ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ

ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ

ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ. Για δεκαετίες, βοηθάμε τα σπίτια και τις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από τα ποντίκια. Ο ειδικός μυοκτονίας θα επιθεωρήσει το ακίνητό σας, είτε είναι εμπορικό είτε οικιστικό, θα εντοπίσει μέρη όπου κρύβονται τα ποντίκια, θα αφαιρέσει τα ποντίκια και τις φωλιές τους και θα ανακαλύψει πώς μπαίνουν μέσα στο σπίτι σας και γιατί. Θα συζητήσουμε μαζί σας τις επιλογές αντιμετώπισης ποντικών είτε για εσωτερική είτε για εξωτερική εφαρμογή μυοκτονίας ή και για τα δύο! Είτε πρόκειται για υπηρεσίες παγίδευσης, αποκλεισμού, παρακολούθησης ή απολύμανσης, σας παρέχουμε αποτελεσματικές λύσεις για την κάλυψη όλων των αναγκών σας για έλεγχο τρωκτικών με εγγύηση.

Τρωκτικά όπως οι αρουραίοι και τα ποντίκια συνδέονται με διάφορους κινδύνους για την υγεία. Στην πραγματικότητα, οι αρουραίοι και τα ποντίκια είναι γνωστό ότι μεταδίδουν περισσότερες από 35 ασθένειες. Αυτές οι ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο απευθείας μέσω του χειρισμού ζώντων ή νεκρών ποντικών, επαφής με κόπρανα ποντικών, ούρα ή σάλιο, καθώς και με τσιμπήματα ποντικών. Οι ασθένειες που μεταφέρονται από τα ποντίκια μπορούν επίσης να μεταδοθούν στον άνθρωπο έμμεσα μέσω ψύλλων, κροτώνων (τσιμπούρια) ή ακάρεων που έχουν τραφεί με μολυσμένο τρωκτικό. Τα περιττώματα τρωκτικών μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και να μεταδώσουν τροφικές ασθένειες όπως η σαλμονέλα. Επιπλέον, τα ποντίκια μπορούν να ρίχνουν έως και 25.000 σφαιρίδια κοπράνων κάθε χρόνο, περίπου 70 φορές την ημέρα. Ως εκ τούτου, η πρόληψη και η έγκαιρη απομάκρυνση σε περίπτωση μόλυνσης από τρωκτικά είναι το κλειδί.

Μην περιμένετε για να μας καλέσετε – τα ποντίκια αναπαράγονται γρήγορα! Σε λίγες εβδομάδες, ένα ποντίκι μπορεί να παράγει έξι έως οκτώ ποντίκια, προσβάλλοντας γρήγορα πολλές περιοχές του σπιτιού ή της επιχείρησής σας. Αν αφεθεί ανενόχλητη, μια οικογένεια έξι ποντικών μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε πάνω από 50 σε διάστημα τριών μηνών και κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει μια τέτοια προσβολή από ποντίκια.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ποντίκια, επικοινωνήστε μαζί μας online ή καλέστε στο 210 76 22 111 για να προγραμματίσετε μια επιθεώρηση για ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ. Οι ειδικοί μας στον έλεγχο ποντικιών μπορούν να σας βοηθήσουν.

ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ

Αντιμετώπιση ποντικών

ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

Η εξολόθρευση ποντικών στους εσωτερικούς χώρους περιλαμβάνει τη χρήση μηχανικών παγίδων τρωκτικών, κουμπωτών παγίδων, σανίδων κόλλας, σταθμούς πολλαπλής σύλληψης ή/και σταθμών δολώματος για ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ. Εάν δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες πηγές νερού, θα χρησιμοποιήσουμε υγρό τρωκτικοκτόνο για να παρέχουμε μια εναλλακτική πηγή νερού. Εάν υπάρξει αύξηση στη δραστηριότητα του ποντικιού, θα προστεθούν προσωρινές συσκευές.

Σε εξωτερικούς χώρους η αντιμετώπιση ποντικών περιλαμβάνει προληπτική χρήση δολώματος παρακολούθησης ή μυοκτονίας με εξωτερικούς δολωματικούς σταθμούς τρωκτικών. Ο ειδικός θα προσθέσει περισσότερο δόλωμα όταν αυξηθεί η δραστηριότητα σίτισης ή εάν το δόλωμα καταναλωθεί πλήρως.

