ΣΚΝΙΠΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΚΝΙΠΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤHN ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΝΙΠΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΣΚΝΙΠΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε εύκολους τρόπους για να απαλλαγείτε από τις σκνίπες στο σπίτι σας και χρήσιμες συμβουλές για να μην επανέλθουν. Σας έχει συμβεί να έχει περάσει ένα ολόκληρο καλοκαίρι και να μην έχετε πρόβλημα από σκνίπες και ξαφνικά να δείτε σκνίπες μαζεμένες μέσα στην κουζίνα σας, στο μπολ με τα φρούτα; Τις έχει τραβήξει η γλύκα από τα φρούτα που έχουν αρχίσει να χαλάνε και τώρα έχουν μαζευτεί αρκετές.

Μην αγχωθείτε όμως γιατί υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να τις αντιμετωπίσετε. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε ακολουθώντας τις συμβουλές που σας προτείνουμε και πώς θα προλάβετε την επανεμφάνισή τους κάνοντάς μόνοι σας πρόληψη ή αν θέλετε άμεσα αποτελέσματα μπορείτε να μας καλέσετε για επαγγελματική απεντόμωση.

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πραγματοποιούμε ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ και ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ σε όλους τους χώρους, για όλα τα έντομα και τα παράσιτα.

Κοινοί τύποι σκνίπας

ΣΚΝΙΠΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η σκνίπα είναι ένα μικροσκοπικό δίπτερο έντομο και έχει διάφορους τύπους. Εδώ θα δείτε τα πιο συνηθισμένα είδη σκνίπας που μπαίνουν στα σπίτια. 

 • Σκνίπες – μύκητες. Αυτός ο τύπος σκνίπας βρίσκεται συνήθως στα σπίτια που έχουν φυτά εσωτερικού χώρου σε γλάστρες. Πολιορκούν συνήθως τα μέρη του φυτού που είναι σε αποσύνθεση, κοντά στη γλάστρα ή το έδαφος, χωρίς να προκαλούν φθορά στο φυτό ή σε εσάς, όμως καλό είναι να αντιμετωπιστούν άμεσα για να μη γίνουν ενοχλητικές.
 • Σκνίπες – μύγες σκόρων. Αυτός ο τύπος σκνίπας μοιάζει με μικροσκοπικό σκόρο. Έχει γκρίζο χρώμα και έλκεται από τις υγρές περιοχές με οργανικά στερεά σε αποσύνθεση και γι΄ αυτό το λόγο το αποχετευτικό σύστημα του σπιτιού σας είναι ιδανικό για αυτό τον τύπο σκνίπας.
 • Σκνίπες – μύγες φρούτων. Αυτός ο τύπος σκνίπας προτιμά τα σάπια ή τα πολύ ώριμα φρούτα αλλά και τα υγρά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως π.χ. η μπύρα ή το κρασί. Η προσβολή από αυτόν τον τύπο σκνίπας μπορεί να γίνει γρήγορα μεγάλη διότι μπορούν με ταχύτητα να εκκολάψουν τα αυγά τους σε διάστημα από 24 έως 30 ώρες.
 • Σκνίπα – κουνούπι. Ο συγκεκριμένος τύπος σκνίπας έχει μακριά πόδια και βρίσκεται εξωτερικά του σπιτιού, κοντά στην αυλή ή σε υδάτινα σημεία, όμως εύκολα μπορεί να μπει και στο σπίτι σας αν δε συναντήσει αντίσταση. Από την άνοιξη και μετά, μαζεύονται μεγάλα σμήνη και μπορούν να γίνουν αρκετά ενοχλητικά αυτά τα παράσιτα.
ΣΚΝΙΠΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τρόποι για να εξαφανίσετε τις σκνίπες

ΣΚΝΙΠΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τοποθετείστε κολλώδεις παγίδες

Σαν πρώτο βήμα έναντι των σκνιπών ξεκινήστε με τις κολλώδης παγίδες οι οποίες είναι οικονομικές και μπορείτε να τις τοποθετήσετε στα σημεία που έχετε εντοπίσει ότι πετούν. Οι παγίδες αυτές διαρκούν για μερικούς μήνες και σαν δόλωμα έχουν ένα διάλυμα που προσελκύει τις σκνίπες και τις παγιδεύει η κολλώδης ουσία της παγίδας.

