ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤHN ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΟΡΙΩΝ

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. Τα μυρμήγκια που εμφανίζονται στο σπίτι σας κατά την έναρξη της άνοιξης, δηλαδή τα συνηθισμένα μικρά μαύρα μυρμήγκια, δε δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα αν είναι λίγα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σαν εικόνα θα σας είναι ευχάριστη. Αυτά όμως που μπορούν να τρυπώσουν στο δομικό ξύλο του σπιτιού και λέγονται μυρμήγκια ξύλου, εκτός του ότι είναι ενοχλητικά μεταφέρουν και βακτήρια. Δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την εισβολή μυρμηγκιών στο σπίτι σας και πώς να αποτρέψετε την επανεμφάνισή τους.

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Δομή μιας αποικίας μυρμηγκιών

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα και ζουν σε αποικίες έχοντας διαφορετικούς ρόλους μεταξύ τους. Τα παραγωγικά μυρμήγκια είναι οι βασίλισσες, οι οποίες ζουν σε κρυφή φωλιά για να παράγουν μυρμήγκια και να αυξήσουν τον πληθυσμό της αποικίας τους. Τα άλλα μυρμήγκια, τα οποία μπορεί να είναι εκατομμύρια, ζουν σε μεγαλύτερες αποικίες και λέγονται μυρμήγκια εργάτες. Οι νεαροί εργάτες μένουν μέσα στη φωλιά φροντίζοντας να καλύψουν τις ανάγκες της βασίλισσας και να επεκτείνουν τη φωλιά, ενώ οι μεγαλύτεροι εργάτες περιφέρονται έξω από τη φωλιά προς αναζήτηση τροφής. Αυτή ακριβώς είναι η ομάδα μυρμηγκιών που βλέπετε στο σπίτι σας, δηλαδή τα μυρμήγκια εργάτες.

Η εισβολή μυρμηγκιών στο σπίτι σας δε θα εξαλειφθεί αν απλά ψεκάσετε με ένα κοινό εντομοαπωθητικό σπρέι αυτά που είναι ορατά, διότι αυτά τα μυρμήγκια ακολουθούν το συγκεκριμένο τους δρομολόγιο για την εύρεση τροφής από την κρυφή φωλιά τους, η οποία βρίσκεται κάπου μέσα στους τοίχους του σπιτιού σας. Για να μπορέσετε να τα εξαλείψετε θα πρέπει να στοχεύσετε στη φωλιά τους, δηλαδή στα μυρμήγκια που δε φαίνονται. Όπως προαναφέρθηκε, η βασίλισσα γεννάει συνέχεια αυγά μέσα στη φωλιά κι αν ο ψεκασμός με το εντομοαπωθητικό είναι τοπικός, η βασίλισσα απλώς γεννώντας θα καλύψει το κενό αυτών που έχουν χαθεί.

Η λύση είναι να στοχεύσετε στη φωλιά που ζει η βασίλισσα των μυρμηγκιών. Αυτό δεν είναι εύκολο βέβαια, διότι οι φωλιές τους είναι βαθιά κρυμμένες στους τοίχους ή και κάτω από τσιμεντένιες πλάκες.

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πραγματοποιούμε ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ και ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ σε όλους τους χώρους, για όλα τα έντομα και τα παράσιτα.

Μέθοδοι απαλλαγής από τα ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε για να απομακρύνετε τα μυρμήγκια από το σπίτι σας είναι να εντοπίσετε το μονοπάτι που χρησιμοποιούν τα μυρμήγκια εργάτες προς τη φωλιά τους. Τα μυρμήγκια που βρίσκονται μέσα στο σπίτι σας, θα ψάξουν για τροφή και μόλις την πάρουν θα τη μεταφέρουν στη φωλιά τους. Όταν επιστρέφουν προς τη φωλιά τα μυρμήγκια αφήνουν ίχνη για να μπορούν να τα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα και να συλλέξουν περισσότερη τροφή για τη φωλιά τους.

Χρησιμοποιήστε δολώματα μυρμηγκιών σε εσωτερικούς χώρους

Καλό είναι να μη σας πιάσει πανικός και χρησιμοποιήσετε φυτοφάρμακα του εμπορίου για ψεκασμό των ορατών μυρμηγκιών μέσα στο σπίτι σας. Το μόνο που θα πετύχετε θα είναι να εξαλείψετε τα ορατά μυρμήγκια κι όπως προαναφέραμε, η βασίλισσα θα τα αντικαταστήσει. Έτσι δεν θα έχετε αποτέλεσμα. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν τα μυρμήγκια εργάτες σαν δόλωμα, τοποθετώντας ειδικό μυρμηγκοκτόνο, για να το μεταφέρουν στην κρυμμένη φωλιά τους. Οι τεχνικοί μας γνωρίζουν που και πως πρέπει να τοποθετηθούν για σωστή αντιμετώπιση.

