ΚΟΡΙΟΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΟΡΙΟΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΟ

Ο ΚΟΡΙΟΣ είναι έντομο από το γένος Climex που τρέφεται με αίμα κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα τσιμπήματά τους μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια σειρά από επιπτώσεις στην υγεία, όπως δερματικά εξανθήματα, αλλεργικά συμπτώματα αλλά και ψυχολογικές επιπτώσεις. Τα τσιμπήματα των κοριών μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές του δέρματος από ελαφρά ερυθρότητα έως εμφανείς φουσκάλες. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά το τσίμπημα του κοριού ή και μετά από μέρες, όμως γενικά δημιουργείται φαγούρα. Συνήθως τα τσιμπήματα γίνονται σε ακάλυπτα σημεία του σώματος.

ΚΟΡΙΟΣ

Ο ΚΟΡΙΟΣ βρίσκεται σε όλο τον πλανήτη και είναι γνωστό παράσιτο στους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι προσβολές των κοριών είναι συχνές μετά τη δεκαετία του 1990. Δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι αιτίες της αύξησής τους. Ίσως, η αύξηση των ταξιδιών των ανθρώπων, η συχνή ανταλλαγή μεταχειρισμένων επίπλων, αλλά και η εστίαση στο θέμα του γενικότερου ελέγχου άλλων παρασίτων. 

ΚΟΡΙΟΣ – Πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε

 • Το είδος κοριού που είναι πιο κοινό είναι το Cimex lectularius, το οποίο θα το βρείτε συνήθως στο κρεβάτι ή τον καναπέ ενός σπιτιού.
 • Με επίπεδο, φαρδύ, ωοειδές σχήμα και σκούρο καφέ χρώμα, οι ενήλικοι κοριοί είναι μικροί (μήκους 4-5 mm) αλλά ορατοί με γυμνό μάτι. Η μέση διάρκεια της ζωής των κοριών είναι 10 μήνες.
 • Οι κοριοί έχουν έξι πόδια, τρία τμήματα σώματος και κεραίες τεσσάρων τμημάτων, που τους καθιστούν «αληθινούς κοριούς». Και, είναι επίσης, παράσιτα.
 • Ως νυχτερινά παράσιτα, οι κοριοί προτιμούν να τρέφονται τη νύχτα, αλλά αναζητούν μια πηγή τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν είναι απαραίτητο. Είναι πιο δραστήριοι μεταξύ 12 μ.μ. και 5 π.μ
 • Η σίτιση των κοριών διαρκεί περίπου πέντε λεπτά. Οι άνθρωποι, όπως φαίνεται, είναι το ιδανικό μενού για τους κοριούς.
 • Οι κοριοί μπορούν να καταπιούν ταυτόχρονα περισσότερο από επτά φορές το σωματικό τους βάρος. Αυτό ισοδυναμεί με το να πιει ένας ενήλικας 150 κιλών 473 λίτρα νερό κατευθείαν.
 • Ένας θηλυκός κοριός γεννά περίπου 100-150 αυγά στη διάρκεια της ζωής του.
 • Οι κοριοί προήλθαν από ανθρώπους των σπηλαίων που συμβίωναν με νυχτερίδες, τον αρχικό ξενιστή αυτών των εντόμων που ρουφούν το αίμα. Κάποια στιγμή πριν από περίπου 245.000 χρόνια, οι κοριοί επέκτειναν το μενού από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους.
 • Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Union College στο Λίνκολν, ανακάλυψε ότι τα χρώματα κόκκινο και μαύρο προσελκύουν κοριούς ενώ το πράσινο και το κίτρινο είναι πιο απωθητικά για αυτούς.
 • Τα τσιμπήματα μπορεί να υποδηλώνουν παρουσία κοριών. Ωστόσο, έως και το 30 τοις εκατό των ανθρώπων δεν αντιδρούν στα τσιμπήματα κοριών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλα τσιμπήματα εντόμων μπορεί να θεωρηθούν εσφαλμένα ως τσιμπήματα κοριών.

