ΑΡΑΧΝΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΡΑΧΝΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤHN ΑΡΑΧΝΗ

ΑΡΑΧΝΗ. Οι αράχνες μπορεί να είναι φαινομενικά τρομακτικά πλάσματα, αλλά έχουν επίσης ειδικές ικανότητες που τις κάνουν να φαίνονται σαν οκτάποδοι υπερήρωες. Στην πραγματικότητα, είναι πραγματικά θαύματα της φύσης. Ακόμα κι αν δε θέλετε να τις έχετε στο σπίτι σας, είναι εύκολο να σεβαστείτε τις συναρπαστικές τους ικανότητες. Έτσι, αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ για τις αράχνες και τι κάνουν καθώς τριγυρίζουν στο σπίτι σας, εδώ είναι μια λίστα με κάποιες από τις εκπληκτικές υπερδυνάμεις της αράχνης.

ΑΡΑΧΝΗ

ΑΡΑΧΝΗ – Μοναδικές ικανότητες

Δυνατό μετάξι

Το μετάξι της αράχνης είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι αράχνες για να χτίσουν τους ιστούς τους, να παγιδεύσουν το θήραμα, να πηδήξουν από τη μια περιοχή στην άλλη και να δημιουργήσουν καταφύγιο. Τα κολλώδη σταγονίδια στους ιστούς της αράχνης βοηθούν στη σύλληψη θηραμάτων όπως οι μύγες και τα κουνούπια στον αέρα. Είναι επίσης ένα από τα πιο ευέλικτα υλικά στον πλανήτη. Φτιαγμένο από πρωτεΐνες και περιστρεφόμενο μέσα από όργανα στο σώμα τους, το μετάξι έχει εξαιρετική αντοχή, ελαστικότητα και ικανότητα απορρόφησης ενέργειας. Οι αράχνες ιστού παράγουν μια μηχανική δομή που χτίζεται μέσω δυναμικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των πρωτεϊνών τους. Αυτός ο σχεδιασμός δίνει στους ιστούς τους απίστευτη αντοχή και ανθεκτικότητα ακόμα και όταν τεντώνονται σε πολλαπλάσιο του αρχικού τους μεγέθους.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες εξέτασαν το μετάξι μιας καφέ ερημικής αράχνης. Βρήκαν ότι κάθε κλώνος αποτελείται από χιλιάδες νανο-κλώνους, διαμέτρου μόνο 20 εκατομμυριοστών του χιλιοστού και είναι 1000 φορές λεπτότερος από την ανθρώπινη τρίχα.

Παρά το γεγονός ότι είναι τόσο λεπτό, είναι ισχυρότερο από το ατσάλι και πιο σκληρό από το Kevlar, το οποίο είναι το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για ιατρικά οφέλη εδώ και αιώνες. Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν σκεφτεί να ενσωματώσουν μετάξι αράχνης για να δημιουργήσουν ένα βιοδιασπώμενο πλέγμα που μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη των ιστών.

Μιμητισμός μυρμηγκιών

Η ΑΡΑΧΝΗ είναι επίσης σπουδαία ηθοποιός. Ο μιμητισμός των μυρμηγκιών ή η μυρμηγκοτροφία είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο στον κόσμο των εντόμων, που ενδιαφέρει πολλούς βιολόγους. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ορισμένα είδη αραχνών (300 για την ακρίβεια) μεταμφιέζονται σε μυρμήγκια για να ξεφύγουν από τα αρπακτικά.

Μπορεί να αναρωτιέστε πώς είναι δυνατό αυτό, αφού οι αράχνες και τα μυρμήγκια έχουν διαφορετικά σχήματα σώματος και αριθμό ποδιών. Για να μιμούνται οι αράχνες τα μυρμήγκια, σηκώνουν τα δύο μπροστινά τους πόδια για να φαίνονται σαν κεραίες, ενώ περπατούν με έξι πόδια. Παίρνουν επίσης τροχιές περιέλιξης, κάνοντάς τους να μοιάζουν με μυρμήγκια που ακολουθούν ίχνη φερομόνης. Αυτός είναι ο τέλειος τρόπος για να κρυφτούν από τα αρπακτικά ενώ κυνηγούν μυρμήγκια για φαγητό.