Αυτά τα δολώματα είναι αναμεμειγμένα με βρώσιμα υλικά, δηλαδή ζαχαρούχους υδατάνθρακες τα οποία είναι τοξικά για τα μυρμήγκια και ελάχιστα τοξικά για τους ανθρώπους ή τα οικόσιτα ζώα. Μερικά δολώματα κατασκευάζονται από βορικό οξύ το οποίο είναι μια φυσική ουσία και όταν γίνεται σωστή χρήση δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο.

Τα δολώματα για τα μυρμήγκια μπορούν να είναι σε μορφή υγρού ή σε μορφή κόκκων τα οποία τοποθετούνται σε σημεία που θα ακολουθήσουν τα μυρμήγκια όμως πρέπει να είναι σε σημείο τέτοιο που δεν θα έρθουν σε επαφή μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα. Για ένα σωστό αποτέλεσμα θα πρέπει η επιφάνεια που θα τοποθετηθεί το δόλωμα να είναι καθαρή και η μόνη ουσία που θα βρουν τα μυρμήγκια για τροφή, να είναι η ουσία του δολώματος.

Μόλις τα μυρμήγκια εργάτες μεταφέρουν το δόλωμα στη φωλιά τους θα χρειαστεί να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να εξαλειφθεί η αποικία, αν είναι μεγάλη ή αν έχει πολλές βασίλισσες, κάτι που γίνεται σε ορισμένα είδη μυρμηγκιών.

Χρήση μυρμηγκοκτόνων ψεκασμών σε εξωτερικούς χώρους

Αν, η φωλιά τους είναι εξωτερική, τότε το ειδικό μυρμηγκοκτόνο σκεύασμα μπορεί να δράσει και να φτάσει στη βασίλισσα. Θα πρέπει όμως να έχει επιβεβαιωθεί ο εντοπισμός της σωστής αποικίας των μυρμηγκιών που εισέβαλε στο σπίτι σας. Κάποιες οικογένειες μυρμηγκιών είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τον κήπο και δεν υπάρχει λόγος να εξοντωθούν.

Προειδοποίηση

Το φυτοφάρμακο γενικής χρήσης πέραν των μυρμηγκιών μπορεί να θανατώσει και χρήσιμα έντομα με τις χημικές ουσίες που έχει, όπως οι μέλισσες, τα αρπακτικά έντομα αλλά και τα μυρμήγκια. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να χρησιμοποιηθεί ειδικό σκεύασμα έναντι των μυρμηγκιών.

Διατηρήστε τους χώρους του σπιτιού καθαρούς

Η καθαριότητα είναι πρόληψη για την προσβολή από όλα τα παράσιτα. Όπως όλα τα πλάσματα πάνω στη γη, έτσι και τα μυρμήγκια χρειάζονται νερό και τροφή για να επιβιώσουν κι αυτός είναι ο λόγος που βγαίνουν από την αποικία τους. Για να μην έχετε λοιπόν εισβολή διατηρείτε τα τρόφιμα καλά σφραγισμένα, τα δάπεδα του σπιτιού σας πάντα σκουπισμένα και καθαρά καθώς και όλες τις επιφάνειες. Όταν θέλετε να κάνετε απεντόμωση να φροντίζετε να έχετε καθαρίσει καλά την επιφάνεια που θα στοχεύσετε για να μην μπορούν να βρουν άλλη τροφή πέραν του φαρμάκου και για να έχει αποτελεσματικότητα το φάρμακο που θα ρίξετε. Μόλις δείτε στο δάπεδο νεκρά μυρμήγκια από το φάρμακο μην τα μαζέψετε αμέσως γιατί αυτά δημιουργούν μονοπάτι για τα επόμενα, τα οποία θα έρθουν για τροφή και θα μεταφέρουν το φάρμακο πίσω στη φωλιά τους. Μόλις σιγουρευτείτε ότι δεν βλέπετε άλλα μυρμήγκια να εισβάλλουν, τότε μπορείτε να καθαρίσετε τις επιφάνειες.

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – FAQ

Για πολλούς λόγους βλέπουμε μυρμήγκια μέσα στο σπίτι. Οι κουζίνες και τα ντουλάπια είναι πηγές τροφής και κατοικίας για τα μυρμήγκια. Τα ψίχουλα από ψωμί, τα υπολείμματα τροφών στα ντουλάπια αλλά και οι τροφές των οικόσιτων ζώων είναι πόλος έλξης των μυρμηγκιών και οι χώροι στους τοίχους ή κάτω από τα δάπεδα μπορούν να γίνουν η κατοικία τους. Για να εξαλειφθούν ή για να μην εισέλθουν θα πρέπει να μην μπορούν να βρουν τροφή ή φωλιά.