Τα τσιμπήματα των κοριών γίνονται από δύο είδη: το Climex lectularius (ο κοινός κοριός) και το Climex hemipterus, που συναντάται κυρίως στις τροπικές περιοχές. Το μέγεθός τους κυμαίνεται μεταξύ 1 και 7 mm. Εξαπλώνονται σέρνοντας σε κοντινές τοποθεσίες ή μεταφερόμενοι σε αποσκευές ή προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων. Η προσβολή από κοριούς σπάνια έχει να κάνει με την έλλειψη υγιεινής, αλλά είναι πιο συχνή σε περιοχές υψηλής πυκνότητας. Η διάγνωση εισβολής από κοριούς περιλαμβάνει την εύρεσή τους αλλά και την εμφάνιση συμβατών συμπτωμάτων. Οι κοριοί περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους σε σκοτεινές κρυφές τοποθεσίες, όπως οι ραφές των στρωμάτων ή οι ρωγμές των τοίχων.

Η εξάλειψή τους από το σπίτι δεν είναι πάντα εύκολη καθώς οι κοριοί μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και 70 ημέρες χωρίς να τραφούν. Έτσι μπορεί να χρειαστούν επαναλαμβανόμενες απεντομώσεις για την εξόντωσή τους. Για την εξολόθρευσή τους μπορεί επίσης να χρειαστεί συχνό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, πλύσιμο των ρούχων σε υψηλή θερμοκρασία και χρήση διαφόρων σκευασμάτων.

ΚΟΡΙΟΣ – Δομή σώματος και συνήθειες

ΚΟΡΙΟΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι προσβολές από κοριούς γίνονται από δύο είδη τους του γένους Climex και είναι ο κοινός κοριός (Climex lectularius) και ο τροπικός κοριός  (Climex hemipterus). Αυτά τα παράσιτα τρέφονται αποκλειστικά με αίμα και άσχετα με το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκονται, έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν έως και 70 ημέρες χωρίς σίτιση. Οι ενήλικοι κοριοί έχουν ανοιχτό καφέ έως κοκκινοκαφέ χρώμα, είναι επίπεδοι, οβάλ και δεν έχουν φτερά στο πίσω μέρος του σώματός τους. Τα μπροστινά φτερά τους είναι υπολειμματικά. Οι ενήλικοι κοριοί φτάνουν σε μήκος τα 4 – 5 mm και πλάτος 1,5 – 3 mm. Οι κοινοί θηλυκοί κοριοί μπορούν να γεννήσουν από 1 έως 10 αυγά την ημέρα και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους από 200 έως 500 αυγά ενώ οι τροπικοί σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους γεννάνε περίπου 50 αυγά.

ΚΟΡΙΟΣ ΔΟΜΗ

Οι κοριοί έχουν 5 στάδια ζωής ανώριμης νύμφης και ένα τελικό στάδιο ώριμης σεξουαλικής ενηλικίωσης. Χρειάζονται τουλάχιστον ένα γεύμα αίματος για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης. Σε κάθε στάδιο ρίχνουν το δέρμα τους απορρίπτοντας τον εξωτερικό εξωσκελετό τους. Οι νεοεκκολαφθείσες νύμφες είναι ημιδιαφανείς, πιο ανοιχτόχρωμες και γίνονται πιο καφέ καθώς ωριμάζουν. Οι κοριοί μπορεί να μπερδέψουν τους ανθρώπους στην εμφάνιση και να τους νομίσουν για μικρές κατσαρίδες, ή τσιμπούρια. Όταν είναι δραστήριοι μοιάζουν περισσότερο στα μυρμήγκια και όταν τους πατήσουν εκρήγνυται μια δυσάρεστη μυρωδιά.

Οι κοριοί τρέφονται αποκλειστικά με αίμα. Η στοματική τους κοιλότητα είναι έτσι διαμορφωμένη που διαπερνά με ευκολία το ανθρώπινο δέρμα και όταν τσιμπάνε εγχέουν το σάλιο τους στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας σε κάποιους αλλεργική αντίδραση και σε κάποιους άλλους καμία αντίδραση. Το τσίμπημά τους συνήθως προκαλεί ένα οίδημα χωρίς κοκκινίλα, αν όμως τσιμπήσουν αρκετοί μαζί τότε μπορεί να εμφανιστούν κοκκινωπές κηλίδες στο δέρμα. Οι κοριοί προτιμούν το εκτεθειμένο δέρμα με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια ενός ανθρώπου που κοιμάται.