Ως μια αξιοσημείωτη προσαρμοστική εξέλιξη, πολλά άλλα πλάσματα χρησιμοποιούν προστατευτικό μιμητισμό, συμπεριλαμβανομένων των σκόρων, των φιδιών, των πυγολαμπίδων και άλλων παρασίτων.

Ανώτερη όραση

Κάποια είδη αράχνης, πέραν του ότι μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρούς και ευέλικτους ιστούς και να μιμηθούν εκπληκτικά τα μυρμήγκια, έχουν ανώτερη όραση που τους επιτρέπει να βλέπουν στο σκοτάδι για να κυνηγούν τα θηράματά τους και να τα αποθηκεύουν. Εκτός από την κορυφαία νυχτερινή όραση, μπορούν επίσης να δουν μέσω των ακτίνων UVA και UVB. Η ανώτερη όρασή τους προέρχεται από το ότι έχουν τέσσερα μάτια, δύο μεγάλα κύρια μάτια και δύο μικρά πλευρικά. Ο αμφιβληστροειδής στα κύρια μάτια τους αποτελείτται από τέσσερα διακριτά στρώματα φωτοϋποδοχέα, με τα δύο στρώματα κοντά στην επιφάνεια να περιέχουν χρωστικές ευαίσθητες στην υπεριώδη ακτινοβολία και τα κάτω στρώματα να περιέχουν χρωστικές ευαίσθητες στο πράσινο.

Μπορούν να δουν σε οκτώ διαφορετικές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, γνωρίζοντας ποια κατεύθυνση είναι προς τα πάνω και προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουν αναζητώντας πηγές φωτός, μια δεξιότητα που έχει ονομαστεί «παράλληλη επεξεργασία».

Έχουν επίσης υψηλό βαθμό ακοής λόγω των μεγάλων αισθητηρίων οργάνων στην κοιλιά τους που ονομάζονται pedipalps. Όταν απειλούνται από αρπακτικά, απελευθερώνουν δηλητηριώδεις τοξίνες.

Καλλιτεχνικές δημιουργίες

Οι αράχνες είναι φυσικοί καλλιτέχνες, που υφαίνουν τους ιστούς τους για να δημιουργήσουν μοναδικά έργα τέχνης. Αλλά, όπως οι νιφάδες του χιονιού, έτσι και οι ιστοί της αράχνης δεν είναι ίδιοι. Ποικίλλουν σε μέγεθος, υφή και σχήμα, ανάλογα με το είδος και τη μέθοδο κυνηγιού τους. Οι ιστοί ποικίλλουν επίσης ανάλογα με τον τύπο της αράχνης που το υφαίνει. Για παράδειγμα, όταν βλέπετε το κοινό σχήμα κυκλικού ιστού, αυτό το σχέδιο έγινε από μια αράχνη σφαίρας.

Άλλοι τύποι αραχνών μπορεί να υφαίνουν ιστούς με ασαφή εμφάνιση ή ιστούς σε σχήμα χοάνης. Υπάρχουν ακόμη και ορισμένοι τύποι αραχνών στον κόσμο που θα ενωθούν ως κοινότητα για να δημιουργήσουν τεράστιους ιστούς που μπορούν να καλύψουν πολλά δέντρα ταυτόχρονα και στη συνέχεια μοιράζονται την τροφή που αλιεύεται στον ιστό της κοινότητας.

Άλμα εις μήκος

Η αράχνη είναι ίσως η πέμπτη υπερδύναμη. Θεωρούνται εξαιρετικοί άλτες στο μήκος. Οι αράχνες που πηδούν είναι ικανές να πηδήξουν έως και 50 φορές το μήκος του σώματός τους. Αν παρακολουθήσετε μια από αυτές τις αράχνες να πηδάει ίσως να μην σας κάνει αρχικά εντύπωση, λόγω του ότι το μέγεθός της είναι πιο μικρό από το δικό μας οπότε το μήκος δεν φαίνεται τόσο εντυπωσιακό. Αλλά αν σκεφτείτε πως ένας άνθρωπος με ύψος 1,50 μέτρο θα μπορούσε να πηδήξει 50 φορές το μήκος του σώματός του, θα ήταν σε θέση να πηδήξει τα 30 μέτρα. Οπότε αυτόματα καταλαβαίνετε και το εντυπωσιακό άλμα που κάνει η αράχνη.