Χρησιμοποιείστε μηλόξυδο για να τις παγιδέψετε

Μια πολύ καλή και γνωστή μέθοδος για να ξεφορτωθείτε τις σκνίπες είναι η παγίδα με μηλόξυδο. Μπορείτε να τις παγιδεύσετε κάνοντας τα εξής βήματα:

 1. Βάλτε σε ένα ποτήρι του κρασιού ή σε ένα μπολ μερικές κουταλιές της σούπας μηλόξυδο και ρίξτε και μία σταγόνα υγρό σαπούνι πιάτων.
 2. Τυλίξτε ένα χαρτί σε σχήμα κώνου και βάλτε το στο ποτήρι με το λεπτό μέρος του κώνου προς τα κάτω.
 3. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε, αντί για τον κώνο, μεμβράνη φαγητού στο ποτήρι και να το σφραγίσετε, ανοίγοντας μικρές τρύπες από πάνω με οδοντογλυφίδα.
 4. Το γλυκό διάλυμα που έχετε φτιάξει θα προσελκύσει τις σκνίπες και θα εισέλθουν στο ποτήρι από τον κώνο ή από τις μικρές τρύπες της μεμβράνης αλλά δε θα μπορούν να βγουν.
 5. Για να είναι το ίδιο αποτελεσματικό το διάλυμα μπορείτε να το αλλάζετε καθημερινά ή κάθε 2 ημέρες.

Χρησιμοποιήστε φρέσκα φρούτα ή κόκκινο κρασί

Αν στην κουζίνα σας έχει γίνει εισβολή από σκνίπες λόγω των ώριμων φρούτων μπορείτε να κάνετε παγίδα τα ίδια τα φρούτα κόβοντάς τα σε κομμάτια και τοποθετώντας τα σε ένα μπολ ή σε ένα βάζο και μετά να καλύψετε την επιφάνεια με μεμβράνη ανοίγοντας μικρές τρύπες με οδοντογλυφίδα για να εισέλθουν οι σκνίπες. Μπορείτε επίσης να εξουδετερώσετε τις σκνίπες με κόκκινο κρασί και λίγες σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων σε ένα μπολ. Το κρασί τις τραβάει και μόλις εισέλθουν το σαπούνι τις βυθίζει και πνίγονται.

ΣΚΝΙΠΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Θέστε σε λειτουργία τον ανεμιστήρα σας

Αν δείτε μικρή ομάδα από σκνίπες να πετάει γύρω από το σπίτι σας, ανοίξτε τον ανεμιστήρα σας στο δυνατό πρόγραμμα, για να μη βρουν τρόπο να εισέλθουν στο σπίτι σας. Οι σκνίπες έχουν μικρά φτερά και το πέταγμά τους είναι αδύναμο οπότε θα αποφύγουν τον δυνατό αέρα του ανεμιστήρα.

Καθαρίστε τις αποχετεύσεις και τον σκουπιδοφάγο σας

Αν δείτε στο σπίτι σας σκνίπες με γκρίζα χρώματα τότε πιθανόν έχουν εισχωρήσει σκνίπες αποχέτευσης. Αυτές φωλιάζουν σε υγρά σημεία με υλικά που βρίσκονται σε αποσύνθεση όπως οι αποχετεύσεις. Σε αυτή την περίπτωση ο βαθύς καθαρισμός των αποχετεύσεων του σπιτιού σας όπως ο νεροχύτης της κουζίνας, ο νιπτήρας του μπάνιου και ο σκουπιδοφάγος της κουζίνας, είναι μια καλή αντιμετώπιση. Μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας διάλυμα όπως π.χ. μαγειρική σόδα με ξύδι ή να αγοράσετε ένα προϊόν καθαρισμού αποχετεύσεων από το σούπερ μάρκετ και να ρίξετε στις αποχετεύσεις για να απολυμανθούν και να μη βρουν πρόσφορο έδαφος οι σκνίπες για να πολλαπλασιαστούν. Δείτε μερικούς τρόπους που μπορείτε να δοκιμάσετε:

 • Μία με δύο φορές την εβδομάδα ρίξτε ζεστό νερό σε όλες τις αποχετεύσεις του σπιτιού σας μέχρι να υποχωρήσει η εισβολή από σκνίπες.
 • Φτιάξτε ένα διάλυμα με μισό φλιτζάνι αλάτι, μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι ξύδι και ρίξτε σε κάθε αποχέτευση. Στο τέλος ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό.
 • Ρίξτε σε κάθε αποχέτευση από ένα φλιτζάνι αραιωμένη χλωρίνη.