Τους κοριούς τους έλκει το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουν οι άνθρωποι ή τα κατοικίδια ζώα αλλά και η ζεστασιά τους σώματός τους, όπως επίσης και ορισμένες χημικές ουσίες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κοριοί μπορούν να ανταποκριθούν και να προσανατολιστούν προς τις ανθρώπινες οσμές. Ο κοινός κοριός τρέφεται μόνο κάθε πέντε έως επτά ημέρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αναζητώντας έναν οικοδεσπότη. Όταν ένας κοριός λιμοκτονεί, φεύγει από το καταφύγιό του και ψάχνει για έναν οικοδεσπότη. Επιστρέφει στο καταφύγιό του μετά από επιτυχή σίτιση ή εάν συναντήσει έκθεση στο φως. Οι αερομεταφερόμενες φερομόνες είναι υπεύθυνες για τις συσσωρεύσεις κοριών.

Πως εξαπλώνεται ο κοριός

ΚΟΡΙΟΣ – ΠΡΟΣΒΟΛΗ

ΚΟΡΙΟΣ ΑΒΓΑ

Ο ΚΟΡΙΟΣ σπάνια προσβάλλει χώρους λόγω έλλειψης καθαριότητας. Η μεταφορά τους γίνεται συνήθως μέσα από τις ανθρώπινες αποσκευές και γενικότερα τα προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων. Τα σπίτια μπορούν να μολυνθούν από κοριούς με διάφορους τρόπους, όπως:

 • Κοριούς ή τα αυγά τους που εισήχθησαν ακούσια από άλλες μολυσμένες κατοικίες, στα ρούχα ή τις αποσκευές ενός επισκέπτη.
 • Μολυσμένα αντικείμενα όπως έπιπλα, κρεβάτια, καναπέδες, ρούχα ή σακίδια που μεταφέρονται σε ένα σπίτι ή σε μια επιχείρηση.
 • Εγγύτητα σε μολυσμένη κατοικία μέσω αγωγών ή ψευδοροφών.
 • Άγρια ζώα, όπως πουλιά ή νυχτερίδες, τα οποία φιλοξενούν κοριούς ή είδη όπως ο κοριός νυχτερίδας.
 • Άτομα που επισκέπτονται μια μολυσμένη περιοχή και τους κουβαλούν μετά μαζί τους στις αποσκευές ή τα ρούχα τους. Οι κοριοί εντοπίζονται ιδιαίτερα στα αεροπορικά ταξίδια.

Αν και ο ΚΟΡΙΟΣ τρέφεται και με το αίμα των κατοικιδίων ζώων δεν ζει, ούτε ταξιδεύει στο δέρμα τους, και τα κατοικίδια ζώα δεν είναι παράγοντας εξάπλωσης των κοριών.

Διάγνωση και ανίχνευση

ΚΟΡΙΟΣ – ΠΡΟΣΒΟΛΗ

Η οριστική διάγνωση των επιπτώσεων στην υγεία λόγω κοριών απαιτεί αναζήτηση και εύρεση του εντόμου στο περιβάλλον του ύπνου μας καθώς τα συμπτώματα δεν είναι επαρκώς συγκεκριμένα. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα τσιμπήματα των κοριών από άλλα τσιμπήματα αρθροπόδων και το γραμμικό μοτίβο των τσιμπημάτων τους δεν τους χαρακτηρίζει. Αν η εισβολή από κοριούς σε ένα σπίτι είναι μεγάλη τότε μπορεί να περιγραφεί μια έντονη γλυκιά μυρωδιά και υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που μπορούν να τους ανιχνεύσουν με βάση αυτή τη μυρωδιά. 