Δολωματικοί σταθμοί

Για εξωτερικούς χώρους με ειδικά αντιπηκτικά δολώματα και κλειδαριά για λόγους ασφαλείας.

Σταθμοί πολλαπλής σύλληψης

Χρησιμοποιείτε σε εσωτερικούς χώρους εγκλωβίζοντας περισσότερα τους ενός ποντίκια.

Μηχανικές παγίδες για αρουραίους.

Η κλασσική παγίδα μεταλλικής κατασκευής ειδικά διαμορφωμένη για τους αρουραίους.

Σημάδια ποντικών στο σπίτι σας

Έχετε ακούσει θορύβους γρατσουνίσματος ή έχετε παρατηρήσει μια ασυνήθιστη μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία στο σπίτι σας; Τότε μπορεί να έχετε ποντίκια στην ιδιοκτησία σας. Τα ποντίκια είναι συνήθως νυκτόβια και μπορούν να παραμείνουν κρυμμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού καν αρχίσετε να υποπτεύεστε κάποιο πρόβλημα. Ακολουθούν ορισμένα κοινά σημάδια δραστηριότητας του ποντικιού που μπορείτε να ερευνήσετε στην ιδιοκτησία σας για να καταλάβετε αν έχετε εισβολή ποντικών.

 • Περιττώματα – Τα ποντίκια εκκρίνουν 50-80 μικροσκοπικά περιττώματα τη νύχτα. Μπορείτε να τα βρείτε μέσα ή πάνω από ντουλάπια ή κατά μήκος των σανίδων στο πάτωμα. 
 • Σημάδια λίπους – Αυτά τα σημάδια προκαλούνται από ποντίκια που ακουμπούν με το σώμα τους τοίχους, δάπεδα και σανίδες δαπέδου όταν είναι συχνό το πέρασμά τους από αυτά τα σημεία. Αναζητήστε σκούρες κηλίδες γύρω από τρύπες ή γύρω από τις γωνίες. 
 • Στύλοι ούρων – Σε εγκατεστημένες ή έντονες προσβολές, το λίπος σώματος, σε συνδυασμό με βρωμιά και ούρα, συσσωρεύεται σε μικρούς σωρούς – ύψους έως 5 εκατοστών και πλάτους 1 εκατοστού. 
 • Θόρυβοι γρατσουνίσματος – Το βράδυ, όταν τα ποντίκια είναι πιο δραστήρια, μπορεί να ακούσετε θορύβους γρατσουνίσματος μεταξύ των μεσοτοιχιών, κάτω από σανίδες δαπέδου, σε ψευδοροφές και σε υπόγεια ή σοφίτες. 
 • Φωλιές – Χρησιμοποιώντας υλικά που τεμαχίζονται εύκολα, τα ποντίκια χτίζουν φωλιές σε σοφίτες, ψευδοροφές, τοίχους κοιλοτήτων, κάτω από σανίδες δαπέδου, πίσω από ψυγεία, κάτω από σόμπες και ντουλάπια. 
 • Ίχνη από ποντίκια – Σκονισμένα περιβάλλοντα, όπως αχρησιμοποίητα πατάρια και υπόγεια, μπορούν να αποκαλύψουν ίχνη τρωκτικών και σημάδια από την ουρά. Για να ελέγξετε τη δραστηριότητα, πασπαλίστε με αλεύρι ή ταλκ και δείτε αν υπάρχουν φρέσκα κομμάτια την επόμενη μέρα. 
 • Ζωντανά ή νεκρά ποντίκια – Ο εντοπισμός ενός ποντικιού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι ένδειξη βαριάς προσβολής. 
 • Έντονη μυρωδιά – Τα ποντίκια ουρούν συχνά και τα ούρα τους έχουν μια έντονη μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία και παραμένει για κάποιο χρονικό διάστημα. Όσο πιο έντονη είναι η μυρωδιά τόσο πιο κοντά βρίσκεστε στη δραστηριότητα των ποντικών. 