Αν πιστεύετε ότι έχουν εισχωρήσει στο σπίτι σας μυρμήγκια ξύλου πρέπει να καλέσετε συνεργείο απεντομώσεων για διάγνωση και θεραπεία. Πολλές περιπτώσεις από εισβολή μυρμηγκιών μπορούν να αντιμετωπιστούν από εσάς τους ίδιους κι ίσως χρειαστεί κάποιος χρόνος εξολόθρευσης όμως όταν αντιμετωπίζετε συνεχόμενο πρόβλημα τότε επιβάλλεται η επίσκεψη από ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Στην περίπτωση εισβολής από μυρμήγκια τερμίτες ή μεγάλης εισβολής οποιουδήποτε είδους, η επαγγελματική προσέγγιση είναι μονόδρομος πριν δημιουργηθούν προβλήματα στη δομική ακεραιότητα ενός σπιτιού αλλά και στην υγιεινή του.

Το πιο συνηθισμένο φάρμακο έναντι των μυρμηγκιών είναι ο βόρακας ο οποίος είναι μια φυσική μη τοξική σε μικρή ποσότητα ουσία για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια και αρκετά καλή για να διακόψει την αναπαραγωγική διαδικασία των μυρμηγκιών. Ακόμα τα σπρέι, ειδικά για τα μυρμήγκια, τα οποία περιλαμβάνουν ενώσεις περιλεθρίνης από άνθη χρυσάνθεμου έχουν την ικανότητα να παραλύουν τα μυρμήγκια και έχουν χαμηλή τοξικότητα στους ανθρώπους και τα κατοικίδια.

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε καθόλου τοξικά προϊόντα υπάρχουν αρκετά φυσικά προϊόντα που εξαλείφουν τα μυρμήγκια. Αρκετά από αυτά τα απωθούν και σαν πρώτη επιλογή είναι καλή. Μερικά από αυτά τα προϊόντα είναι:

 • Ξύδι
 • Βότανα και μπαχαρικά
 • Αιθέρια έλαια
 • Κατακάθι του καφέ
 • Φλούδες από αγγούρι ή από εσπεριδοειδή

Δεν είναι όλες οι αποικίες μυρμηγκιών επικίνδυνες για τη δομική ακεραιότητα ενός σπιτιού. Μόνο το μυρμήγκι ξύλου προκαλεί τέτοια προβλήματα. Τα κοινά μυρμήγκια είναι απλά ενοχλητικά χωρίς να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Τα μυρμήγκια λόγω του μικρού τους μεγέθους μπορούν εύκολα να μπουν σε κατοικίες ή σε κτίρια από μικρές ρωγμές. Γι’ αυτό το λόγο ελέγξτε τα παράθυρα, τις πόρτες, τις τρύπες των καλωδιώσεων, τις τρύπες των σωληνώσεων και τυχόν ρωγμές. Να ελέγχετε τα θεμέλια του σπιτιού σας περιμετρικά για ρωγμές που θα μπορούσαν να γίνουν η είσοδος για τα μυρμήγκια.

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αντιμετώπιση μυρμηγκιών μόνοι σας

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αν προχωρήσετε σε απεντόμωση μυρμηγκιών μόνοι σας υπάρχουν μερικές βασικές και οικονομικές επιλογές.

 • Μπορείτε να αγοράσετε εντομοαπωθητικό κατάλληλο για μυρμήγκια από το σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν αρκετά είδη στα μαγαζιά, όπως και παγίδες μυρμηγκιών για τους εσωτερικούς χώρους.
 • Καθαρίστε καλά το σπίτι για μη βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τα μυρμήγκια. Σκουπίστε το δάπεδο με ηλεκτρική σκούπα και μην αφήνετε ψίχουλα να πέφτουν κάτω. Αν έχετε εντοπίσει φωλιά μυρμηγκιών χαλάστε την και σκουπίστε την περιοχή.
 • Επειδή τα μυρμήγκια είναι μικρά μπορούν εύκολα να μπουν σε μικρά ανοίγματα και εσοχές του σπιτιού και να κάνουν τη φωλιά τους. Γι’ αυτό το λόγο:
  • Κλείστε τα κενά περιμετρικά του σπιτιού σας αλλά και τυχόν ρωγμές στις πόρτες και γύρω από τα παράθυρα.
  • Καθαρίστε τα ντουλάπια της κουζίνας από υπολείμματα τροφών και σφραγίστε καλά τις συσκευασίες τροφίμων για να μην τα προσελκύσετε.
  • Να μαζεύετε τα πεσμένα ψίχουλα σκουπίζοντας και σφουγγαρίζοντας. Η καθαριότητα ελαχιστοποιεί την εισροή των μυρμηγκιών.

