ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤHN ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ. Ένας κήπος που έχει προσβληθεί από ψύλλους μπορεί να γίνει ακατάλληλος για ξεκούραση και να σας αποτρέψει από ευχάριστες δραστηριότητες. Αυτά τα μικρά ζωύφια αναπαράγονται με ταχύτητα κι ο πληθυσμός τους μπορεί εύκολα να μεγαλώσει στο σπίτι ή τον κήπο σας αν δε λάβετε τα απαραίτητα μέτρα. Αν έχετε οικόσιτα κατοικίδια είναι εύκολο να εισβάλλουν στο σπίτι σας οι ψύλλοι καθώς από μια χαλαρή βόλτα στον κήπο κι ενώ ο σκύλος ή η γάτα παίζουν, αυτά τα ζωύφια εισβάλλουν με ευκολία στο τρίχωμά τους. Αυτά τα παράσιτα μεταφέρουν ασθένειες και χρειάζεται προσοχή όταν τους εντοπίσετε.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ

1. ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Στο τηλεφωνικό μας κέντρο ένας ειδικός στις απολυμάνσεις για κατσαρίδες θα είναι διαθέσιμος να ακούσει το πρόβλημά σας, ημέρα και νύκτα, Κυριακές και αργίες.

2. ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ

Θα συζητήσουμε το πρόβλημα των παρασίτων, θα οργανώσουμε μία έρευνα εάν είναι απαραίτητο και θα παράσχουμε τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες.

3. ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ

Προγραμματισμός ραντεβού την ημέρα και ώρα που σας βολεύει. Η εφαρμογή απεντόμωσης είναι ασφαλής για εσάς, τα παιδιά σας και τα κατοικίδια ζώα σας.

4. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Θα είμαστε κοντά σας και μετά το τέλος των εργασιών με σαφείς απαντήσεις στις απορίες σας αλλά και τους τρόπους πρόληψης μελλοντικής εισβολής παρασίτων.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ
από το πιστοποιημένο συνεργείο απεντομώσεων ΒΛΑΧΟΣ

 • Αυθημερόν επίσκεψη και έλεγχος παρασίτων
 • Οι μέθοδοι ελέγχου παρασίτων είναι ασφαλείς για παιδιά και κατοικίδια
 • Περιλαμβάνεται επιθεώρηση, θεραπεία και πρόληψη
 • Η επίσκεψη περιλαμβάνει επανέλεγχο

Πώς ξεκινά η προσβολή από ψύλλους

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ

Οι ψύλλοι έλκονται από τις υψηλές θερμοκρασίες κι έτσι το πιο πιθανό είναι να τους εντοπίσετε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σαν παράσιτα που είναι, για να επιβιώσουν χρειάζονται ένα σώμα όπως π.χ. το σώμα ενός σκύλου ή μιας γάτας, διότι έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία και φυσικά τους παρέχουν τροφή.

Οι ψύλλοι όμως επιβιώνουν και χωρίς να είναι απαραίτητα σε ένα κατοικίδιο ή σε έναν άνθρωπο. Μπορεί να τους εντοπίσετε σε ρούχα ή σε χαλί. Μπορούν να πηδάνε ψηλά κι έτσι όταν χρειάζονται τροφή μπορούν να πηδήξουν επάνω σας, ή επάνω στο κατοικίδιό σας για να φάνε και να επιστρέψουν στο χαλί ή στο ρούχο που είχαν για κρυψώνα.

Η προσβολή από ψύλλους δεν είναι απαραίτητα ομαδική. Μπορεί να ξεκινήσει ακόμα κι από ένα ψύλλο ή από ένα αυγό ψύλλου. Τα αυγά τους είναι κολλώδη και μόλις στεγνώσουν μπορούν να κυλήσουν σαν σβώλος, με αποτέλεσμα να καταλήξουν οπουδήποτε στο σπίτι ή τον κήπο.