Εάν βρείτε σημάδια ποντικών στο σπίτι σας, οι πιστοποιημένοι ειδικοί μας για τα παράσιτα μπορούν να επιβεβαιώσουν την παρουσία ποντικών και να προσφέρουν στοχευμένες και αποτελεσματικές εφαρμογές για την επίλυση τυχόν προβλημάτων με ποντίκια.

ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ

Πώς να απαλλαγείτε από τα ποντίκια

ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Τα ποντίκια δημιουργούν ακαταστασία και ροκανίζουν μέσα από τοίχους, σύρματα και άλλα υλικά. Προσβολή ποντικών στο σπίτι ή την επιχείρησή σας θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο ασθενειών και άλλων κινδύνων για την υγεία. Εν ολίγοις, δεν θέλετε να ζείτε απλώς με μια προσβολή ποντικιού μέσα και γύρω από την ιδιοκτησία σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να απαλλαγείτε από τα ποντίκια:

 1. Εξαλείψτε τα σημεία εισόδου – Καλύψτε τις τρύπες και τις ρωγμές.
 2. Κόψτε θάμνους και κλαδιά δίπλα στο σπίτι – Τα ποντίκια θα τα χρησιμοποιήσουν για να εισέλθουν στο σπίτι σας.
 3. Σφραγίστε τα τρόφιμα σε αεροστεγή δοχεία – Περιλαμβάνονται και οι τροφές για κατοικίδια!
 4. Πλύνετε τα πιάτα αμέσως μετά το φαγητό – Τα ποντίκια θα βγουν έξω για να ελέγξουν για υπολείμματα τροφών.
 5. Καθαρίστε οποιοδήποτε σκόρπισμα τροφίμων – Τα ποντίκια λατρεύουν να τρώνε!
 6. Ελέγξτε κάτω από το καπό του αυτοκινήτου σας – Τα ποντίκια μπορούν να κρυφτούν μέσα στο αυτοκίνητό σας και να μασήσουν τα καλώδια.
 7. Αποφύγετε να τα αντιμετωπίσετε μόνοι σας – Μπορεί να είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικές για την εξάλειψη της μόλυνσης από ποντίκια.
 8. Καλέστε μας για επαγγελματικές ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ στο 210 76 22 111

Οι ειδικοί τεχνικοί μας ελέγχου ποντικιών είναι εκπαιδευμένοι για να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα ποντίκια και να αποτρέψουν μελλοντικές προσβολές. Αν έχετε εντοπίσει σημάδια προσβολής από ποντίκια ή έχετε δει ποντίκια στο σπίτι σας, επικοινωνήστε για ένα ραντεβού με έναν από τους ειδικούς μυοκτονίας που διαθέτουμε.

ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ ΤΙΜΕΣ

ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ

Τα ποντίκια μπορεί να είναι αρκετά κοστοβόρα παράσιτα. Μια προσβολή ποντικιού στο σπίτι ή την επιχείρησή σας μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές που μπορεί να είναι δαπανηρές για την επισκευή. Τα ποντίκια, όπως και άλλα τρωκτικά, λατρεύουν να μασούν πράγματα. Θα μασήσουν στον δρόμο τους μέσα από τους τοίχους, τα κουφώματα, τα ηλεκτρικά καλώδια, τα έπιπλα και άλλα αντικείμενα που βρίσκουν γύρω από το σπίτι σας. Το να βρίσκεις πράγματα που έχουν μασηθεί είναι μόνο η αρχή του τι μπορούν να κάνουν τα ποντίκια. Υπάρχει επίσης μια σειρά από κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τα ποντίκια και τα περιττώματα και τα ούρα που αφήνουν πίσω τους.

Η απαλλαγή από τρωκτικά όπως τα ποντίκια είναι απαραίτητη για τους ιδιοκτήτες σπιτιών και ακινήτων. Είτε έχετε μια επιχείρηση είτε ένα σπίτι, η καταστροφή που δημιουργούν τα ποντίκια μπορεί να έχει υψηλό κόστος. Το να φέρετε έναν εξολοθρευτή ποντικών στο σπίτι ή την ιδιοκτησία σας για να χρησιμοποιήσει την εκπαίδευση και τις μεθόδους του για να απαλλαγείτε από τα ποντίκια είναι απαραίτητο, αλλά η ανησυχία για τους περισσότερους ανθρώπους είναι το κόστος μυοκτονίας. Εάν έχετε προσβολή από ποντίκια ή οποιοδήποτε είδος προβλήματος παρασίτων, επικοινωνήστε με τους ειδικούς μυοκτονίας για να συζητήσετε το κόστος και να κάνετε μια επιθεώρηση ιδιοκτησίας.