Φτιάξτε ένα δικό σας σπρέι με ξύδι και υγρό σαπούνι πιάτων

Αν η προσβολή από σκνίπες είναι μικρή τότε μπορείτε να φτιάξετε ένα φυσικό εντομοαπωθητικό με ξύδι και υγρό σαπούνι πιάτων το οποίο θα το βάλετε σε ένα μπουκάλι που θα έχει ψεκαστήρια. Ρίξτε μέσα στο μπουκάλι 1 φλιτζάνι ξύδι και λίγες σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων και ψεκάστε στα σημεία που τις βλέπετε συγκεντρωμένες. Αν είναι στα φυτά εσωτερικού χώρου τότε ρίξτε το σπρέι στα φύλλα του φυτού και αφήστε το να δράσει και μετά από 2 ώρες να ξεπλύνετε καλά το διάλυμα.

Απευθυνθείτε σε συνεργείο απεντομώσεων

Αν έχετε δοκιμάσει όλες τις μεθόδους και το πρόβλημα εισβολής από σκνίπες επιμένει, τότε καλέστε μας για να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα αλλά και για να αποτρέψουμε μελλοντική εισβολή τους.

Μπορούμε να επιθεωρήσουμε το σπίτι σας, κάνοντας δωρεάν διάγνωση, για να εντοπίσουμε τις φωλιές τους εσωτερικά και εξωτερικά και να σας δώσουμε την κατάλληλη αντιμετώπιση έναντι των σκνιπών αλλά και όλων των παρασίτων που τυχόν έχουν εισβάλει στο σπίτι σας. Μετά την απεντόμωση μπορείτε να κάνετε προγραμματισμένες 2μηνες ή 3μηνες προληπτικές απεντομώσεις για να αποτρέψετε μελλοντικά προβλήματα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΝΙΠΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – FAQ

Η εισβολή από σκνίπες ποικίλλει σε κάθε σπίτι και είναι ανάλογη με τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων. Οι σκνίπες που τρέφονται με μύκητες έλκονται από τα φυτά εσωτερικού χώρου και την υπερβολική υγρασία. Οι σκνίπες των φρούτων έλκονται από τα φρούτα που βρίσκονται σε αποσύνθεση και συνήθως τις βρίσκουμε στην κουζίνα ενός σπιτιού εκτός ψυγείου. Οι σκνίπες των αποχετεύσεων τρέφονται από υλικά σε αποσύνθεση που βρίσκονται στις αποχετεύσεις ενός σπιτιού. 

Όχι. Όταν οι σκνίπες ξεκινούν την αναπαραγωγική τους διαδικασία δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν από μόνες τους. Θα πρέπει να πάρετε δραστικά μέτρα για να απαλλαγείτε από αυτές όπως να βάζετε τα τρόφιμα στο ψυγείο σας, να καθαρίζετε καλά τις αποχετεύσεις του σπιτιού σας και να αλλάζετε τακτικά το χώμα στα φυτά εσωτερικού χώρου σας για να μην είναι εστία μυκήτων.

Οι σκνίπες που εισέρχονται στο σπίτι συνήθως δεν τσιμπάνε και δεν προκαλούν ζημιά στο σπίτι σας. Όμως αν ζείτε σε περιοχή που έχει κοντά στάσιμο νερό τότε μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα από σκνίπες που θα σας τσιμπήσουν και θα νιώσετε την ίδια ενόχληση με το τσίμπημα ενός κουνουπιού. Δηλαδή φαγούρα, ερεθισμό στο δέρμα και μικρά εξογκώματα.

Ανάλογα με τον τύπο της κάθε σκνίπας είναι και ο τόπος της αναπαραγωγής τους. Π.χ. Οι σκνίπες που τρέφονται από μύκητες γεννούν σε γλάστρες, οι σκνίπες που θα βρείτε στη φρουτιέρα της κουζίνας σας θα αναζητήσουν ανοιχτό αέρα για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Συμβουλές για την πρόληψη των σκνιπών

ΣΚΝΙΠΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές πρακτικές για να μην έχετε ξανά εισβολή από σκνίπες. Με τις κατωτέρω συμβουλές θα αποτρέψετε την είσοδο και σε άλλα παράσιτα όπως μύγες, μυρμήγκια και κατσαρίδες.