Επίσης, τα αυγά τους είναι πολύ μικρά, δηλαδή στο μέγεθος του κόκκου αλατιού κι έτσι δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν, μέχρι τη στιγμή που εκκολάπτονται και δημιουργούν μεγάλο πληθυσμό. Και για να γίνει αυτό δεν είναι απαραίτητο να έχετε κατοικίδιο.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε ψύλλους στο σπίτι σας;

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το πρώτο και πολύ ενοχλητικό σημάδι προσβολής από ψύλλους είναι το να ξυπνάτε τη νύχτα με έντονη φαγούρα. Επίσης, αν έχετε κατοικίδιο και το δείτε να ξύνεται με επιμονή είναι κι αυτό δείγμα εισβολής ψύλλων. Δείτε πώς θα αναγνωρίσετε τα σημάδια από προσβολή ψύλλων και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.

Πώς φαίνεται ένας ψύλλος στο ανθρώπινο μάτι

Οι ψύλλοι είναι ορατοί με γυμνό μάτι, χρώματος καφέ ή καστανοκόκκινο αλλά και μαύρο, είναι άπτερα ζωύφια και το σώμα τους είναι επίπεδο. Έχουν 6 πόδια που το σχήμα τους επιτρέπει να κάνουν μεγάλα άλματα. Είναι εξαιρετικά γρήγορα ζωύφια και μπορούν να πηδήξουν μέχρι και 30 εκατοστά και με αυτό τον τρόπο δράσης τους είναι δύσκολο να εντοπιστούν άμεσα.

Πόσο μεγάλος είναι ένας ψύλλος

Το μήκος τους ξεκινάει από 1,5 mm και φτάνει τα 4 mm. Τα θηλυκά ζωύφια είναι πιο μεγάλα από τα αρσενικά και το μήκος τους φτάνει τα 2,5 mm, ενώ το αρσενικό είναι μικρότερο από 1 mm. Για να καταλάβετε το μέγεθος, ο κόκκος του μαύρου πιπεριού έχει διάμετρο περίπου 5 mm οπότε καταλαβαίνετε και τη δυσκολία του εντοπισμού τους.

Ένας ψύλλος σημαίνει προσβολή;

Αν εντοπίσετε ένα ψύλλο στο σπίτι ή στα ρούχα σας αυτό δε σημαίνει ότι έχετε προσβληθεί από αυτά τα παράσιτα. Είναι πιο πιθανό να προσκολλήθηκε πάνω σας αν είχατε βγάλει βόλτα το σκύλο σας ή αν ήσασταν σε κήπο. Μόνος του ένας ψύλλος δεν μπορεί να μολύνει το χώρο καθώς χρειάζονται και τα δύο φύλα (αρσενικό – θηλυκό) ψύλλων για να αναπαραχθούν και να γεννήσουν αυγά. Αν παρατηρήσετε ότι δεν έχετε εντοπίσει άλλο ζωύφιο τις επόμενες μέρες τότε μην ανησυχείτε. Αν όμως εντοπίσετε περισσότερους μέσα στο σπίτι τότε θα πρέπει να ελέγξετε αν έχετε προσβληθεί από ψύλλους.

Όταν πλησιάζει το καλοκαίρι οι ψύλλοι καταλαμβάνουν τον κήπο ή τα οικόσιτα ζώα σας. Με δική σας πρόληψη αλλά και με συνεργασία από εξουσιοδοτημένο συνεργείο απεντομώσεων θα κινείστε άφοβα.

