ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ – ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. Οι κοριοί είναι μικροσκοπικοί και έχουν διάμετρο μόνο 5 χιλιοστά. Είναι έξυπνα ζωύφια και αναπαράγονται με ταχείς ρυθμούς. Ξέρουν πού να κρυφτούν για να μην τους εντοπίσετε και μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και για μήνες χωρίς τροφή. Ο θηλυκός κοριός, κατά τη διάρκεια της ζωής του, γεννάει 500 αυγά. Όσο όμως μικροσκοπικά και αν είναι, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο μπελά στο σπίτι σας. Αν προσκολληθούν στο κρεβάτι που κοιμόσαστε και σας τσιμπήσουν θα αφήσουν στο δέρμα σας κοκκινίλες και κνησμό σε όλο το σώμα σας.

ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Απαλλαχθείτε από τους κοριούς μόνοι σας

ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ

Ναι, μπορείτε να κάνετε ενέργειες για να απαλλαγείτε από τους κοριούς μόνοι σας, όμως θα πρέπει να έχετε υπομονή καθώς η απομάκρυνσή τους απαιτεί χρόνο και αρκετή δουλειά από εσάς. Εάν έχετε προσβληθεί από μεγάλη ομάδα κοριών θα χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορες λύσεις με χημικά ή μη προϊόντα.  Μερικές φορές υπάρχει δυσκολία στην οριστική απομάκρυνσή τους, ειδικά αν ταξιδεύετε συχνά ή αν υπάρχει γενική ακαταστασία στο σπίτι σας.

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να τους απομακρύνεται μόνοι σας καλό είναι να απευθυνθείτε σε συνεργείο απεντομώσεων για να λύσετε οριστικά το πρόβλημα με τους κοριούς. Δείτε όμως, πριν προχωρήσετε στη λύση του ειδικού, τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να απαλλαγείτε από τους κοριούς.

Προσδιορίστε όλες τις μολυσμένες περιοχές

Αν διαπιστώσετε ότι έχετε κοριούς, καλύτερα να αντιμετωπίσετε γρήγορα την προσβολή από αυτούς πριν αναπαραχθούν και μεγαλώσει το πρόβλημα. Βέβαια, δεν είναι πάντα εφικτό να καταλάβετε ότι έχετε κοριούς στο σπίτι σας και ειδικά αν η εστία είναι μικρή.

Ψάξτε μόνοι σας το σπίτι να βρείτε σημάδια από κοριούς, ή αν δεν μπορείτε καλέστε έναν επαγγελματία να επιθεωρήσει το χώρο που ζείτε. Ακριβώς επειδή είναι μικροσκοπικός ο κοριός μπορεί να συμπιεστεί σε μικροσκοπικά σημεία σε διάφορους χώρους του σπιτιού σας, όπως οι ραφές του στρώματος του υπνοδωματίου, ο καναπές, οι πτυχώσεις της κουρτίνας κ.α.

Μπορεί ακόμα να εντοπίσετε κοριούς στα εξής σημεία:

 • Στις ετικέτες του στρώματος του κρεβατιού ή στο κιβώτιο ελατηρίων του
 • Σε μικρές ρωγμές στο σκελετό του κρεβατιού ή στο κεφαλάρι του
 • Στις σανίδες του κρεβατιού
 • Ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ του σαλονιού σας
 • Σε αρμούς επίπλων
 • Σε ηλεκτρικές πρίζες
 • Σε χαλαρή ή σκισμένη ταπετσαρία
 • Κάτω από πίνακες ζωγραφικής ή σε αφίσες κρεμασμένες στον τοίχο
 • Στη ραφή της οροφής με την ταπετσαρία

ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ - Έρευνα με φακό σε κρεβάτι

Για να ψάξετε για κοριούς
χρησιμοποιήστε ένα φακό
με τον οποίο θα φανούν
ευκολότερα, ιδιαίτερα σε σκοτεινά
και κρυφά σημεία.