Η αντιμετώπιση εισβολής μυρμηγκιών με προϊόντα του εμπορίου από εσάς είναι μια γρήγορη και οικονομική λύση, μπορεί όμως να αντιμετωπίσετε τα εξής προβλήματα:

 • Τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ δεν εγγυώνται την οριστική λύση του προβλήματος εισβολής από μυρμήγκια.
 • Τα εντομοαπωθητικά σπρέι και οι παγίδες μυρμηγκιών πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά και να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες χρήσης.
 • Η απεντόμωση από εσάς δεν θα έχει άμεσο αποτέλεσμα και μπορεί να χρειαστεί να περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να δείτε αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που η φωλιά τους είναι μέσα σε εσοχή του σπιτιού σας ή σε κάποιο απρόσιτο για εσάς σημείο τότε δε θα δείτε αποτέλεσμα καθώς δε θα μπορείτε να εξοντώσετε τη βασίλισσα, η οποία γεννώντας θα αντικαταστήσει τα μυρμήγκια που θα έχετε εξοντώσει.

Κοινά μυρμήγκια – Μυρμήγκια ξύλου – Τερμίτες

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Τα κοινά μυρμήγκια που βρίσκονται γύρω από το σπίτι είναι διαφόρων ειδών και θα πρέπει να μπορείτε να προσδιορίσετε με ποιο είδος μυρμηγκιών έρχεστε αντιμέτωποι για να το καταπολεμήσετε με τα ανάλογα μέτρα.

Τα πιο συχνά είδη μυρμηγκιών στα σπίτια είναι τα συνηθισμένα μυρμήγκια του πεζοδρομίου, τα μυρμήγκια ξύλου και τα μυρμήγκια φαραώ. Αυτές οι ομάδες μυρμηγκιών τρέφονται κατά βάση με σάκχαρα, λίπη και με ουσίες που βρίσκουν σε ένα σπίτι π.χ. ψίχουλα ψωμιού κ.ά. Το χρώμα τους είναι μαύρο ή σκούρο καφέ ή ανοιχτό κίτρινο – καφέ χρώμα. Σίγουρα είναι ενοχλητικό να τα βλέπετε διάσπαρτα στο χώρο του σπιτιού σας ή μπορεί κάποιες φορές να θεωρηθούν ανθυγιεινά όμως δεν προκαλούν σοβαρό κίνδυνο.

Τα μυρμήγκια ξύλου είναι συγκριτικά με τα άλλα πιο μεγάλα και το χρώμα τους είναι κοκκινωπό – πορτοκαλί ή και μαύρο. Αν δείτε μυρμήγκια με φτερά τότε πρόκειται για τα μυρμήγκια ξύλου – εργάτες. Τα συγκεκριμένα είναι ικανά να προκαλέσουν ακόμα και δομική ζημιά καθώς τρέφονται κυρίως με ξύλα σε αποσύνθεση κι έτσι τρώγοντας καταστρέφουν τα ξύλα δοκού. Ένα σημάδι ότι έχετε εισβολή από μυρμήγκια ξύλου είναι η σκόνη που μπορεί να βρείτε γύρω από ένα περβάζι ή ακόμα και υπολείμματα ξύλου. Αυτά είναι υλικά που κατάφεραν να αφαιρέσουν τα μυρμήγκια όσο άνοιγαν τούνελ προς το σπίτι σας.

Πιο επικίνδυνη ράτσα μυρμηγκιών είναι οι τερμίτες. Αρχικά φαίνονται όμοια με τα μυρμήγκια ξύλου στο χρώμα, το μέγεθος αλλά και στις συνήθειες. Μόλις όμως παρατηρήσετε πιο προσεκτικά θα διαπιστώσετε ότι οι τερμίτες δεν έχουν στενή μέση και το σώμα τους δεν έχει αυτή την τμηματοποιημένη δομή. Οι τερμίτες επίσης έχουν 4 φτερά στο ίδιο μέγεθος, ενώ τα μυρμήγκια ξύλου έχουν πιο μικρά φτερά πίσω.

Αν εισβάλλουν στο σπίτι σας μυρμήγκια αυτού του είδους καλύτερα να καλέσετε συνεργείο απεντομώσεων για συμβουλή και αντιμετώπιση εξολόθρευσης γιατί μπορεί να σας προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη δομική ακεραιότητα του σπιτιού σας.

Ακόμα να διατηρείτε τα τρόφιμα του σπιτιού σας καλά σφραγισμένα, τακτοποιημένα και καθαρά για να μην μπορούν τα μυρμήγκια να βρουν τροφή. Να μαζεύετε τα πεσμένα ψίχουλα σκουπίζοντας και σφουγγαρίζοντας. Η καθαριότητα ελαχιστοποιεί την εισροή των μυρμηγκιών.