Σημάδια προσβολής από ψύλλους στο σπίτι

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ – ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ

Είναι πολλά τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε προσβολή από ψύλλους στο σπίτι σας. Κι ενώ το σίγουρο μέσο μεταφοράς τους είναι τα κατοικίδια ζώα, οι ψύλλοι μπορούν να εισβάλλουν στο σπίτι σας και χωρίς να έχετε κάποιο οικόσιτο ζώο. Δείτε ποια είναι τα πιο κοινά σημάδια προσβολής από ψύλλους:

Υπερβολικό ξύσιμο

Αν έχετε κατοικίδια, μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγή στη συμπεριφορά τους αν έχουν ψύλλους. Θα δείτε ότι θα ξύνονται περισσότερο και θα γλείφουν το σώμα τους, αλλά μπορεί να κάνουν και μικρά δαγκωματάκια στο δέρμα τους στην προσπάθειά τους να διώξουν τα ενοχλητικά παράσιτα. Οι ψύλλοι σέρνονται στο σώμα τους και τρέφονται με το αίμα τους, οπότε τα κατοικίδια νιώθουν ενόχληση και αλλάζει ο τρόπος της καθημερινής τους συμπεριφοράς.

Μαύρες ή άσπρες κηλίδες

Αν δείτε στο δέρμα του κατοικιδίου σας κηλίδες χρώματος καφέ ή μαύρου ή ακόμα και λευκού είναι ακόμα ένα δείγμα εισβολής ψύλλων. Μπορεί να δείτε και στο κρεβάτι του κατοικιδίου σας κηλίδες. Οι λευκές είναι τα αυγά των ψύλλων και οι πιο σκούρες κηλίδες είναι οι ακαθαρσίες τους.

Απώλεια γούνας στα κατοικίδια

Τα τσιμπήματα των ψύλλων δημιουργούν αντίδραση στο δέρμα των οικόσιτων ζώων κι αυτό είναι ένα δείγμα που πρέπει να σας ανησυχήσει. Κάνουν αλλεργική αντίδραση δηλαδή αλωπεκία ή τριχόπτωση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρο για να λάβει το κατοικίδιο την κατάλληλη θεραπεία.

Χλωμά ούλα στα κατοικίδια

Ένα ακόμα δείγμα ότι τα κατοικίδια ζώα έχουν προσβληθεί από ψύλλους είναι τα ωχρά ούλα τους. Σε αυτή την περίπτωση, λόγω του αίματος που έχουν χάσει από τους ψύλλους, έχουν κάνει αναιμία και η ποσότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα τους δεν είναι επαρκής. Και εδώ συνιστάται η άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο για αντιμετώπιση.

Τσιμπήματα ψύλλων

Πέραν των κατοικιδίων μπορεί κι εσείς οι ίδιοι να έχετε προσβολή από ψύλλους. Αρχικά θα νιώσετε ένα μικρό τσίμπημα όμως μετά το σημείο που σας έχει τσιμπήσει ο ψύλλος θα γίνει μια κόκκινη μελανιά. Στην περιοχή αυτή θα νιώθετε μια έντονη φαγούρα και ίσως μπερδευτείτε με το τσίμπημα του κουνουπιού. Η διαφορά είναι ότι τα κουνούπια είναι εποχιακά, επομένως αναλόγως των καιρικών συνθηκών πρέπει να προσδιορίσετε και από πού προήλθε το τσίμπημα για να το αντιμετωπίσετε κατάλληλα. Οι ψύλλοι συνήθως επιτίθενται στους αστραγάλους κι αυτό μπορεί να γίνει γιατί οι αστράγαλοι είναι εκτεθειμένοι όταν οι ψύλλοι είναι στο χαλί και θέλουν να φάνε.

Τους βλέπετε να χοροπηδούν

Έτσι αν παρατηρήσετε άλματα από ψύλλους στα πόδια σας, τα οποία είναι συχνά, τότε έχετε εισβολή από ψύλλους και δεν είναι απαραίτητο να έχετε κάποιο οικόσιτο ζώο για να συμβεί αυτό. Οι ψύλλοι μπορούν να εισβάλλουν στο χώρο σας ακόμα κι αν έχετε κάνει μια βόλτα σε ένα κοντινό άλσος.