1. Έλεγχος χώρων

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία μυοκτονίας είναι να βεβαιωθεί τι είδους παράσιτο θα αντιμετωπίσει ο ειδικός και πρέπει να πραγματοποιήσει μια ενδελεχή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας σας. Οι εκπαιδευμένοι ειδικοί μας αναζητούν τα σημάδια των ποντικών και άλλων τρωκτικών. Αναζητούμε επίσης την ενδεικτική ζημιά που δημιουργούν τα ποντίκια, όπως σημάδια από μάσημα, τρύπες και περιττώματα. Οι ειδικοί μας μπορούν να βρουν τις κρυψώνες για τα ποντίκια και στη συνέχεια να συζητήσουν πιθανές μεθόδους για την εξολόθρευση ποντικιών αλλά και να αποτρέψουν μελλοντικές προσβολές.

2. Εκτίμηση κόστους μυοκτονίας

Μόλις ολοκληρωθεί η επιθεώρηση του ακινήτου, μόνο τότε μπορούμε να σας παράσχουμε μια εκτίμηση του κόστους. Υπάρχουν πολλά που σχετίζονται με τον καθορισμό του κόστους στις ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ. Για παράδειγμα:

 • Το μέγεθος του ακινήτου. Μια μεγαλύτερη ιδιοκτησία θα απαιτήσει περισσότερες παγίδες ή άλλες μεθόδους θεραπείας.
 • Είδος ακινήτου. Το κόστος μιας εξόντωσης ποντικιού σε ένα σπίτι θα απαιτήσει διαφορετική ποσότητα και είδος αντιμετώπισης από μια επιχείρηση. Οι επιχειρήσεις έχουν συχνά μεγάλες αποθήκες και κτίρια ή πολλές τοποθεσίες.
 • Τύπος παρασίτου. Φυσικά, ψάχνουμε για ποντίκια, αλλά μπορεί επίσης να ανακαλύψουμε παράσιτα όπως κοριούς. Τα ποντίκια απαιτούν επίσης συγκεκριμένους τύπους αντιμετώπισης για να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση ολόκληρης της προσβολής.
 • Μέγεθος προσβολής. Μια προσβολή από ποντίκια μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα. Τα ποντίκια αναπαράγονται γρήγορα και τα θηλυκά μπορούν να μείνουν ξανά έγκυες με περισσότερες γέννες μωρών ποντικών γρήγορα. Μια μεγάλη προσβολή θα απαιτήσει περισσότερες επεμβάσεις, παγίδες και επαναλαμβανόμενες επισκέψεις για την πλήρη απομάκρυνση των ποντικών.

3. Εφαρμογή μυοκτονίας

Μόλις οι ειδικοί μας επιθεωρήσουν την ιδιοκτησία σας και ανακαλύψουν τις τοποθεσίες όπου τα ποντίκια εισέρχονται στο σπίτι ή την επιχείρησή σας, θα αρχίσουν να συζητούν τις πιθανές διαδικασίες εφαρμογής μυοκτονίας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στον καθορισμό των πιο αποτελεσματικών μεθόδων. Για παράδειγμα, εάν έχετε παιδιά ή κατοικίδια, η χρήση παγίδων με δόλωμα μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή. Το μέγεθος της προσβολής θα καθορίσει επίσης τον αριθμό των παγίδων δολώματος ή άλλες μεθόδους που απαιτούνται για την ολόκληρη απαλλαγή από την προσβολή. Μια μόλυνση από ποντίκια συνήθως απαιτεί μερικές εφαρμογές για την πλήρη εξολόθρευση των ποντικών. Ενδεχομένως να υπάρξουν επακόλουθες επισκέψεις για τον προγραμματισμό παγίδων ελέγχου και αναπλήρωσης ή άδειασμα των σταθμών πολλαπλής σύλληψης.