Τα σημάδια που αφήνουν οι κοριοί είναι τα εξής:

 • Ζωντανός κοριός σε μήκος 5 χιλιοστών.
 • Σκούρες κηλίδες μικροσκοπικές (περιττώματα κοριού).
 • Κοκκινωποί λεκέδες στα σεντόνια σας από κοριούς που έχουν θρυμματιστεί.
 • Μικροσκοπικά ανοιχτόχρωμα κίτρινα αυγά κοριών ή κιτρινωπό ίχνος δέρματος νεαρού κοριού.

Αν εντοπίσετε κοριό ρίξτε τον σε ένα βάζο και σφραγίστε το βάζο ρίχνοντας 1 κουταλάκι του γλυκού οινόπνευμα. Μπορεί να έχετε όμως ανακαλύψει άλλο τύπο ζωύφιου που μοιάζει με κοριό. Αν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς είναι, απευθυνθείτε σε συνεργείο απεντομώσεων για να σας εξακριβώσουν ακριβώς τι παράσιτο έχετε στο χώρο του σπιτιού σας.

Περιορίστε την προσβολή κοριών

Αν επιβεβαιώσετε ότι έχετε κοριούς δράστε άμεσα μέχρι να τους εξολοθρεύσετε τελείως. Μια εύκολη και γρήγορη λύση είναι η χρήση της ηλεκτρικής σκούπας. Σκουπίστε καλά τα σημεία που έχετε εντοπίσει ότι έχουν κοριούς. Δηλαδή:

 • Το κρεβάτι
 • Τα κομοδίνα του υπνοδωματίου
 • Τα χαλιά
 • Τηλεόραση υπνοδωματίου

Μόλις ολοκληρώσετε το σκούπισμα βγάλτε τη σακούλα από την ηλεκτρική σκούπα και πετάξτε την. Κατόπιν καθαρίστε καλά την ηλεκτρική σκούπα.

Βγάλτε όλα τα κλινοσκεπάσματα και αν δε βάλετε αμέσως πλυντήριο κλείστε τα σφραγισμένα σε πλαστική σακούλα. Μόλις βάλετε πλυντήριο να ρυθμίσετε στην υψηλότερη θερμοκρασία πλύσης. Εάν κάποιο αντικείμενο δεν γίνεται να πλυθεί και διαθέτετε στεγνωτήριο βάλτε το για 30 λεπτά στην υψηλότερη θερμοκρασία.

Ότι δεν μπορεί να πλυθεί ή να θερμανθεί από το στεγνωτήριο αποθηκεύστε το σε πλαστική σακούλα για μερικούς μήνες για να εξοντωθούν οι κοριοί.

Αν τα έπιπλά σας δεν είναι εφικτό να καθαριστούν, είναι προτιμότερο να τα πετάξετε. Μόλις τα μεταφέρετε στα σκουπίδια καλό είναι να έχετε βάψει την επιφάνειά τους με σπρέι που να γράφει τη λέξη κοριοί, για να ενημερώσετε τον οποιοδήποτε θελήσει να τα πάρει ότι έχουν κοριούς.

Προετοιμασία για αντιμετώπιση κοριών

Πριν ξεκινήσετε την καθαριότητα του σπιτιού σας για την απομάκρυνση των κοριών καθαρίστε πρώτα ή πετάξτε αν χρειάζεται, κλινοσκεπάσματα, χαλιά, κουρτίνες, ρούχα και ότι άλλο έχει κοριούς.

Μετά ανακαλύψτε τις κρυψώνες τους και δράστε ανάλογα:

 • Σηκώστε από το πάτωμα οτιδήποτε έχετε αφήσει, όπως βιβλία, περιοδικά, ρούχα κ.ά.
 • Πετάξτε ότι πρέπει.
 • Μην μετακινείται τίποτα από το ένα δωμάτιο στο άλλο, για να μη μεταφέρεται κι αλλού κοριούς.