Πού ζουν οι ψύλλοι στο σπίτι

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ –

Συνοπτικά οι ψύλλοι μπορεί να βρεθούν οπουδήποτε γύρω μας, στον κήπο ή στα χαλιά του σπιτιού. Τους αρέσουν ιδιαίτερα τα σκιερά σημεία τα οποία έχουν σκόνη και υγρασία. Όμως είναι αρκετά τα σημεία που θα χρειαστεί να ελέγξετε αν πιστεύετε ότι έχετε ψύλλους στο σπίτι ή στα οικόσιτα ζώα σας.

Πού ζουν οι ψύλλοι στις γάτες;

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, οι ψύλλοι σε ό,τι αφορά τις γάτες ζουν γύρω από το κεφάλι και το λαιμό αλλά και στην πλάτη ή την κοιλιά τους. Πιο δύσκολα θα βρεθούν στην ουρά ή στα πόδια της γάτας.

Πού ζουν οι ψύλλοι στα σκυλιά;

Σε ότι αφορά τα σκυλιά συνήθως οι ψύλλοι πηγαίνουν στο κάτω μέρος της πλάτης τους. Όμως θα πρέπει να ελέγξετε και το στήθος, την κοιλιά και τα πόδια του σκύλου. Σε αντίθεση με τις γάτες ο λαιμός και το κεφάλι των σκύλων δεν προσβάλλεται συχνά από ψύλλους.

Άλλα μέρη που πρέπει να αναζητήσετε

Πέραν των κατοικιδίων υπάρχουν κι άλλα σημεία που θα χρειαστεί να ελέγξετε για τυχόν εισβολή ψύλλων όπως:

 • Μοκέτες, χαλιά, κουβέρτες
 • Σκεπασμένα έπιπλα
 • Σκεπάσματα των κατοικιδίων
 • Κήπος (φλοιούς δέντρων, θάμνους, περιμετρικά στις ξύλινες κουπαστές)

Αυτά τα σημεία που αναφέρθηκαν είναι πιο πιθανό να έχουν εισβολή από ψύλλους επειδή παρέχουν και τις ιδανικές συνθήκες για τη διαβίωσή τους.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤHN ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ – FAQ

Οι ψύλλοι δεν επιβιώνουν πάνω στο ανθρώπινο σώμα επειδή δεν είναι τριχωτό όπως των ζώων και δεν μπορούν να κρυφτούν. Όμως μπορούν να τσιμπήσουν για να τραφούν. Και μπορούν επίσης να μεταφερθούν από το ένα μέρος στο άλλο, αν π.χ. ταξιδέψετε και έρχονται μαζί σας στα ρούχα, τις κάλτσες, τα παπούτσια, αλλά και τα μαλλιά σας.

Η απάντηση είναι ναι. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε κατοικίδιο για να προσβληθείτε από ψύλλους. Αρκεί μια βόλτα σε ένα πάρκο και μπορείτε να τους πάρετε μαζί σας στο σπίτι σας χωρίς καν να το καταλάβετε. Όπως προαναφέραμε οι ψύλλοι μπορούν να κρυφτούν οπουδήποτε και ειδικά εκεί που κατοικούν οικόσιτα ζώα ή εκεί που πηγαίνουν βόλτα τα ζώα. Επίσης μπορούν να μεταφέρουν ψύλλους οι σκίουροι, οι αρουραίοι, τα ποντίκια κ.ά. Ειδικά τα τρωκτικά επειδή τα συναντάμε εύκολα σε πάρκα ή κοντά σε υπονόμους είναι εύκολο να μεταφέρουν τους ψύλλους ειδικά αν με κάποιο τρόπο εισχωρήσουν σε κάποιο σπίτι.

Οι ψύλλοι μπορούν να επιβιώσουν χωρίς φαγητό περίπου 100 ημέρες και οι θηλυκοί αν δεν τραφούν με αίμα δεν μπορούν να γεννήσουν τα αυγά τους. Βέβαια είναι κι άλλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο ζωής των ψύλλων.