Ανίχνευση

Οι κοριοί μπορεί να εισέλθουν μεμονωμένα όμως μόλις εγκατασταθούν τότε πληθαίνουν. Αν και είναι αυστηρά παρασιτικοί, περνούν μόνο ένα μικρό κλάσμα της ζωής τους σωματικά προσκολλημένοι στους οικοδεσπότες. Όταν ένας ΚΟΡΙΟΣ τελειώσει τη σίτιση επιστρέφει στην κρυψώνα του ακολουθώντας ένα χημικό μονοπάτι. Οι κρυψώνες τους συνήθως είναι μέσα στα κρεβάτια ή στους καναπέδες και εκεί βρίσκονται ομάδες ενήλικων κοριών, νεαρών και αυγών. Επίσης μπορεί να είναι σε αποσκευές, σε σαλόνια αυτοκινήτων, σε έπιπλα, σε πεταμένα αντικείμενα γύρω από την κρεβατοκάμαρα, αλλά και περιμετρικά των ηλεκτρικών πριζών ή των φορητών υπολογιστών. Οι κοριοί μπορεί επίσης να φιλοξενηθούν κοντά σε ζώα που έχουν φωλιάσει μέσα σε μια κατοικία, όπως νυχτερίδες, πουλιά ή τρωκτικά. Αν και ο άνθρωπος είναι ο προτιμώμενος ξενιστής των κοινών κοριών, είναι ικανοί να επιβιώσουν και σε οικόσιτες γάτες ή σκύλους. Οι κοριοί μπορούν επίσης να ανιχνευθούν από τη χαρακτηριστική μυρωδιά των σμέουρων που σαπίζουν. Οι σκύλοι ανίχνευσης κοριών εκπαιδεύονται να εντοπίζουν με ακρίβεια τις προσβολές κοριών, με ασταθές ποσοστό ακρίβειας.

Έχουν αναπτυχθεί σπιτικοί ανιχνευτές, για την αντιμετώπιση των κοριών που συχνά αναφέρονται ως οθόνες ή παγίδες ή αναχαιτιστές και χρησιμοποιούν μεθόδους που βασίζονται σε ελκυστικά συστατικά για τους κοριούς όπως γαλακτικό οξύ, φερομόνες, ή διοξείδιο του άνθρακα τα οποία σχετίζονται με την παρουσία του ανθρώπινου σώματος, για να παγιδεύουν ζωύφια σε ένα δοχείο. Οι ανιχνευτές κοριών μπορούν να επιβεβαιώσουν την προσβολή από κοριούς αλλά δεν είναι αποτελεσματικοί για την εξολόθρευσή τους.

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πραγματοποιούμε ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ και ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ σε όλους τους χώρους, για όλα τα έντομα και τα παράσιτα.

ΚΟΡΙΟΣ – ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – FAQ

Οι κοριοί (Cimex lectularius) είναι μικρά, επίπεδα, παρασιτικά έντομα που τρέφονται αποκλειστικά με το αίμα ανθρώπων και ζώων κατά την διάρκεια του ύπνου. Οι κοριοί έχουν χρώμα κοκκινοκαφέ, χωρίς φτερά, κυμαίνονται από 1 mm έως 7 mm και μπορούν να ζήσουν αρκετούς μήνες χωρίς γεύμα αίματος.

Οι κοριοί βρίσκονται σε όλο τον κόσμο από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, μέχρι την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη. Αν και η παρουσία κοριών θεωρείται παραδοσιακά ως πρόβλημα στις αναπτυσσόμενες χώρες, πρόσφατα εξαπλώνεται γρήγορα σε μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Κοριοί έχουν βρεθεί σε ξενοδοχεία και θέρετρα πέντε αστέρων και η παρουσία τους δεν καθορίζεται από την καθαριότητα των συνθηκών διαβίωσης όπου βρίσκονται.

Οι προσβολές από κοριούς εμφανίζονται συνήθως γύρω ή κοντά στις περιοχές όπου κοιμούνται οι άνθρωποι. Αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν διαμερίσματα, καταφύγια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, λεωφορεία, τρένα και κοιτώνες. Κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μέρη όπως ραφές στρωμάτων, ελατήρια κουτιού, κουφώματα κρεβατιού, κεφαλάρια, κομοδίνα, εσωτερικές ρωγμές, πίσω από ταπετσαρίες ή οποιαδήποτε άλλη ακαταστασία ή αντικείμενα γύρω από ένα κρεβάτι. Οι κοριοί έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να ταξιδέψουν πάνω από 30 μέτρα σε μια νύχτα, αλλά τείνουν να ζουν σε απόσταση 8 μέτρων από το σημείο που κοιμούνται οι άνθρωποι.

Ο ΚΟΡΙΟΣ δεν είναι γνωστό ότι μεταδίδει ασθένειες. Οι κοριοί μπορεί να είναι ενοχλητικοί γιατί η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και απώλεια ύπνου. Μερικές φορές ο κνησμός μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό ξύσιμο που μερικές φορές μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα δευτερογενούς λοίμωξης του δέρματος.