Κλείστε ανοιχτά σημεία που μπορεί να έχουν εισχωρήσει όπως:

 • Χαλαρή ταπετσαρία.
 • Ρωγμές στα έπιπλα ή γύρω από τις σανίδες του κρεβατιού.
 • Χαλαρές μπρίζες.

Τέλος, απομακρύνετε το κρεβάτι σας από τον τοίχο κι αφήστε μικρή απόσταση έτσι ώστε να μην μπορούν να σκαρφαλώσουν οι κοριοί.

Εξολόθρευση κοριών

ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Χωρίς χημικά

Αρχικά προσπαθήστε να εξοντώσετε τους κοριούς χωρίς χημικά προϊόντα. Είναι εύκολο να απομακρυνθούν με υψηλή θερμοκρασία δηλαδή στους 46°C ή με πολύ κρύο, στους 0°C.

Δείτε μερικούς τρόπους αντιμετώπισης ενάντια των κοριών, κάνοντας τα εξής:

 • Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα σας σε ζεστό νερό για 30 λεπτά. Μετά βάλτε τα στο στεγνωτήριο στην υψηλότερη θερμοκρασία για ακόμα 30 λεπτά.
 • Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα ατμού τα στρώματα, τους καναπέδες και τα σημεία που κρύβονται οι κοριοί.
 • Βάλτε τα αντικείμενα που έχουν κοριούς σε μαύρες σακούλες και σφραγίστε. Κατόπιν αφήστε έξω τις σακούλες αν η μέρα είναι ζεστή, δηλαδή αν έξω έχει 35°C ή εναλλακτικά στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου σας. Εάν ο καιρός είναι κρύος αφήστε τα αντικείμενα σφραγισμένα και εκτός σπιτιού για 2 έως 5 μήνες έως ότου εξοντωθούν οι κοριοί.
 • Βάλτε στην κατάψυξη σακούλες που έχουν κοριούς και ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους -17°C. Για να είστε σίγουροι για τη θερμοκρασία, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο. Αφήστε μέσα τις σακούλες για τουλάχιστον 4 ημέρες.
ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ

Μόλις καθαρίσετε καλά τους εμφανείς κοριούς προετοιμάστε το έδαφος για τυχόν εισβολή από άλλους. Καλύψτε το στρώμα του κρεβατιού με προστατευτικό κάλυμμα καθώς και το κουτί με τα ελατήρια του κρεβατιού. Τραβήξτε καλά το φερμουάρ του καλύμματος μέχρι να σφραγίσει. Οι κοριοί που έχουν παραμείνει εσωτερικά θα πεθάνουν και οι νέοι δεν μπορούν να εισχωρήσουν.

Αν μετά από αυτές τις μεθόδους δεν έχουν φύγει οι κοριοί, δοκιμάστε την απομάκρυνσή τους με εντομοκτόνο.

Με χημικά

Τα εντομοκτόνα που είναι εγκεκριμένα από την υπηρεσία περιβάλλοντος μπορούν να βοηθήσουν για να απαλλαγείτε από τους κοριούς. Δείτε μερικούς τύπους εντομοκτόνων που είναι κατάλληλα για να δοκιμάσετε:

 • Πυρεθρίνες και πυρεθροειδή εντομοκτόνα κατάλληλα για κοριούς. Ωστόσο οι κοριοί έχουν γίνει ανθεκτικοί σε αυτά τα συστατικά.
 • Πυρρόλες, τους σκοτώνουν διαταράσσοντας τα κύτταρά τους.
 • Νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα τα οποία είναι έκδοχα της νικοτίνης. Καταστρέφουν το νευρικό σύστημα των ζωυφίων και είναι κατάλληλα για κοριούς που έχουν γίνει ανθεκτικοί σε άλλα φυτοφάρμακα.
 • Αποξηραντικά εντομοκτόνα, έχουν ουσίες που καταστρέφουν την εξωτερική επικάλυψη των ζωυφίων, τα οποία χωρίς αυτή στεγνώνουν και πεθαίνουν. Το πλεονέκτημα των αποξηραντικών εντομοκτόνων είναι ότι οι κοριοί δεν μπορούν να αποκτήσουν ανοσία, όμως δρουν αργά και χρειάζεται να περάσουν κάποιοι μήνες μέχρι να εξολοθρευτούν τελείως οι κοριοί.
 • Ομίχλες ή βόμβες κοριών. Αυτά σκοτώνουν τους κοριούς αλλά δεν μπορούν να εισχωρήσουν σε ρωγμές ή σχισμές που κρύβονται οι κοριοί. Επίσης είναι τοξικά για τους ανθρώπους αν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και βγείτε από το δωμάτιο πριν εφαρμόσετε την ομίχλη.
 • Εντομοκτόνα με βάση το φυτικό έλαιο είναι λιγότερο τοξικά από τα χημικά και είναι αποτελεσματικά ενάντια στους κοριούς.

Πρόληψη μελλοντικής προσβολής κοριών

ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – ΠΡΟΛΗΨΗ

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εξαλειφθούν οι κοριοί. Κατά διαστήματα, δηλαδή κάθε εβδομάδα, να ελέγχετε τα σημεία του σπιτιού που έχουν κοριούς για να βλέπετε αν υπάρχει κινητικότητα.

Για να γίνει πιο εύκολος ο εντοπισμός των κοριών που είναι ζωντανοί, τοποθετείστε υποδοχείς κοριών κάτω από κάθε πόδι του κρεβατιού σας. Αυτές οι συσκευές παγιδεύουν τους κοριούς πριν ανέβουν στο κρεβάτι σας. Μπορεί να χρειαστεί να ελέγχετε τις παγίδες αυτές για ένα χρόνο.

Οι κοριοί είναι ανθεκτικά ζωύφια και ενώ πιστεύετε ότι εξαφανίστηκαν μπορεί να τα ξαναδείτε. Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες άλλες μεθόδους για να μην έχετε εξάπλωση κοριών. Αν όμως έχετε κάνει τα πάντα και δεν εξαφανίζονται τότε καλέστε έναν επαγγελματία απεντομώσεων.

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πραγματοποιούμε ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ και ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ σε όλους τους χώρους, για όλα τα έντομα και τα παράσιτα.

Καλέστε τους επαγγελματίες

ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ

Αν κάνατε τα πάντα και δεν καταφέρατε να εξοντώσετε τους κοριούς, ήρθε η στιγμή να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες απεντόμωσης.

Οι εταιρείες που ασχολούνται με τις απεντομώσεις έχουν τις κατάλληλες χημικές εφαρμογές που δεν είναι διαθέσιμες στο εμπόριο. Τα εντομοκτόνα που διαθέτουν σκοτώνουν τα παράσιτα και αυτά που μένουν μέσα στα έπιπλα ή τις ρωγμές πεθαίνουν μακροπρόθεσμα.

Οι εταιρείες απεντόμωσης χρησιμοποιούν και θερμικές επεξεργασίες σε όλο το δωμάτιο. Έχουν ειδικό εξοπλισμό που μπορεί να θερμάνει μέχρι και τους 62°C, θερμοκρασία αρκετά υψηλή για να σκοτώσει τους κοριούς.

Πριν έρθει το συνεργείο στο σπίτι σας, θα σας έχει δώσει οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία που θα πρέπει να γίνει από εσάς.

Οι επισκέψεις που θα χρειαστούν για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα είναι δύο έως τρεις. Μετά από κάθε επίσκεψη του συνεργείου, θα χρειαστεί να μείνει κλειστό το δωμάτιο για μερικές ώρες έως ότου στεγνώσουν τα εντομοκτόνα.

ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

1. ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Στο τηλεφωνικό μας κέντρο ένας ειδικός στις απολυμάνσεις για κατσαρίδες θα είναι διαθέσιμος να ακούσει το πρόβλημά σας, ημέρα και νύκτα, Κυριακές και αργίες.

2. ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ

Θα συζητήσουμε το πρόβλημα των παρασίτων, θα οργανώσουμε μία έρευνα εάν είναι απαραίτητο και θα παράσχουμε τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες.

3. ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ

Προγραμματισμός ραντεβού την ημέρα και ώρα που σας βολεύει. Η εφαρμογή απεντόμωσης είναι ασφαλής για εσάς, τα παιδιά σας και τα κατοικίδια ζώα σας.

4. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Θα είμαστε κοντά σας και μετά το τέλος των εργασιών με σαφείς απαντήσεις στις απορίες σας αλλά και τους τρόπους πρόληψης μελλοντικής εισβολής παρασίτων.

Κρατήστε τους κοριούς έξω από το σπίτι

ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απεντόμωσης θα χρειαστεί να κάνετε τα ακόλουθα για να μην έχετε επιστροφή κοριών:

 • Καθαρίστε τα πάντα και ανασηκώστε από το πάτωμα περιοδικά, ρούχα ή αντικείμενα.
 • Χρησιμοποιείστε προστατευτικό κάλυμμα για το στρώμα και κλείστε καλά το φερμουάρ.
 • Πλένετε και καθαρίζετε συχνά τα κλινοσκεπάσματα, τα έπιπλα, τις κουρτίνες και τα χαλιά.
 • Κλείστε τις ρωγμές γύρω από τις χαλαρές μπρίζες του σπιτιού, τις σανίδες του κρεβατιού και τυχόν χαλαρές ταπετσαρίες.
 • Αν ταξιδεύετε, να ελέγχετε το δωμάτιο διαμονής σας και να μην αφήνετε τις αποσκευές εκτεθειμένες στο δάπεδο.

Η ΒΛΑΧΟΥΛΙΤΣΑ συμβουλεύει – ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – FAQ

Οι ενήλικες κοριοί έχουν χρώμα καστανοκόκκινο, χωρίς φτερά και έχουν περίπου το μέγεθος ενός σπόρου μήλου. Οι ανώριμοι κοριοί (υπάρχουν 5 ανώριμα ή νυμφικά στάδια ηλικίας) μπορούν επίσης να φανούν με γυμνό μάτι, αλλά είναι μικρότεροι από τους ενήλικες και έχουν ημιδιαφανές υπόλευκο-κίτρινο χρώμα.

Επιθεωρήστε προσεκτικά τις αυλακώσεις στο δάπεδο από σκληρό ξύλο, ειδικά κάτω ή γύρω από το κρεβάτι. Κοιτάξτε κατά μήκος του κάτω και του επάνω μέρους των σανίδων βάσης. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν ρωγμές στο ξύλο ή στις τρύπες των καρφιών. Ξεκολλήστε το χαλί από την κολλητική λωρίδα για να αναζητήσετε κοριούς.

Όχι. Οι κοριοί τείνουν να κρύβονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κρεβάτι, επομένως πλένετε τα υφάσματα μόνο στην άμεση περιοχή – τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα σας σε συρταριέρες κοντά στο κρεβάτι. Τα κρεμασμένα ρούχα σε ντουλάπες συνήθως μπορούν να μείνουν εκεί, αλλά πλύνετε οτιδήποτε στο πάτωμα.

Μία από τις πιο φυσικές και αποτελεσματικές λύσεις για να κρατήσετε μακριά τους κοριούς είναι η μέντα. Αυτό το φυτό μπορεί να δώσει μια μυρωδιά που μισούν οι κοριοί και άλλα παράσιτα. Το άρωμα θα απωθήσει πολλά παράσιτα και θα διατηρήσει το σπίτι σας απαλλαγμένο από κοριούς και ταυτόχρονα φρέσκο.