Έχουν επίσης τρελή ταχύτητα όταν πρόκειται να κυνηγήσουν για φαγητό ή να ξεφύγουν από τον κίνδυνο. Όταν μια αράχνη αισθάνεται ότι απειλείται, το ένστικτό της ενεργοποιείται και μπορεί να κινηθεί με απίστευτες ταχύτητες χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

ΑΡΑΧΝΗ – Γενικά χαρακτηριστικά

ΑΡΑΧΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι αράχνες είναι μια κατηγορία αρθρόποδων που περιλαμβάνει επίσης σκορπιούς, ακάρεα και τσιμπούρια. Υπάρχουν περισσότερα από 45.000 γνωστά είδη αραχνών, που βρίσκονται σε ενδιαιτήματα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει μια αράχνη με καρτουνίστικο πισινό, αράχνες που μπορούν να πηδήξουν κατά παραγγελία και αράχνες κανίβαλοι που μοιάζουν με πελεκάνους. Οι αράχνες κυμαίνονται σε μεγέθη από τη μικροσκοπική αράχνη βρύα της Σαμόα, η οποία έχει μήκος 0,02 εκατοστά, μέχρι τον τεράστιο πουλερικό Goliath, μια ταραντούλα με άνοιγμα ποδιών σχεδόν 0,30 εκατοστά.

Είναι επιβλαβής η ΑΡΑΧΝΗ;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η σκέψη των αραχνών φέρνει στο νου εικόνες με ταραντούλες, αράχνες λύκου και άλλα (φαινομενικά) τρομακτικά πλάσματα. Αν και όλες οι αράχνες έχουν δηλητήριο, κάποιες πολύ και κάποιες σε πολύ μικρό ποσοστό, μόνο μερικά είδη αραχνών είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και αυτά περιλαμβάνουν τη μαύρη χήρα και τον καφέ ερημίτη, που βρίσκονται και τα δύο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αραχνών είναι αβλαβείς και εξυπηρετούν έναν κρίσιμο σκοπό: τον έλεγχο πληθυσμών των εντόμων που διαφορετικά θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις καλλιέργειες. Αν οι αράχνες δεν τρώνε τα επιβλαβή για τη γεωργία παράσιτα, θεωρείται ότι η απαιτούμενη παραγωγή για την ανθρώπινη διατροφή θα τεθεί σε κίνδυνο.

Πώς τρώει και κυνηγά η ΑΡΑΧΝΗ

Τα περισσότερα είδη αράχνης είναι σαρκοφάγα και ή παγιδεύουν μύγες και άλλα έντομα στους ιστούς τους ή τα κυνηγούν. Ωστόσο, δεν μπορούν να καταπιούν την τροφή τους ως έχει και εγχέουν τη λεία τους με πεπτικά υγρά και στη συνέχεια απορροφούν τα υγροποιημένα υπολείμματα.

Αν και δεν χτίζουν όλες οι αράχνες ιστούς, κάθε είδος αράχνης παράγει μετάξι. Χρησιμοποιούν τις ισχυρές, εύκαμπτες πρωτεϊνικές ίνες για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς: για να σκαρφαλώσουν (όπως ο Spiderman), να δεθούν για ασφάλεια σε περίπτωση πτώσης, να δημιουργήσουν σάκους αυγών, να τυλίξουν θήραμα, να φτιάξουν φωλιές και πολλά άλλα.

Τα περισσότερα είδη αράχνης έχουν οκτώ μάτια και μερικά είδη έχουν έξι. Παρά τα πολλά μάτια όμως, πολλά είδη αράχνης δεν βλέπουν πολύ καλά. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η αράχνη που πηδάει, η οποία έχει την ικανότητα να δει περισσότερα χρώματα από τους ανθρώπους.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΑΧΝΗ – FAQ

Οι αράχνες είναι ωφέλιμες γιατί τρώνε πολλά έντομα τα οποία είναι επιβλαβή για τους κήπους μας. Στα σπίτια μας τρέφονται επίσης με έντομα που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Χωρίς αράχνες, σίγουρα θα είχαμε περισσότερα παράσιτα στο σπίτι και τον κήπο μας.

