ΣΚΝΙΠΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΚΝΙΠΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤHN ΣΚΝΙΠΑ

Η ΣΚΝΙΠΑ είναι ένα μικροσκοπικό ιπτάμενο έντομο στην υποκατηγορία των διπτεριδίων Nematocera. Μπορούν να είναι τόσο σε ομάδες που τσιμπάνε όσο και σε ομάδες που δεν τσιμπάνε. Η ΣΚΝΙΠΑ είναι μια περιγραφική κατηγορία μάλλον, ένας φυλογενετικός ή τεχνικός όρος, επομένως δεν υπάρχει ακριβής επιστημονική συναίνεση σχετικά με το τι είναι στην πραγματικότητα μια σκνίπα.

Οι σκνίπες είναι γενικά μικρά, μακρυπόδαρα έντομα με μονά ζεύγη φτερών. Διαθέτοντας μικρό κεφάλι, βολβώδες θώρακα και μακριά κοιλιά, συνήθως με μαύρα ή καφέ χρώματα, το σώμα τους τείνει να είναι αρκετά λεπτό σε σύγκριση με μια τυπική μύγα, σχεδόν σαν κουνούπι. Τα περισσότερα είδη σκνίπας έχουν μήκος 2 με 3 χιλιοστά. Τα είδη που δαγκώνουν έχουν σκληρά στοματικά μέρη για να τρυπήσουν το δέρμα, ενώ τα είδη που δεν δαγκώνουν έχουν πιο μαλακά στοματικά μέρη. Σε αντίθεση με την ενήλικη μορφή, η προνύμφη έχει μακρύ σώμα σαν σκουλήκι και καθόλου φτερά.

ΣΚΝΙΠΑ – Κύρια χαρακτηριστικά

 • Οι σκνίπες μπορούν να γεννήσουν έως και 300 αυγά σε μια μέρα.
 • Ζουν μόνο για περίπου 4 με 5 μήνες.
 • Είναι γνωστό ότι επιτίθενται σε μεγάλα σμήνη.
 • Χρησιμοποιούν νεκρά ή σάπια έντομα ή μικρά ζώα ως ασφαλείς χώρους για την ωοτοκία και την παροχή τροφής στα αυγά.
 • Οι αρσενικές σκνίπες δε δαγκώνουν, αλλά οι θηλυκές σκνίπες δαγκώνουν. Το δάγκωμά τους είναι επώδυνο και μπορεί να μεταφέρει μολύνσεις στο δέρμα τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.
 • Τρέφονται με αποξηραμένα φύλλα, σπόρους, ζώα σε αποσύνθεση, μύγες και έντομα. Μπορούν να ζήσουν με οποιαδήποτε ουσία σε αποσύνθεση.
 • Οι θηλυκές σκνίπες τσιμπάνε για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αναπαραγωγής τους. Χρησιμοποιούν το αίμα ως ένζυμο που επιταχύνει τη διαδικασία αναπαραγωγής και την ολοκληρώνει.
 • Οι αρσενικές σκνίπες δε χρειάζονται αίμα για να ζήσουν καθώς μπορούν να ζήσουν με το νέκταρ των λουλουδιών και των φυτών.
 • Οι θηλυκές σκνίπες είναι γνωστό ότι διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να βρουν αίμα και να το ρουφήξουν.
 • Τις έλκουν πολύ τα έντονα και σκούρα χρώματα.
 • Μεταναστεύουν σε ανθρώπινα σπίτια κατά τη διάρκεια του χειμώνα επειδή κάνει ζέστη.
 • Οι θηλυκές σκνίπες έλκονται πολύ από το μαύρο χρώμα.
 • Τα αυγά της σκνίπας εκκολάπτονται και τρέφονται μέχρι την ενηλικίωση μέσα σε μια εβδομάδα.
 • Διάφορα είδη από σκνίπες δε θα αλλάξουν τον βιότοπό τους για χρόνια.
 • Οι σκνίπες βρίσκονται κυρίως κοντά σε δέντρα και φυτά, καθώς βασίζονται σε αυτά ως πηγή τροφής και ως τόπος φωλιάς.
 • Οι θηλυκοί μύκητες ζουν μόνο για 10 ημέρες. Τα σάπια σώματά τους χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη διατροφή των φρεσκοεκκολαφθέντων απογόνων σκνίπας.
 • Οι σκνίπες αποχέτευσης έλκονται από βακτήρια, λύματα και άλλα οργανικά υλικά που βρίσκονται μέσα στις αποχετεύσεις.
 • Μερικά είδη σκνίπας που δεν τσιμπάνε, είναι εξαιρετικοί επικονιαστές. Όταν καταναλώνουν τα γλυκά μέρη ενός λουλουδιού, μαζεύουν τη γύρη και τη μεταφέρουν σε άλλο φυτό, όπου γονιμοποιείται.
 • Μερικά είδη σκνίπας στη Νέα Ζηλανδία, έχουν την ικανότητα να λάμπουν στο σκοτάδι όταν βρίσκονται στο στάδιο της προνύμφης. Κρέμονται ανάποδα από τις οροφές των σπηλαίων και δημιουργούν μακριές κολλώδεις κλωστές για να δελεάσουν το ανυποψίαστο θήραμα.
 • Ορισμένα είδη σκνίπας είναι εξαιρετικοί επικονιαστές των φυτών και τρέφονται με παράσιτα των καλλιεργειών όπως οι αφίδες και τα λέπια. Άλλες σκνίπες, όπως η μύγα Έσσης, είναι οι ίδιες παράσιτα των καλλιεργειών. Ανάλογα με το είδος, οι σκνίπες μπορεί να τρέφονται με φυτά, άλλα έντομα ή αίμα.
 • Αυτά τα έντομα βρίσκονται σχεδόν σε κάθε οικοσύστημα σε όλο τον κόσμο, εκτός από τον ακραίο βορρά και το νότο. Τείνουν να ζουν κοντά σε νερό ή υγρό έδαφος, αν και μερικά είδη σκνίπας δεν το κάνουν.
ΣΚΝΙΠΑ