 • Πλύνετε τα πιάτα αμέσως μετά το γεύμα σας. Τα υπολείμματα τροφών είναι ύλη σε αποσύνθεση, κι αυτό σημαίνει πως είναι κάτι που θα προσελκύσει τις σκνίπες. Ακόμα κι ένα βράδυ να αφήσετε τα πιάτα σας άπλυτα οι σκνίπες μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να αρχίσετε να έχετε κανονική εισβολή. Είναι καλύτερο λοιπόν να πλένετε τα πιάτα αμέσως μετά το κάθε γεύμα σας.
 • Αφαιρέστε την υγρασία μέσα και έξω από το σπίτι σας. Να ελέγχετε τις σωληνώσεις και τις αποχετεύσεις του σπιτιού σας για τυχόν διαρροές και όπου εντοπίζετε πρόβλημα να το επισκευάζετε για να μη συγκεντρώνεται υγρασία. Στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας να καθαρίζετε τα υγρά σημεία και να μην αφήνετε στάσιμα νερά όπως π.χ. μπολ νερού του κατοικίδιού σας ή ποτίστρα των πουλιών.
 • Σφραγίστε καλά τα σκουπίδια σας και να τα πετάτε τακτικά. Οι τροφές που βρίσκονται στα σκουπίδια είναι ιδανικό μέρος αναπαραγωγής για τις σκνίπες. Έτσι αν τα σκουπίδια είναι ανοιχτά τότε είναι εύκολο να τις προσελκύσετε μόνοι σας. Γι’ αυτό το λόγο να σφραγίζετε καλά τα σκουπίδια και να τα πετάτε άμεσα στον κάδο απορριμμάτων.
 • Ανανεώστε το χώμα στα φυτά εσωτερικού χώρου. Η τακτική αλλαγή στο χώμα των φυτών σας σημαίνει ότι δε θα συγκεντρώνονται μύκητες που προσελκύουν τις σκνίπες. Ακόμα βοηθάει αρκετά το να αποφεύγετε να ποτίζετε υπερβολικά τα φυτά που βρίσκονται μέσα στο χώρο του σπιτιού, καθώς η υγρασία τραβάει τις σκνίπες.
 • Μην αφήνετε τα φρούτα εκτός ψυγείου. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά σας είναι καλό να τα βάζετε στο ψυγείο κι αυτό θα βοηθήσει αρκετά στο να μη μαζευτούν σκνίπες από την παραμικρή αποσύνθεση κάποιου φρούτου.

Συμπέρασμα

ΣΚΝΙΠΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οι σκνίπες εισέρχονται στα σπίτια από την άνοιξη και μετά και είναι διαφόρων ειδών. Σε γενικές γραμμές δε δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, όμως λόγω του ότι αναπαράγονται γρήγορα μπορεί να δημιουργηθεί ζήτημα μεγάλης εισβολής σε ένα σπίτι. Μπορείτε να ακολουθήσετε τις τακτικές που αναφέραμε και να έχετε ένα καθαρό και ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι σας από τις σκνίπες.

ΣΚΝΙΠΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οι σκνίπες πολλές φορές προτιμούν τα μαλακά μόρια του σώματος για να τσιμπήσουν. Όπως τις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών. Καθώς οι σκνίπες τρώνε, για να μην πήξει το αίμα που ρουφάνε, ρίχνουν το σάλιο τους τοπικά μέσω τις προβοσκίδας τους. Γι αυτό έχουμε τοπικές αντιδράσεις (πρήξιμο, φαγούρα) και τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως η ελονοσία και η λεϊσμανίαση. Και τα δύο αποτελούν νοσήματα σπανιότατα στην Ελλάδα. Καλό όμως είναι να γνωρίζουμε ότι κάποιες φορές μπορεί ένα τσίμπημα να μην είναι τόσο απλή υπόθεση.

Αν όμως επιθυμείτε να απαλλαγείτε οριστικά και με τον κατάλληλο τρόπο από τις σκνίπες καλέστε μας για δωρεάν διάγνωση. Η ομάδα μας θα αξιολογήσει το πρόβλημα και θα σας παράσχει τις καλύτερες υπηρεσίες. Θα εφαρμόσουμε ένα προσαρμοσμένο σχέδιο θεραπείας για τις σκνίπες και θα σας δώσουμε συμβουλές για να αποφύγετε μελλοντική μόλυνση. Κατόπιν συνεννόησης μπορούμε να επανερχόμαστε στο χώρο σας κάθε 2 ή 3 μήνες για προληπτική θεραπεία έναντι των παρασίτων.