Πώς να απαλλαγείτε από την προσβολή από ψύλλους;

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ – ΑΠΑΛΛΑΓΗ

Αν έχετε βεβαιωθεί ότι έχετε προσβολή από ψύλλους μπορείτε να λάβετε τα εξής μέτρα για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα:

Σπιτικές θεραπείες

 • Αλάτι: Το αλάτι αφυδατώνει τους ψύλλους και τα αυγά τους. Πασπαλίστε με αλάτι το χαλί σας και αφήστε το για λίγες μέρες. Κατόπιν σκουπίστε καλά με την ηλεκτρική σκούπα.
 • Υγρό σαπούνι πιάτων και νερό: Βάλτε πάνω στο χαλί ένα μπολ με νερό και υγρό σαπούνι πιάτων. Κατόπιν φέρτε ένα φωτιστικό κι ανάψτε τη λάμπα ακριβώς επάνω από το μπολ. Το φως θα προσελκύσει ενήλικους ψύλλους οι οποίοι θα πηδήξουν μέσα στο μπολ και το υγρό σαπούνι των πιάτων θα τους σκοτώσει.
 • Μαγειρική σόδα: Ρίξτε μαγειρική σόδα στο χαλί και τρίψτε. Κατόπιν χρησιμοποιείστε την ηλεκτρική σκούπα και να αφαιρέσετε τη μαγειρική σόδα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλες λύσεις με σπιτικά υλικά για την απομάκρυνση των ψύλλων όμως αν έχετε μεγάλη εισβολή τότε αυτές οι λύσεις δεν βοηθούν ιδιαίτερα.

Διατηρήστε το σπίτι σας όσο το δυνατόν καθαρότερο

Οι ψύλλοι όπως προαναφέραμε προτιμούν τα σκονισμένα και υγρά σημεία. Έτσι να φροντίζετε να κρατάτε το σπίτι σας καθαρό και απολυμασμένο. Να σκουπίζετε συχνά τα δάπεδα του σπιτιού, τα χαλιά, τις κουρτίνες και τα σκεπασμένα έπιπλα. Το συχνό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα λειτουργεί και σαν προληπτικό μέτρο γιατί πέραν των ζωντανών ψύλλων η σκούπα ρουφάει και τα αυγά τους ή της προνύμφες τους. Αν έχετε σκύλο ή γάτα τότε να πλένετε τακτικά το κρεβάτι τους, τα σκεπάσματά τους, αλλά και τα παιχνίδια τους. Επίσης σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο να φροντίζετε για την τακτική ιατρική φροντίδα των κατοικιδίων σας ενάντια στα εξωπαράσιτα. 

Επαγγελματική ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε οριστικά από τους ψύλλους είναι η επαγγελματική προσέγγιση από εξουσιοδοτημένο συνεργείο απεντομώσεων. Οι επαγγελματίες αυτού του κλάδου έχουν το σωστό εξοπλισμό και τα ιδανικά επαγγελματικά εντομοκτόνα τα οποία εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τα παράσιτα και παρέχουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Αν έχετε κατοικίδια, θα πρέπει να τα φροντίζετε σε συνεργασία με τον κτηνίατρο καθώς μπορεί εύκολα να μεταφέρουν ζωύφια στο σπίτι σας αν είναι εκτεθειμένα.

Πώς να αποτρέψετε μια προσβολή από ψύλλους

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ – ΠΡΟΛΗΨΗ

Η καλύτερη μέθοδος καταπολέμησης ψύλλων είναι η πρόληψη. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μην έχετε προσβολή από αυτά τα παράσιτα.