ΣΚΝΙΠΑ και αναπαραγωγή

ΣΚΝΙΠΑ – ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ

Ζευγαρώματα σε Σμήνη

Για ορισμένα είδη σκνίπας, τα αρσενικά συγκεντρώνονται σε μεγάλα σμήνη ζευγαρώματος. Αυτά τα σμήνη εμφανίζονται πιο συχνά το σούρουπο σε μεγάλα χωράφια και πάνω από δρόμους.

Αυγά και προνύμφες

Ανάλογα με το είδος, τα αυγά της σκνίπας γεννιούνται στη γη ή στο νερό. Οι προνύμφες μπορεί να είναι ακίνητες ή ικανές να κινούνται μέσω πετρωμάτων και φυτών νερού.

Ενήλικες

Οι ενήλικες σκνίπες κυμαίνονται σε μέγεθος αλλά συνήθως δεν είναι μεγαλύτεροι από 33 mm. Τα προνυμφικά και ενήλικα στάδια της σκνίπας θεωρούνται τόσο ευεργετικά όσο και επιζήμια.

ΣΚΝΙΠΑ

Η ΣΚΝΙΠΑ και οι διαφορετικές κατηγορίες

ΣΚΝΙΠΑ – ΤΥΠΟΙ

Ο όρος “σκνίπες” αντιπροσωπεύει μια σειρά ειδών μικροσκοπικών, δίπτερων ιπτάμενων εντόμων, που σημαίνει ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι σκνίπας που μολύνουν τα σπίτια. Εδώ είναι τέσσερις από τις πιο κοινές σκνίπες που μπορεί να αντιμετωπίσετε στο σπίτι σας:

 • Σκνίπες μύκητες. Αυτές οι σκνίπες βρίσκονται συνήθως σε σπίτια που έχουν φυτά εσωτερικού χώρου σε γλάστρες. Συνήθως μολύνουν μείγμα γλάστρας ή έδαφος με οποιαδήποτε ποσότητα οργανικής ύλης που αποσυντίθεται. Δεν προκαλούν ζημιά στα φυτά ή στους ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι ενόχληση εάν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα.
 • Σκνίπες – μύγες σκόρων. Γνωστές και ως μύγες σκόρων, αυτές οι σκνίπες είναι συχνά ασαφείς, γκρίζες και μοιάζουν με μικροσκοπικούς σκόρους. Ελκύονται από πολύ υγρές περιοχές με οργανικά στερεά σε αποσύνθεση, κάνοντας τις αποχετεύσεις του σπιτιού σας το τέλειο περιβάλλον τους.
 • Σκνίπες – μύγες φρούτων. Αυτές οι σκνίπες προσελκύονται κυρίως από ώριμα, σάπια φρούτα – εξ ου και το όνομά τους- αλλά μπορούν επίσης να έλκονται από γλυκά, ζυμωμένα υγρά, όπως η μπύρα και το κρασί. Η προσβολή από αυτές τις σκνίπες μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα, καθώς τα αυγά μπορούν να εκκολαφθούν σε μόλις 24 έως 30 ώρες.
 • Σκνίπα – κουνούπι. Αναγνωριζόμενοι από τα μακριά πόδια τους, αυτές οι σκνίπες βρίσκονται συνήθως έξω σε αυλές κοντά σε υδάτινες περιοχές και μπορεί να μπουν στο σπίτι σας αν δεν προσέχετε. Συνήθως συγκεντρώνονται σε μεγάλα σμήνη τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού και μπορεί να είναι μια ενόχληση που βουίζει γύρω από την ιδιοκτησία σας.