Η αραχνοφοβία είναι σοβαρή για πολλούς ανθρώπους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα αραχνοφοβικοί, αλλά μάλλον έχουν μια γενική (αβάσιμη) απέχθεια για τις αράχνες και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι δεν έχουν εξερευνήσει την απίστευτη βιολογία και τη φυσική τους ιστορία. Με τη γνώση, οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν από τον φόβο στην περιέργεια και την έκπληξη. Μετά από μελέτες που έχουν γίνει, ο τρόπος με τον οποίο κινείται η αράχνη με τα επιπλέον πόδια της, μπορεί να συμβάλλει στο γενικό φόβο για τις αράχνες, με άλλα λόγια, μπορούν να μας εκπλήξουν και αυτό ίσως οδηγεί σε φόβο. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο στην κοινωνία μας και τροφοδοτεί έναν κύκλο φόβου, καθώς τα παιδιά μας μαθαίνουν τους φόβους από εμάς. Μπορεί να υπάρχει κάποια γενετική βάση στο να φοβόμαστε τις αράχνες, επίσης, σχετίζεται με το γεγονός ότι ορισμένες αράχνες είναι πράγματι δηλητηριώδεις για τον άνθρωπο. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγες αράχνες ιατρικής σημασίας και τα τσιμπήματα από αράχνες είναι σπάνια.

Οι αράχνες είναι συναρπαστικές επειδή έχουν αξιοσημείωτη βιολογία και ιστορία ζωής και είναι σίγουρα τόσο όμορφες όσο όλα τα άλλα ζώα. Είναι τα κορυφαία αρπακτικά στον κόσμο τους, τρέφονται με έντομα που μπορεί να προκαλέσουν οικονομική ζημιά στις καλλιέργειές μας ή πιάνουν κουνούπια που μας αναζητούν για ένα γεύμα αίματος. Κατασκευάζουν εκπληκτικούς ιστούς, έχουν αξιοσημείωτη ποικιλία σωματότυπου και ζουν σχεδόν παντού στον πλανήτη (όλα τα επίγεια μέρη, εκτός από την Ανταρκτική). Είναι από τα πιο κοινά ζώα στα οικοσυστήματα – έχουμε καταγράψει, για παράδειγμα, ότι οι αράχνες λύκων εμφανίζονται σε πυκνότητες πάνω από 1 αράχνη ανά τετραγωνικό μέτρο σε μέρη της Αρκτικής τούνδρας.

Οι κοινές αράχνες που συναντάμε στα σπίτια είναι η ασπρόμαυρη αράχνη που πηδάει (Zebra Jumper – Salticus scenicus) και συνήθως τη βλέπουμε στα περβάζια των παραθύρων ή στους τοίχους των σπιτιών, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Άλλος τύπος αράχνης που θα βρούμε σε σπίτι είναι οι αράχνες Cellar (Pholcus phalangioides), οι οποίες έχουν μακριά πόδια. Στα τέλη του καλοκαιριού στον κήπο μπορεί να βρεθεί η κίτρινη αράχνη του κήπου Argiope aurantia, η οποία είναι μεγάλη με μαύρες και κίτρινες ρίγες στην κοιλιά της. Μια άλλη πολύ κοινή αράχνη που πλέκει ιστό – σφαίρα, είναι η Neoscona crucifera.

Οι αράχνες το χειμώνα προσαρμόζονται στο πολύ κρύο παράγοντας αντιψυκτικό στο χώμα τους ώστε να επιβιώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Βρίσκουν μέρη για να κρυφτούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είτε σε φυλλωσιές, ή κάτω από βράχους ή ψάχνουν κρυψώνα στα ζεστά υπόγεια σπιτιών.

Οι αράχνες υπάρχουν στη Γη εδώ και περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια. Ζουν στον πλανήτη πολύ πριν τους ανθρώπους. Οι αράχνες ζουν συνήθως ένα χρόνο, αν και ορισμένα μεγαλύτερα είδη μπορεί να χρειαστούν περισσότερο από ένα χρόνο για να φτάσουν στην ενηλικίωση. Σαν κατοικίδια, οι αράχνες μπορούν να ζήσουν πολύ καιρό, όπως π.χ. μια οικόσιτη ταραντούλα μπορεί να φτάσει και τα 20 χρόνια.

ΑΡΑΧΝΗ
ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πραγματοποιούμε ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ και ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ σε όλους τους χώρους, για όλα τα έντομα και τα παράσιτα.