Πρόληψη ψύλλων για το κατοικίδιο

Μιλήστε με την κτηνίατρό σας για τη σωστή πρόληψη του κατοικιδίου σας από ψύλλους καθώς και για τη συχνότητα της αγωγής. Ανάλογα με το ζωάκι που έχετε, ο κτηνίατρος θα σας δώσει την κατάλληλη αγωγή ούτως ώστε να περιφέρεται με άνεση στον κήπο ή σε εξωτερικά μέρη χωρίς φόβο να προσβληθεί από κάποιο παράσιτο.

Πρόληψη ψύλλων για το σπίτι

Μπορεί να είναι αδύνατο να αποτρέψετε την εισροή έστω κι ενός αυγού ψύλλου στο σπίτι σας, όπως μπορείτε να αποτρέψετε τη μετάδοση και την εξάπλωσή τους από άλλα ζώα ως εξής:

 • Κλείστε κενά που υπάρχουν. Κι αυτό γιατί μπορεί να έχετε είσοδο από ποντίκια ή αρουραίους οι οποίοι μεταφέρουν και ψύλλους.
 • Αλλάξτε τις σάπιες σανίδες. Σε περίπτωση που το σπίτι ή το εξοχικό σας είναι ξύλινο καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα σάπια ξύλα είναι ιδανικός προορισμός για παράσιτα.
 • Σφραγίστε τα σκουπίδια. Η ανοιχτή σακούλα απορριμμάτων που έχει υπολείμματα τροφής είναι πόλος έλξης για παράσιτα.
 • Ελέγξτε ή βγάλτε τις ταΐστρες των πουλιών καθώς εκτός από τα πουλιά μπορεί εκεί να αναζητήσει φαγητό και κάθε πεινασμένο παράσιτο.
 • Μην αφήνετε έξω φαγητό των κατοικιδίων καθώς η έντονη μυρωδιά της τροφής του σκύλου ή της γάτας προσελκύει κι άλλα ζώα. 

Πρόληψη ψύλλων για την αυλή

Αν στην αυλή σας έχετε φυτέψει κηπευτικά τότε σίγουρα θα έχετε και προσβολή από παράσιτα αν δεν είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 • Κουρέψτε το γρασίδι του κήπου.
 • Κόψτε το φύλλωμα.
 • Ποτίστε συχνά.
 • Κάντε έλεγχο ή προληπτική θεραπεία κατά των ψύλλων.

Πώς να απαλλαγείτε από ψύλλους στο σπίτι

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ –

Αν το σπίτι σας έχει μόλυνση από ψύλλους, τότε θα χρειαστεί να γίνει απολύμανση σε όλο το σπίτι.

 • Περιποιηθείτε το κατοικίδιό σας. Σίγουρα ο σκύλος ή η γάτα σας θα είναι τα πρώτα θύματα της εισβολής ψύλλων. Αγοράστε τα σχετικά προϊόντα για την περιποίηση των κατοικιδίων σας για την απομάκρυνση από τα παράσιτα.
 • Απομακρύνετε το κατοικίδιο από το σπίτι μετά τη θεραπεία του μέχρι να απολυμάνετε όλο το σπίτι.
 • Βγάλτε κουρτίνες, χαλιά, έπιπλα έξω από το σπίτι και πετάξτε οτιδήποτε πρέπει να πεταχτεί σφραγίζοντας καλά τη σακούλα απορριμμάτων.
 • Πλύνετε σεντόνια ρούχα και κουρτίνες στους 90 βαθμούς Κελσίου για να εξοντωθούν τυχόν αυγά ή υπολείμματα από ψύλλους.
 • Καλέστε συνεργείο απεντομώσεων. Αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να απομακρύνεται μόνοι σας την εισβολή από ψύλλους ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Οι ειδικοί σε αυτόν τον τομέα με μία και μόνο επίσκεψη μπορούν να εξαλείψουν την προσβολή από ψύλλους.