Το τσίμπημα του κοριού επηρεάζει διαφορετικά κάθε άτομο. Οι αντιδράσεις στο δάγκωμα μπορεί να κυμαίνονται από την απουσία σωματικών σημείων του δαγκώματος, έως ένα μικρό σημάδι από δάγκωμα, έως μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Οι κοριοί δεν θεωρούνται επικίνδυνοι. Ωστόσο, μια αλλεργική αντίδραση σε πολλά δαγκώματα μπορεί να χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναγνωρίσετε μια προσβολή από κοριούς είναι από τα ενδεικτικά σημάδια δαγκώματος στο πρόσωπο, το λαιμό, τα χέρια ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος ενώ κοιμάστε. Ωστόσο, αυτά τα σημάδια από δαγκώματα μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες για να αναπτυχθούν σε μερικούς ανθρώπους, επομένως είναι σημαντικό να αναζητήσετε άλλες ενδείξεις για να προσδιορίσετε εάν οι κοριοί έχουν προσβάλει μια περιοχή. Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν:

 • Τους εξωσκελετούς των κοριών μετά την τήξη
 • Κοριοί στην πτυχή των στρωμάτων και των σεντονιών
 • Σκουριασμένες κηλίδες αίματος λόγω του γεμάτου αίμα περιττωματικού υλικού τους που εκκρίνουν στο στρώμα ή στα κοντινά έπιπλα, και
 • Μια γλυκιά μυρωδιά μούχλας.

Είναι δύσκολο να καταλάβετε εάν σας έχει δαγκώσει κοριός, εκτός εάν βρείτε κοριούς ή σημάδια μόλυνσης. Όταν οι κοριοί δαγκώνουν, εγχέουν μια αναισθητική και αντιπηκτική ουσία και εμποδίζουν τον ξενιστή τους να καταλάβει ότι έχει τσιμπηθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν δαγκωθεί έως ότου εμφανιστούν σημάδια από δαγκώματα από μία έως αρκετές ημέρες μετά το αρχικό δάγκωμα. Τα σημάδια του τσιμπήματος είναι παρόμοια με αυτά ενός κουνουπιού ή ενός ψύλλου – μια ελαφρώς πρησμένη και κόκκινη περιοχή που μπορεί η φαγούρα να γίνει ερεθιστική. Τα σημάδια δαγκώματος μπορεί να είναι τυχαία ή να εμφανίζονται σε ευθεία γραμμή. Άλλα συμπτώματα των τσιμπημάτων κοριών περιλαμβάνουν αϋπνία, άγχος και δερματικά προβλήματα που προκύπτουν από το άφθονο ξύσιμο των τσιμπημάτων.

Επειδή τα τσιμπήματα κοριών επηρεάζουν τον καθένα διαφορετικά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καμία αντίδραση και να μην εμφανίσουν σημάδια από δαγκώματα ή άλλα ορατά σημάδια δαγκώματος. Άλλα άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά στους κοριούς και να αντιδράσουν αρνητικά στα δαγκώματα. Αυτά τα αλλεργικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διευρυμένα σημάδια από δαγκώματα, επώδυνα πρηξίματα στο σημείο του δαγκώματος και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αναφυλαξία.

Οι κοριοί είναι ειδικοί στην απόκρυψη. Το λεπτό επίπεδο σώμα τους τους επιτρέπει να χωρέσουν στον μικρότερο χώρο και να παραμείνουν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμη και χωρίς γεύμα αίματος. Οι κοριοί συνήθως μεταφέρονται από μέρος σε μέρος καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν. Οι κοριοί ταξιδεύουν στις ραφές και τις πτυχές των αποσκευών, στις τσάντες για μια νύχτα, στα διπλωμένα ρούχα, στα κλινοσκεπάσματα, στα έπιπλα και οπουδήποτε αλλού μπορούν να κρυφτούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι μεταφέρουν αποθηκευμένους κοριούς καθώς ταξιδεύουν από τοποθεσία σε τοποθεσία, μολύνοντας περιοχές καθώς ταξιδεύουν.

Όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν κοριούς όταν επισκέπτονται μια μολυσμένη περιοχή. Ωστόσο, όποιος ταξιδεύει συχνά και μοιράζεται χώρους διαβίωσης και ύπνου όπου έχουν κοιμηθεί προηγουμένως άλλα άτομα, έχει υψηλότερο κίνδυνο να δαγκωθεί ή να διαδώσει μόλυνση από κοριούς.