Τι να κάνετε αν βρείτε περιττώματα ποντικιού ή αρουραίου

ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ – ΠΩΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΚΑΘΑΡΣΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Ένα από τα τελευταία πράγματα που θέλετε να βρείτε στο σπίτι (ή στο γραφείο) σας είναι τα περιττώματα τρωκτικών ή τα ούρα. Ο καθαρισμός αυτού του τύπου ζωικών απορριμμάτων δεν είναι το ίδιο με τον καθαρισμό όπως αυτά των κατοικίδιών σας, επειδή ορισμένα τρωκτικά μπορεί να είναι φορείς ιών, που είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο. Η έκθεση σε μολυσμένα περιττώματα ποντικών ή αρουραίων, είτε μέσω του δέρματος είτε των πνευμόνων, μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Η καλύτερη δράση καταπολέμησης των τρωκτικών που μπορείτε να κάνετε όταν βρίσκετε απόβλητα τρωκτικών είναι να καλέσετε τους ειδικούς ελέγχου τρωκτικών. Ακολουθεί μία λίστα με ενέργειες «ΝΑΙ και ΟΧΙ» εάν ανακαλύψετε περιττώματα ποντικών.

«ΝΑΙ» – Ενέργειες που μπορείτε να κάνετε

 • Καλέστε έναν εμπειρογνώμονα ελέγχου τρωκτικών το συντομότερο δυνατόν.  Οι επαγγελματίες μπορούν να καθαρίσουν με ασφάλεια την περιοχή για εσάς και να σας βοηθήσουν με το πρόβλημα ελέγχου των ποντικών με ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ.
 • Φορέστε προστατευτικό εξοπλισμό,  συμπεριλαμβανομένων ελαστικών γαντιών, προστατευτικών γυαλιών και μάσκας σκόνης όταν χειρίζεστε οτιδήποτε το οποίο μπορεί να έχει αγγίξει τα απόβλητα τρωκτικών.
 • Ψεκάστε με ένα ιοκτόνο καθαριστικό  σε περιοχές που πιστεύετε ότι έχουν εκτεθεί σε απόβλητα τρωκτικών. αφήστε το καθαριστικό να μουλιάσει για πέντε λεπτά.
 • Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό  ή χλωρίνη  για να σκουπίσετε τα δάπεδά σας.
 • Καθαρίστε με σαμπουάν ή με ατμό τα  επηρεασμένα ταπετσαρισμένα έπιπλα και χαλιά.
 • Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα που εκτέθηκαν στα περιττώματα ποντικών σε ζεστό νερό. Εάν δεν είστε σίγουροι για την έκθεση ενός αντικειμένου, καλύετρα να το πλύνετε.
 • Πλύνετε τα λαστιχένια γάντια που φοράτε με σαπούνι και νερό για ένα λεπτό πριν τα αφαιρέσετε. Στη συνέχεια πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι για ένα λεπτό.

«ΟΧΙ» – Ενέργειες που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε

 • ΜΗΝ σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα τα απόβλητα τρωκτικών ή τυχόν υλικά φωλιάς που θα βρείτε. Κάτι τέτοιο μπορεί να διασκορπίσει στον αέρα τον ιό hantavirus.
 • ΜΗΝ κρατήσετε τα λαστιχένια γάντια ή τη μάσκα σκόνης  αφού ολοκληρώσετε τον καθαρισμό. Αντίθετα, πετάξτε τα.
 • ΜΗΝ παραμελήστε τα συμπτώματα του hantavirus,  που μοιάζουν με τη γρίπη: πονοκεφάλους, πυρετό, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ναυτία, εμετό, δύσπνοια και βήχα. Ο ιός είναι θανατηφόρος για περίπου το 30% όσων έχουν μολυνθεί με αυτόν, οπότε επισκεφθείτε έναν γιατρό αν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Συχνές ερωτήσεις για ποντίκια – FAQ

ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ

Υπάρχουν ασθένειες και άλλα επικίνδυνα ζητήματα που σχετίζονται με τα ποντίκια. Τα ποντίκια αφήνουν περιττώματα και ούρα παντού και η επαφή με περιττώματα ποντικών και ούρα έχει κινδύνους για την υγεία. Τα ποντίκια μασούν επίσης τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών καλωδίων στους τοίχους, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργούν πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς από βραχυκύκλωμα. Τα ποντίκια έχουν επίσης ψύλλους, τσιμπούρια και παράσιτα που μπορούν να πηδήξουν στον άνθρωπο και να προκαλέσουν θέματα υγείας.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος της μυοκτονίας. Η έκταση των χώρων προσβολής και το μέγεθος του πληθυσμού των ποντικών είναι τα βασικότερα σημεία. Η πραγματική εκτίμηση του κόστους μυοκτονίας μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν επίσκεψης του ειδικού στις ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ στο χώρο σας για λεπτομερή έλεγχο.

Τα ποντίκια θα αναζητήσουν τροφή στα ντουλάπια και σε όλη την κουζίνα. Θα περπατήσουν στους πάγκους της κουζίνας για να φτάσουν στο φαγητό και θα χρησιμοποιήσουν τα δόντια τους για να δαγκώσουν τις σακούλες για να φτάσουν στο ψωμί ή σε άλλο φαγητό στον πάγκο.

Στα ποντίκια αρέσει να χτίζουν φωλιές από μαλακά πράγματα όπως εφημερίδες, χαρτί και το ύφασμα που χρησιμοποιείται μέσα σε καναπέδες αλλά και στην επένδυση που βρίσκεται σε σοφίτες και τοίχους. Αν βρείτε σωρούς από κομμένο χαρτί, τρύπες στα έπιπλα ή τα ακούσετε να μασούν, μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε ποντίκια στο σπίτι.

Έχει αποδειχθεί ότι ο ιοί στα περιττώματα του ποντικιού επιβιώνουν για 2 ή 3 ημέρες  σε κανονική θερμοκρασία δωματίου. Η έκθεση στο φως του ήλιου μειώνουν το χρόνο βιωσιμότητας ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης αυξάνουν το χρόνο επιβίωσης του ιού.

Τα ποντίκια είναι νυκτόβια πλάσματα, επομένως είναι πιο ενεργά μεταξύ της δύσης και της ανατολής του ήλιου. Συνήθως δεν τους αρέσουν τα έντονα φώτα, αλλά ένα ποντίκι μπορεί μερικές φορές να φαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά εάν η φωλιά του έχει διαταραχθεί ή αναζητά τροφή. Αν δείτε ποντίκι κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να υποδηλώνει μεγάλη προσβολή.

Ένας οικιακός ποντικός σπάνια θα ζήσει περισσότερο από ένα χρόνο έξω στη φύση, αλλά σε ένα προστατευμένο περιβάλλον με τροφή και νερό (όπως ένα σπίτι), μπορεί να ζήσει έως και τρία χρόνια.

Σε ένα μόνο έτος, ένα θηλυκό ποντίκι μπορεί να αναπαράγει έως και 10 φορές από πέντε έως έξι μωρά. Αυτοί οι 60 απόγονοι μπορούν να αρχίσουν να αναπαράγονται σε μόλις έξι εβδομάδες. Έτσι μέσα σε μήνες, δημιουργείται ένας μεγάλος πληθυσμός ποντικών.

Ένα ποντίκι μπορεί να γλιστρήσει μέσα από τρύπες και κενά τόσο μικρά όσο 6 χιλιοστά, δηλαδή περίπου στο μέγεθος ενός μολυβιού. Και αν ένα άνοιγμα δεν είναι αρκετά μεγάλο για να το πιέσει, το ποντίκι μπορεί να το ροκανίσει μέχρι να γίνει αρκετά μεγάλο. Τα ποντίκια μπορούν επίσης να πηδήξουν 2-3 μέτρα εις ύψος και μπορούν να τρέξουν κατά μήκος καλωδίων και σχοινιών. Είναι εξαιρετικοί άλτες, κολυμβητές και ορειβάτες και μπορούν να αναρριχηθούν σε τραχιές και κάθετες επιφάνειες.