχει το σάλιο του, όχι όμως σε όλους τους ανθρώπους. Έτσι αν βρεθείτε σε περιοχή που έχει τσιμπούρια ελέγξτε το σώμα σας καλά μόλις φύγετε.

Σε περίπτωση που το τσίμπημα του τσιμπουριού προκαλέσει νόσο Lyme, μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες στο δέρμα γνωστές και ως μεταναστευτικό ερύθημα (ΕΜ). Κάποιοι άνθρωποι έχουν αναφέρει κνησμό και κάψιμο γύρω από το τσίμπημα.

Η απάντηση είναι ναι. Το εξάνθημα ΕΜ είναι σημάδι ότι σας έχει τσιμπήσει τσιμπούρι που μεταφέρει τη νόσο Lyme, όμως αυτό το εξάνθημα δεν εμφανίζεται σε όλους. Μπορεί να μην το παρατηρήσετε αν δεν έχετε φαγούρα ή αν δεν νιώθετε πόνο.

Ναι, μπορούν και μάλιστα πολλές όπως π.χ. ο πυρετός των Βραχωδών βουνών. Οι ασθένειες που μεταφέρουν τα τσιμπούρια είναι διαφορετικές σε κάθε γεωγραφική περιοχή.

Τα τσιμπούρια κατοικούν σε εξωτερικά μέρη όπως το γρασίδι, τα δέντρα, οι θάμνοι. Αν κάνετε ένα περίπατο σε άλσος ή σε ένα δάσος εύκολα μπορεί να προσκολληθεί πάνω σας ένα τσιμπούρι ή ακόμα πιο εύκολα στο σκύλο σας και κατόπιν σε εσάς όταν πάρετε αγκαλιά τον σκύλο ή τον χαϊδέψετε.

Υπάρχουν διάφορα είδη τσιμπουριών που ζουν σε μεγάλες αποικίες σε όλη τη χώρα. Κάθε τόπος έχει τουλάχιστον ένα τύπο τσιμπουριού που κατοικεί εκεί. Τα τσιμπούρια έχουν το μεγαλύτερο πληθυσμό τους κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ

 • Τα τσιμπήματα των τσιμπουριών είναι συχνά χωρίς συμπτώματα και αβλαβή. Ωστόσο, τα τσιμπούρια μπορούν να μεταφέρουν σοβαρές ασθένειες όπως η νόσος του Lyme.
 • Αν δείτε στο δέρμα σας εξάνθημα πολυμορφικό, νιώσετε ρίγη και πόνους στο σώμα σας ή έχετε πυρετό απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
 • Προληπτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντομοαπωθητικό σπρέι σώματος ειδικό για τσιμπούρια, να ψεκάζετε τα ρούχα και τις αποσκευές ταξιδίου και να φοράτε μακρυμάνικες μπλούζες και μακριά παντελόνια. Επίσης να προχωράτε στη μέση των μονοπατιών κι όχι στις άκρες που έχει χόρτα ή γρασίδι.
ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πραγματοποιούμε ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ και ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ σε όλους τους χώρους, για όλα τα έντομα και τα παράσιτα.