Πώς να απαλλαγείτε από τις σκνίπες

ΣΚΝΙΠΑ – ΠΡΟΛΗΨΗ

Ανάλογα με το είδος, οι σκνίπες θεωρούνται γενικά ενοχλητικές για τους ανθρώπους. Μερικά είδη σκνίπας δαγκώνουν για να τραφούν με αίμα, άλλα είδη τρέφονται από καλλιέργειες ή γεννάνε τα αυγά τους κοντά σε φυτά. Οι σκνίπες γενικά έλκονται από την υγρασία και την οργανική ύλη, οπότε αν δεν είστε προσεκτικοί, μπορούν εύκολα να μπουν στα σκουπίδια που αφήνετε ανοιχτά ή στο σπίτι. Στη χειρότερη περίπτωση, οι σκνίπες που δαγκώνουν μπορούν να μεταδώσουν παράσιτα και ασθένειες στους ανθρώπους. Ενώ ορισμένα είδη είναι καλοήθη, μια προσβολή σκνιπών είναι κάτι που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη.

Για να απαλλαγείτε από αυτές, πρέπει να ακολουθήσετε μερικά βήματα. Θα χρειαστεί να εξαλείψετε ή να μειώσετε τις πηγές λιμνάζοντος νερού γύρω από την αυλή και το σπίτι σας. Πετάξτε αμέσως τυχόν τρόφιμα που σαπίζουν ή αποσυντίθενται και κρατήστε τον κάδο απορριμμάτων μακριά από το σπίτι και κλειστό. Επισκευάστε τυχόν τρύπες στην πόρτα ή το παράθυρό σας για να αποτρέψετε την είσοδο τους. Μερικοί τύποι σκνίπας έλκονται επίσης από το φως το βράδυ, γι’ αυτό κρατήστε τα φώτα κλειστά για να μη συγκεντρωθούν γύρω από το σπίτι σας. Τέλος, θα πρέπει να καθαρίζετε τακτικά μπάνια, κουζίνες και άλλους χώρους που συγκεντρώνουν υγρασία. Εάν οι σκνίπες εξακολουθούν να επιμένουν στο σπίτι ή την ιδιοκτησία σας, τότε ίσως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε απεντόμωση για τον έλεγχο της εισβολής. Όλες αυτές οι μέθοδοι μπορεί να χρειαστεί να λειτουργήσουν ταυτόχρονα για να εξασφαλιστεί η μέγιστη πρόληψη.

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πραγματοποιούμε ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ και ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ σε όλους τους χώρους, για όλα τα έντομα και τα παράσιτα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤHΝ ΣΚΝΙΠΑ – FAQ

Η σκνίπα είναι ένα μικρό ιπτάμενο έντομο της τάξης των δίπτερων (σειρά μύγας). Αν και δεν έχει σαφή επιστημονικό ορισμό, αυτό το έντομο μπορεί να αναγνωριστεί από ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά.

Το δάγκωμα των σκνιπών μπορεί να προκαλέσει πόνο, κνησμό και πρήξιμο στο σημείο του τσιμπήματος. Μπορούν επίσης σπάνια να μεταδώσουν ασθένειες. Οι σκνίπες που δε δαγκώνουν είναι σχεδόν εντελώς αβλαβείς για τους ανθρώπους, αλλά ορισμένα είδη επιτίθενται ή διαταράσσουν τις καλλιέργειες.

Μπορείτε να βάλετε περίπου δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο, μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και λίγο σαπούνι πιάτων σε ένα μικρό μπολ γεμάτο με μισό φλιτζάνι νερό. Αυτό τις προσελκύει και στη συνέχεια παγιδεύει τα έντομα στο μπολ.

Γενικά μοιάζει με μια μικρή, λεπτή μύγα. Έχει μακριά πόδια, μικρό κεφάλι, δύο φτερά και ένα λεπτό σώμα.

Τα αυγά φαίνονται πολύ διαφορετικά ανάλογα με το είδος, αλλά τείνουν να είναι μικρά κίτρινα ή λευκά.

Οι σκνίπες συνήθως φτάνουν στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς τους την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τείνουν να μειώνουν τη δραστηριότητα το φθινόπωρο και το χειμώνα καθώς πέφτει η θερμοκρασία.

Ορισμένα είδη έλκονται από την πολύ υγρασία και τα σάπια φρούτα και λαχανικά. Τα είδη που δαγκώνουν μπορούν γενικά να αισθανθούν τους ανθρώπους μέσω της θερμότητας του σώματος και του διοξειδίου του άνθρακα.

Οι σκνίπες γενικά έλκονται από το φως, αλλά ναι, μπορούν να πετάξουν στο σκοτάδι.