Πώς να σταματήσετε την προσβολή από ψύλλους με φυσικούς τρόπους

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ

Μια φυσική απομάκρυνση ψύλλων είναι το να τους φέρετε αντιμέτωπους με τους διώκτες τους. Ιδανικά, αν έχετε κήπο, τα κόκκινα μυρμήγκια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι των ψύλλων. Υπάρχουν όμως και άλλα ζωύφια που τρώνε έντομα και δεν καταστρέφουν τον κήπο σας. Αυτά είναι:

 • Νηματώδη σκουλήκια. Είναι μικροσκοπικά και ζουν στο έδαφος. Όσο κινούνται εξοντώνουν τον πληθυσμό των ψύλλων και μπορούν να το κάνουν αυτό μέσα σε 24 ώρες, μειώνοντας τους κατά 80%.
 • Πασχαλίτσες. Οι πασχαλίτσες τρώνε ακάρεα, αφίδες, ψύλλους και αλευρώδη ζωύφια. Η ώριμη πασχαλίτσα θεωρείται ένα από τα πιο άγρια αρπακτικά στον κόσμο καθώς μπορεί να φάει 60 έντομα μέσα σε μια μέρα.
 • Αράχνες. Οι αράχνες τρώνε σχεδόν τα πάντα κι αυτό περιλαμβάνει και τους ψύλλους. Τρώνε και μεγαλύτερα έντομα όμως τις μύγες. Όμως ακριβώς γι΄αυτό δεν είναι πάντα αποτελεσματικές ενάντια των ψύλλων.

Εναλλακτικά το να φυτέψετε βότανα είναι μια καλή επιλογή ενάντια των ψύλλων, διότι τα βότανα είναι φυσικά εντομοαπωθητικά. Μπορείτε να φυτέψετε τα εξής:

 • Χρυσάνθεμο. Πανέμορφο λουλούδι για να το βλέπετε στον κήπο σας, αλλά και εξαιρετικό απωθητικό για τους ψύλλους, τις κατσαρίδες, τα μυρμήγκια, τα τσιμπούρια, τα ασημόψαρα και τις ψείρες.
 • Λεβάντα. Η λεβάντα απωθεί τους σκόρους, τα κουνούπια και τους σκορπιούς.
 • Δυόσμος. Ο δυόσμος απωθεί τους ψύλλους, τους σκόρους, τα μυρμήγκια, τα σκαθάρια, τα τρωκτικά και τις αφίδες.
 • Μέντα. Απομακρύνει μυρμήγκια και ψύλλους και τα τρωκτικά δεν πλησιάζουν.

Για να έχετε πιο καλό αποτέλεσμα μπορείτε να συνδυάσετε τα απωθητικά φυτά μαζί με τα ωφέλιμα έντομα. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα απωθητικά φυτά απωθούν και κάποια έντομα που είναι βοηθητικά για την καταπολέμηση των ψύλλων.

Σπιτικά υλικά για καθαρισμό χαλιών από ψύλλους

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΛΛΩΝ

Για το χαλί του σπιτιού σας που έχει προσβληθεί από ψύλλους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εξής φυσικές θεραπείες για τον καθαρισμό.

 • Πασπαλίστε το χαλί με αλάτι. Το αλάτι μπορεί να στεγνώσει τον οργανισμό σε αυτό το παράσιτο και να το εξοντώσει άμεσα.
 • Φτιάξτε ένα φυσικό διάλυμα ψεκασμού για το χαλί το οποίο θα περιλαμβάνει νερό, ξύδι και έλαιο από δέντρο τσαγιού.
 • Ψεκάστε το αλατισμένο χαλί με το διάλυμα που έχετε φτιάξει. Θα έχετε άμεσο αποτέλεσμα, όμως οι ψύλλοι μπορεί να πηδήξουν και να αναζητήσουν αλλού κατοικία μέσα στο σπίτι σας, δηλαδή στο κρεβάτι, στον καναπέ και αλλού. Έτσι αν η εισβολή ψύλλων είναι μεγάλη τότε το να καλέσετε συνεργείο απεντόμωσης είναι μονόδρομος.